Volgens Businessinsider.nl is de gemiddelde Nederlandse belegger in crypto een man, jong dan nog en relatief hoog opgeleid. Herkent u zichzelf hierin misschien? Toch moeten we daar een aantal kanttekeningen bij maken. Want de ‘gemiddelde’ Nederlander (of Griek of Armeen of Oegandees) bestaat natuurlijk niet. We zijn allemaal unieke personen en niet één is identiek aan de ander (en gelukkig maar). Toch zijn er enkele opvallende kenmerken die Nederlandse cryptobeleggers gemeen hebben. Tezamen vormen ze ook wel een interessant geheel. We kunnen er dan ook een aantal conclusies uit trekken, wat iets zegt over de toekomst van cryptomunten.
We zijn nog altijd met velen
Op het voorlopige hoogtepunt van de cryptomarkt in januari 2018 waren we met 580.000 Nederlanders in deze. Ondanks de scherpe terugval van de bitcoinkoers et al. nog met 480.000. We schrijven dan herfst 2018. Dat is bemoedigend want betekent dat de grote meerderheid hier niet in zit voor snel gewin.
Enorm groeipotentieel
Met slechts 0,1 procent van Nederlands vermogen belegd in digitale munten is er nog immens veel potentieel. Volgens Finder.com.au zijn het vooral de millennials die in bit- en altcoins beleggen. Wanneer je de jeugd, de huidige jongste generatie adolescenten mee hebt in een gegeven iets, heb je het meeste kans op langdurig succes. Het tegengestelde is ook waar: wie in zijn business de jeugd niet meer mee heeft, is met een uitstervende zaak, product of dienst bezig. De gemiddelde investering in cryptomunten is slechts 200 euro waard. Dat is heel weinig maar toch ook hier geldt weer: maximale ruimte voor groei.
To HODL or not to HODL
Deze tussentitel klinkt de meesten al even cryptisch in de oren als al het andere jargon, bargoens en inner circle talk gebruikt in het crypto/blockchainwereldje. HODL staat voor Hold On for Dear Life. Vasthouden voor goeie tijden later. Om later een goed leven te kunnen leiden. Hebben en houden, liefst je leven lang; is dat ook niet het adagium waarmee Warren Buffett de rijkste belegger ter wereld is geworden? Zo is het in ieder geval gesteld met cryptobeleggers: de meerderheid blijkt vast te houden voor de lange termijn. Een dipje van 50 procent kan hen in se niet deren. Overtuigd dat ze ervan zijn dat ook een stijging met 1000 procent in de pijplijn zit.
Veel hoopopgeleiden, te weinig vrouwen
Het zijn ook relatief hoger opgeleiden die in cryptomunten belegd zijn. Met 68 procent die minstens een HBO opleiding achter de rug heeft. Jammer is toch wel, en dit voor zo’n progressieve markt, toch? Dat vrouwen weer eens ondervertegenwoordigd zijn in het aantal cryptobeleggers. Dames, vrouwen, meisjes te lande: laat u niet kisten en steek vooral een tandje bij, ja? Het kan u op termijn financiële onafhankelijkheid opleveren! Hoewel of misschien net omdat ikzelf man ben, zou ik nooit financieel van een man afhankelijk willen zijn. Stop elke maand wat van het huishoudgeld in een cryptopotje en wie weet: heeft u zo’n bruut of onbehouwen pummel als man of partner? Op een goeie dag kunt u hem de deur wijzen?!