Merkozy, het nieuwe stelletje van Europa, hebben samen maar heel even de rust kunnen laten doen terugkeren. Na een over het algemeen rustige beursweek staat de AEX-index donderdagmiddag ruim 5% in het rood. Bij onze oosterburen gaat het nog iets harder. De Duitse Dax staat op een verlies van een kleine 6%. Voornamelijk de bankaandelen moeten fors inleveren. Niemand durft meer te kopen, er heerst enkel onzekerheid. De vertragende economische groei en de aanpak van de eurocrisis zijn de voornaamste oorzaken van de verkoopgolf. Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het Nederlandse consumentenvertrouwen en de enorme daling van de Philadelphia Fed-index helpen ook niet echt mee. Het vertrouwen is zoek.

De goudprijs noteert donderdagmiddag overigens op een nieuwe record van $1825,- per troy ounce. De markt blijft uiterst zenuwachtig. Wat wel opvalt is dat de 22,1 miljard euro, die de ECB heeft gebruikt om Italiaans en Spaans schuldpapier in te slaan, lijkt te werken. De rust op de obligatiemarkt is enigszins teruggekeerd. De rente op het 10 jarige staatspapier van Italië en Spanje staat momenteel iets onder de 5%.

Het CBS kwam donderdag met cijfers over het vertrouwen van Nederlandse consumenten. Niet geheel onverwacht bleek het vertrouwen zwaar te zijn gedaald. Dat krijg je bij dalende beurzen natuurlijk al snel, want direct of indirect zit vrijwel iedereen op de beurs. Of het nou via een pensioenfonds of een verpande hypotheek is. De indicator die het vertrouwen van de Nederlandse burger meet kwam uit op -21. Een daling van 9 punten ten opzichte van de maand ervoor.

Het vertrouwen in het economisch klimaat gaat momenteel hard onderuit. Steeds meer mensen zijn pessimistisch over het economische toekomt in de komende 12 maanden. Deze deelindicator van het CBS daalde met 25 punten. Ondanks dat de consumenten in Nederland zich een stuk drukker maken over de huidige economische situatie, daalde de indicator van de koopbereidheid slechts met 1 punt naar -10. In de afgelopen 12 maanden schommelde de koopbereidheid tussen de -12 en de -8.

Koen Dil

 

3 reacties

  1. Krijgen we een nog vele malen ergere recessie dan die van na de val van Lehman in september 2008? Een economische krimp van 10-tallen procenten?

  2. Zoals ik verwachte gaat de dubbele dip er echt komen. Die recessie overigens is niet het enige probleem. Het instorten van de meeste westerse valuta’s zal volgens mij de echte ‘killer’ blijken te zijn.

    En..o ja reken niet te veel op de BRIC landen. Ik ken bijvoorbeeld Brazilië erg goed en daar heeft zich onder tussen een echte schulden bubbel bij particulieren ontwikkel. Als de economie daar ook gaat krimpen dan zal die bubbel binnen de korte keren barsten. De lokale wetgeving is daar andere dan in de EU of Amerika. Hierdoor kan dit proces veel sneller verlopen.

    Nu kunnen de Braziliaanse banken wat meer hebben dan de onze. Maar toch zal het een flink bloedbad worden.

  3. @2 no shit sherlock! a double dip, who could have seen that coming?

    Nee zonder gekheid je hebt gelijk, valutas die instorten of zwaar devalueren is iff stap 2.

    De bric landen importeren vrolijk de inflatie van de USA doordat de dollar de wereldmunt is en zitten idd op een tijdbommetje! Helemaal als wij als grote afnemers het gaan laten afweten en weer meer zelfvoorzienend worden (krijg je automatisch in een crisis, zolang de hersenloze politici niet alle schulden op staten dumpen). Dan zul je zien dat de BRICS nog lang geen volwassen consumenten markt hebben en die ook voornamelijk draait op schuld, zonder hun export zal deze schuld door de consument niet meer te betalen zijn doordat de looninkomsten stagneren, en stort ook hun kaartenhuis in…

    Het is eigenlijk ook geen wonder dat china het liefste heeft dat de VS nog wat meer leent en niet moeilijk doet over schuldenplafond verhogingen, voor amerika zou het een goede cold turkey zijn om schulden te saneren en zelfs goed voor hun domestic economie, voor china zou het catastrofaal zijn en het land in een nog diepere recessie als amerika gooien…

    China weet ook best dat het niks heeft aan haar dollar reserves, zouden ze amerikaanse mais of graan willen kopen voor dit geld, gooit amerika vrolijk de geldpers aan en laat de helicopter opstijgen… voor de amerikaan is de graan dan netzo duur, maar aangezien de staatsfondsen van china niet worden geindexeerd (nja 2,2% nu geloof ik) zal hun koopkracht flink afnemen… De chinezen zijn netzo als wij overigens keihard genaaid door de usa met hun ziekmakende dollar…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: