Het zal de vaste lezers bekend zijn dat ik mij vrij negatief uitlaat over onze banken, in feite een bankenkartel, die het fiat geldsysteem beheren en ons geld bewaren om te voorkomen dat we thuis bestolen worden. Een rentevergoeding die hoger is dan de inflatie zien we al jaren niet meer; vermogende spaarders betalen al een negatieve rente. Het veranderingsproces van positieve naar negatieve rentetarieven ging zo langzaam dat we er nauwelijks bij stil stonden. Lijkt een beetje op de opwarming van het klimaat, ook een traag proces.

Bye bye rente

De rentetarieven zijn juist de andere kant op gedraaid, naar beneden het vriespunt. De hardwerkende burger die werkt om te overleven en z’n zuur verdiende centen bij elkaar sprokkelt om er af en toe duurzame goederen mee aan te schaffen, zal er niet warm of koud van worden. De massa heeft niet de capaciteit om daarmee een vermogen  te vergaren maar spaart voor de aanleg van de broodnodige reserves.

Bail-in’ of toch confiscatie

Echter zullen steeds meer mensen in vertwijfeling raken als hun saldo (door corona) blijft aangroeien. Als het banksaldo een bedrag bereikt waarbij men zich geprikkeld afvraagt of ze niet een deel moeten spreiden over meerdere bankrekeningen bij verschillende banken. Dat werd bankrekeninghouders ooit aangeraden door financiële adviseurs om geen risico te lopen als een bank zou omvallen. Dat risico bestaat “in principe” niet meer sinds alle systeembanken deelnemen in het depositogarantiestelsel en binnen de EU zijn opgenomen in de EU-Bankenunie. Bij een dreigend fiasco van welke bank dan ook moet de EU-Bankenunie in actie komen en zal die bank gered worden. Bij een dreigend faillissement van meerdere banken zal een beroep worden gedaan op het ‘bail-in’ systeem. Banken worden dan gered door haar aandeelhouders, obligatiehouders en spaarrekeninghouders met meer dan 100.000 euro op hun rekening. De met ondergang bedreigde banken worden dan van binnenuit gered. Pas als deze middelen uitgeput zijn wordt een beroep gedaan op een bijdrage van de Staat, de belastingbetaler dus. Dat is dus pure confiscatie.

Meer rendement, hoger risico

Het is opletten geblazen nu onze banken onderling zijn verweven en één gezamenlijk kartel vormen. Als grote banken, zoals de Deutsche Bank, in problemen komen dan kunnen alle systeembanken worden meegetrokken. Met de huidige gigantische schuldenberg is een bankencrisis nooit uit te sluiten. In een tijd waarin door de coronacrisis mensen op hun geld blijven zitten gaan “slimme” bankrekeninghouders met een ‘overtollig’ saldo nadenken over het rendement van hun spaargeld. Men ziet dat het geld op de financiële markten veel beter rendeert dan bij de bank want de beurzen zijn na de plotselinge daling in maart alleen maar gestegen. Coronacrisis of niet, het is hosanna! De laatste tijd hebben vooral de thuiswerkers interesse getoond vanwege de snelheid waarmee je tegenwoordig een beleggingsrekening bij de bank kunt openen. De snelheid waarmee het geld zich verplaatst in dit digitale tijdperk is kenmerkend voor een risicovol monetair tijdperk.

Aspirantbeleggers

Nieuwe onervaren beleggers hebben nauwelijks een idee hoeveel risico ze lopen om een (groot) deel van hun reserves te verliezen ingeval beurzen een diepe buiteling maken. Het zijn vaak de gelukszoekers die als laatste op de rijdende trein springen en graag nog willen meeliften op het feestje van de beurzen. Het zijn vaak hardwerkende huishoudens met opgroeiende kinderen die hun volle aandacht nodig hebben voor hun gezinnen. Ze hebben te weinig tijd om aandacht te geven aan hun beleggingen en wat er zoal op de achtergrond speelt op de financiële markten. Het risico om te laat hun stukken van de hand te doen is juist bij deze onervaren beleggers heel groot. Beursexperts waarschuwen al voor naderende rampspoed voor de aspirantbeleggers waarvan sommigen al hun (broodnodige) reserves hebben toevertrouwd aan beleggingsfondsen. Het is o zo makkelijk roepen ze, gewoon via de app op je smartphone. Ervaren beleggers weten dat het moment waarop veel onervaren beleggers instappen juist het moment is om er uit te stappen. Bij iedere aandelencrash blijkt dat gelukzoekers de grootste verliezen lijden.

Pensioenfonds belegt voor mij

Heel toevallig zijn er anno 2020 weer een record aantal aspirantbeleggers op de rijdende beleggerstrein gesprongen. Voor mij het signaal om niet in te stappen. Ik had toch al geen kaartje gekocht, het maakt voor mij niet uit. Ik leun heerlijk achterover in mijn hangmatje en geniet van mijn pensioen. Beleggen hoef ik niet zelf te doen. Mijn pensioenfonds belegt met mijn poen. Het zijn al mijn pensioenpremies van toen. Ik vrees dat ik het over een jaar of wat met iets minder moet doen.

GW

5 reacties

  1. Voor een groot deel was de kredietcrisis het gevolg van de bonuscultuur bij de banken https://nl.wikipedia.org/wiki/Bonuscultuur bij banken. Medewerkers werden aangespoord tot het nemen van onverantwoorde risico´s. Dat dat geen aandeelhoudersmeerwaarde heeft gecreëerd is overduidelijk. Voor de bedienden die de bonussen bekwamen waren het wel heuglijke tijden. Inmiddels zijn de banken wel iets veiliger geworden maar het klopt dat als een systeembank als Deutsche Bank omvalt er andere koppen kunnen gaan rollen. Wie graag de vinger op de pols legt kijkt best eens naar de koersen van de credit default swaps van de Deutsche Bank https://www.boursorama.com/cours/cds/3xDB/ Je moet niet meteen gaan schrikken want hoe lager de prijs hoe beter. Voor het ogenblik lijkt allesrustig maar hoe lang nog.

  2. Ik denk dat de kredietcrisis (2008) te maken had met dat een vat olie bijna tot 150 dollar per gestegen was, omdat de conventionele oliewinning z’n piek bereikt had in 2005. Dat kan de wereld simpelweg niet betalen (lees: de massa). Gevolg was dat banken begonnen te wankelen. De financiële wereld en energie zijn tot elkaar veroordeelt, zou je kunnen zeggen. Geen energie = geen welvaart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: