Het begrotingstekort in Amerika zal in 2010 oplopen naar een recordbedrag van 1,56 biljoen dollar (1,12 Biljoen euro), ofwel 10,6% van het bbp (bruto binnelands product). Dit blijkt uit een statement van de Amerikaanse president Barack Obama. Vorig jaar bedroeg het begrotingstekort van de Verenigde Staten nog 1,41 biljoen dollar. Obama staat zwaar onder druk om investeerders zoals China ervan te overtuigen dat hij alle schulden voor de langere termijn onder controle heeft. De Amerikaanse overheid trekt sinds vorig jaar miljarden dollars uit voor verscheidene reddingsplannen voor het bedrijfsleven en de economie.
Vorige week zei Obama in zijn eerste State of the Union dat het terugdringen van het begrotingstekort een van zijn belangrijkste doelstellingen is. Hij wil in 2010 en 2011 zo’n 20 miljard dollar besparen door onder meer fors te gaan snijden in 120 overheidsprogramma’s, waaronder prestigieuze plannen om weer een bemande vlucht naar de maan te sturen.
Binnen 10 jaar wil Obama het begrotingstekort terugdringen met 1 biljoen dollar. Dit is ongeveer het bedrag dat Obama’s regering in reddingsplannen voor de economie heeft gepompt. Mensen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen, oliebedrijven en managers van investeringsfondsen raken volgend jaar hun belastingverlagingen kwijt. Ook het creëren van nieuwe banen is volgens Obama in 2010 zeer belangrijk. De president van Amerika heeft voor het banenplan in 2010 zo’n 33 miljard dollar uitgetrokken. Met deze nieuwe dollars wil Amerika kleine ondernemingen over de streep trekken om nieuw personeel aan te nemen. De Verenigde Staten heeft momenteel een werkloosheidspercentage van zo’n 10%.