Verslaafd

Bijna niemand beseft dat centrale banken de grootste kredietbubbel aller tijden hebben opgeblazen door hun kwantitatieve geldverruiming en renteverlaging. Wanneer wij leven op een bubbel met de laagste rente ooit in de geschiedenis en de balansen van centrale banken een record lengte hebben dan is er wel degelijk iets groots op komst als de grootste bubbel ooit gaat leeg lopen. Je kunt niet eeuwig een (mondiale) economie kunstmatig met stimulerende middelen aan de praat houden. Als een verslaafde niet afkickt dan sterft hij op gegeven moment in zijn eigen roes. Nog een beetje bij verstand zal ooit het besef doordringen dat afkicken de enige redding kan zijn. En afkicken is altijd pijnlijk. Deze beeldspraak geldt nu precies voor de mondiale economie. Wereldwijd zijn we aan de stimulerende middelen verslaafd geraakt. Wat wil je, als geld bijna voor niets wordt aangeboden. Als de benzineprijzen dalen zijn we ook geneigd meer kilometers te maken. Wanneer de brandstof schaars wordt gaan we minder rijden en moeten sommigen zelfs hun voertuig drukken om bij de pomp te komen. Het is duidelijk waar ik heen wil. Nou ja, met tegenzin natuurlijk. Met een nuchtere blik kijkend naar de huidige situatie kan het niet anders dan dat de lang verwachte en door velen voorspelde recessie(depressie?) weldra aanbreekt. Ik struin momenteel heel het internet af op zoek naar analyses van onafhankelijke economisch analisten en beursexperts en ben beslist niet vrolijk gestemd bij hetgeen deze lieden durven te voorspellen. Duidelijk onderbouwd en geargumenteerd.

bubbel economisch systeem

Wie koopt er straks nog staatsleningen

Hoe een recessie zich zal voltrekken is nooit gedetailleerd in te schatten. Dat is sterk afhankelijk van hoe beleidsmakers reageren. Al of niet in paniek. Ik denk dat uiteindelijk de onvrede onder het volk een flinke stempel zal drukken op de noodzakelijke maatregelen. Overheden willen het volk koest houden en zullen hun begrotingen gierend uit de klauw moeten laten lopen. Maar hoe? Nog meer lenen op de kapitaalmarkt? Wie koopt er straks nog staatsleningen wanneer blijkt dat overheden door te grote schuld en dalend BBP niet meer in staat zijn om de rente- en aflossingsverplichtingen na te komen. Binnen de EU zullen Italië en Griekenland voorop voorstellen om hun staatsschulden deels kwijt te schelden. En dan slaat het gekibbel van nu om naar een stevige ruzie tussen de verschillende lidstaten binnen de EU. Grote kans dat bijvoorbeeld Duitsland en Nederland er uit stappen wanneer er verschuivingen hebben plaats gevonden na plotseling opgetreden tussentijdse verkiezingen. Populistische partijen grijpen de macht en ontmantelen de EU. Hoe snel dit allemaal gaat is afhankelijk van de onvrede onder het volk.

Doemscenario voor de schatkist

Onvrede kan een snelle vlucht nemen als op gegeven moment de negatieve spiraal vanuit de financiële markten overslaat naar de reële economie. De beloften van Macron en Rutte dat het besteedbaar inkomen van de middenklasse omhoog gaat zou als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. Belastinginkomsten dalen dramatisch als de winsten en omzetten van bedrijven en winkels inzakken doordat van schrik iedereen op de rem gaat staan. Vennootschapsbelasting en omzetbelasting, ondanks hogere (lage) btw-tarief brengen dan miljarden minder in het laatje. De inkomstenbelasting is sowieso lager per 1 januari en zal verderop in het jaar nog minder in de schatkist laten vloeien wanneer banenverlies door faillissementen en reorganisaties in beeld komen. Een compleet doemscenario voor de schatkist. Maar dan ook voor de regering en uiteindelijk voor de samenleving. Een afbraak van de verzorgingsstaat wordt in gang gezet en de straten lopen vol met gele hesjes. Geen leuke vooruitzichten.

Eendracht maakt kracht

Als we een echte economische inzinking tegemoet gaan dan is het niet moeilijk om in grote lijnen een macro-economische voorspelling te doen. Hoe dit zich micro-economisch voltrekt is een kwestie van gelaten afwachten. Het is hopen dat ondanks alles de overheid de controle weet te bewaren want op anarchie zit een democratische rechtsstaat beslist niet te wachten. De beste leiders zijn dan diegenen die het volk bewust weten te maken dat een totale omslag absoluut noodzakelijk is. Een omslag naar een economie gebouwd op zelfredzaamheid in plaats van kunstmatige groei gestimuleerd door overheid en centrale banken. Individualisme moet om naar collectivisme. Met z’n allen de schouders er onder. Om je heen kijken waar hulp nodig is. Niet jankerig omhoog kijken naar de overheid want die is de komende jaren niet thuis. Het geld is op. Eendracht maakt kracht. Helaas zie ik momenteel in Den Haag geen politici die in staat zijn om als de grote leider naar voren te treden en het volk weten te leiden met de boodschap dat het allemaal radicaal anders moet. Ach, misschien valt het allemaal nog mee en blijven we gewoon doormodderen. Dat is namelijk wat er gebeurt als er geen stringente maatregelen worden genomen. Maar ja, als de motor er mee stopt dan is drukken geen blijvende oplossing. Een flinke reparatie zal zeker wat kosten voordat ie weer loopt.

34 reacties

  1. Hoe lang wordt dat hier al geroepen, Gerrit.
    En wat als de bubbel barst en t wordt chaos?
    Wie denk je dat er weer uit de as herrijst met nog meer controle en nog meer onderdrukking.
    Niet jan met de pet.
    Zo veel mogelijk back to basic en zorgen dat je jezelf kunt bedruipen is mijn devies. Bleed em dry.

  2. Zal in de aanloop van de verkiezingen van het Europees Parlement in mei en juni de totale chaos en paniek in Europa uitbreken waarbij tijdens deze verkiezingen een sterke leider gekozen gaat worden? Chaos en paniek kunnen ook mede ontstaan door een regionale oorlog in het Midden-Oosten waarbij de olieprijs explodeert en de wereldhandel er helemaal onder te lijden heeft.

    Onze begrotingstekort compleet laten ontsporen, dat zie ik de VVD, CDA en de ChristenUnie absoluut niet doen.

    1. Als de olieprijs in korte tijd zou exploderen, dan is er echt iets goed mis. Ik denk dat je dan haast kunt gaan spreken over een zeer snel begin van het einde (totale ineenstorting). Mensen denken nog steeds, dat als iets schaars wordt, de prijzen gaan stijgen en dat dat een waarschuwing is. Zoveel mogelijk kijkend naar het hele plaatje is dat juist niet zo(vermoed ik). Overigens zijn de prijzen aan de pomp meer een afspiegeling van de bovengrondse voorraden en hebben weinig te maken met de achterliggende oliewinning. Tenzei de situatie langer duurt (grofweg meer dan een jaar), dan raken de bovengrondse voorraden op en zie je meer “doorschemeren”.

      Op dit moment zie ik eerder de prijzen nog meer dalen. Dat is een net zo slechte situatie, al gaat het dan langer duren voordat dingen uit elkaar gaan vallen. Oliemaatschappijen gaan dan hun toekomstige plannen(boringen) stopzetten, omdat er gewoon niet genoeg meer aan te verdienen valt. De geschiedenis wijst uit dat als olieprijzen(en grondstoffen), hard dalen, zeer slechte tijden voor de deur staan. Zelfs dingen als oorlogen, kun je dan niet meer uitsluiten.

    1. De totale ondergang van het huidige financiële systeem kan zich zo snel voltrekken dat beleidsmakers als regeringen en centrale banken geen tijd hebben om met maatregelen te komen om het systeem draaiende te houden, of niet soms. Een kleine trigger is al genoeg. In 2004 was er een docudrama met als titel “De dag dat de Dollar valt”. Zie https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2005-2006/de-dag-dat-de-dollar-valt.html.

      Tijdens en na de val van Lehman Brothers in september 2008 was het maar kantje boord en scheelde het maar een paar uur, of het huidige financiële systeem was ten onder gegaan en men over moest gaan op ruilhandel.

      1. Zou de gedachte van Trump om Powell van de FED te ontslaan al niet een trigger kunnen zijn? Zal enorme twijfel zaaien onder beleggers. En wat te denken van de handelsoorlog tussen CH en VS, de Brexit, begrotingen van Italië en France, de Deutsche Bank, etc, etc. Teveel om op te noemen. Spannende tijden.

          1. Maar de twijfel is al gezaaid. De markt houdt niet van onzekerheden en nu helemaal niet meer van Trump met zijn onberekenbare en onvoorspelbare besluiten. De Kerstdagen zouden mogelijk enige bezinning kunnen brengen. Maar een klein steentje in de vijver kan flinke rimpels geven. Of een vuurpijl met Oud en Nieuw in de verkeerde richting kan zelfs blindheid veroorzaken.

  3. Dan gaan ze hopelijk eindelijk de wet nessara invoeren.De reset van de economie en hopelijk doen we het dan beter en veel eerlijker.Laat maar ploffen die zooi .We worden al eeuwen geregeerd door narcistische psychopaten ,hoogste tijd voor verandering.

  4. Wie koopt er straks nog staatsleningen?

    Ik las in het financiele dagblad dat de centrale bank van japan een balans heeft zo groot als het BBP van japan waarbij deze centrale bank en japanse staatsobligaties heeft gekocht en aandelen.
    Dus dit lijkt mij ook realistisch dat de ecb en de fed dit gaan doen in de nabije toekomst.
    Echter zal dit nog wel een paar jaar duren.
    Mijn inziens is t wel een feit dat er op de beurs sprake is van een bearmarkt en is de staatsschuld van de vs extreem zorgelijk. Ik ben benieuwd wanneer dit ook voor de financiele markten een probleem gaat worden.

    1. Als de discussiedraadjes op deze site steeds langer worden dan is dat al een slecht teken. Financiële markten speculeren op basis van opgewekt vertrouwen. Wantrouwen is de grote vijand op de beurs. Vertrouwen komt te voet maar gaat te paard.

      1. ik denk dat we maar een klein percentage vertegenwoordigen, de meesten hebben niet eens door wat een een markt doet en hoe het er voor staat. Wat ik in mijn leeftijds categorie zien, stromen door naar een grotere (duurdere) woning, gaan schulden aan en sparen niet voor kinderen en pensioen. Aflossing matig.. Niets geleerd en geen vooruitgang.

  5. Dit is de opmaat naar een nieuwe recessie in 2019. Dat kan niet anders. Alle assets presteren slecht en je ziet dat goud en zilver nu opeens ook weer flink stijgen. Traders en andere institutionelen nemen nieuwe posities in, jaar wordt afgesloten en er komen herindelingen van ortefeuilles, die zullen veel defensiever worden ingericht. Aandeelenmarkten hebben een lange run gehad, maar de koek is op. Een crisis in 2019? Ligt wel voor de hand met alle zaken die er spelen (handelsoorlog, brexit, EU onrust)

  6. We zullen hoe dan ook (veel) welvaart gaan inleveren. De economie kan alleen maar groeien(op termijn) als er meer netto energie vrijkomt. Daarin komt nu zo wie zo een kentering. Is het niet omdat de brandstoffen met hoge energie-intensteit zijn af aan het nemen(voorbeeld: schalie-olie en zonne en windenergie), dan wel door de klimaat maatregelen. Het feestje van meer en meer krediet is voorbij, je kunt dat niet eeuwig vol blijven houden. Zelfs al zou men het nu weer doen met enorme massa’s geld, dan zal het (zeer) tijdelijk zijn. Of je moet geloven in een eeuwig-groeiscenario. Maar dan geloof je ook niet in natuurwetten.

    Nature always wins. Alleen de mens kan zo arrogant zijn om te denken dat dat niet zo is. Maar dat is mijn mening.

    1. idd, het is allrmaal farce, een illusie. Dat wil niemand horen of weten want dan valt alle grond onder de voeten weg.
      De meesten willen liever de illusie eindeloos bediscussieren omdat dat veiliger is, en het lucht op om weer eens wat te spuien op het digitale nepweb, lekker veilig vanachter het toetesenbord met een geel hesje aan.
      Uiteindelijk zal de natuur de illusie de kop indrukken. Het is een kwestie van tijd.

      https://tvblik.nl/tegenlicht/de-aarde-draait-door

  7. Ik heb diverse analisten zien beweren dat een noodfonds als ESM of de EU-bankenunie onvoldoende kapitaal bezitten om ingeval het nodig is de DB te redden. Stel dat de fusie met de Commerzbank doorgaat, wat nu in onderzoek is, dan is er sprake van een samenvoeging van 2 slechte banken die samengevoegd veruit de langste balans hebben binnen de EU. Als deze kolos zou gaan schuiven zijn de gevolgen enorm. Daar is ontiegelijk veel kapitaal mee gemoeid. Het ESM moet bijvoorbeeld eind 2023 een kapitaal bezitten van 60 miljard. Lang niet genoeg voor een reddingsoperatie, zelfs niet met extra belastinggeld van de Duitse overheid. Er zal op diverse andere manieren gecollecteerd moeten worden. Het zou maar zo kunnen dat het grote gevaar niet schuilt in Italië en Griekenland met hun enorme staatsschuld, maar dat juist in een “sterk” land als Dld de pleuris uitbreekt. Het Lehmanbankje wat omviel in 2008 was een kleintje vergeleken bij de DB. Het schijnt dat de rente op converteerbare obligaties de laatste weken zorgwekkend stijgt wat betekent dat beleggers dit schuldpapier niet willen hebben. Tegelijk is de waarde van het aandeel DB vanaf 2008 tot op heden gedaald met zelfs 56 procent. De problemen rondom de DB zien we dus al jaren aankomen terwijl het Lehman faillissement in feite totaal onverwachts kwam. Ik ben wel erg benieuwd wat we nu gaan meemaken nu de beurzen hard onderuit gaan met de banken voorop. Vandaag(24-12-2018) is de DAX gesloten maar via de AEX wordt wel gehandeld en zijn de banken ook vandaag de grootste dalers. Het begint er sterk op te lijken dat met de DB een monster is gecreëerd. Ik vraag mij af wanneer DB wordt gecremeerd. De as zal als een sluier over Europa hangen.

    1. Wat voor gevolgen zal het voor ons dagelijks leven hebben wanneer DB omvalt? Een bank die omvalt, kan ook totaal onverwachts gebeuren?

      1. Wat mij het meest verontrust is dat er tot op heden, ondanks de vele waarschuwende berichten, geen doeltreffende maatregelen zijn genomen. Iedere nuchtere waarnemer ziet aankomen dat DB het grote struikelblok is bij een nieuwe liquiditeitscrisis. Hiermee wordt duidelijk dat men(de beleidsmakers) zich er geen raad mee weten. Probleem is wie gaat wat betalen. M.a.w. alle deelnemende en verantwoordelijke partijen moeten geld op tafel leggen. Dat zijn o.a. DB met zijn eigen (resterende) aandeelhouders en rekeninghouders. De EU Bankenunie i.o. (is nog steeds in oprichting en nog niet klaar voor haar taak), de ECB, ESM, IMF en de Duitse overheid i.s.m. Centrale Bundesbank. Dus een flinke club verschillende partijen met eigen belangen die in geval van nood snel moeten handelen. Omdat er nog niet sprake was van een echte crisis liet men de bank met een hoogst incompetente top gewoon doormodderen. Onverantwoord! De ellende is nu duidelijk groter geworden. Men hoopte stilletjes op een economische wonder. Zoals altijd komt van uitstel afstel, dus gaat dit faliekant fout aflopen. Achter de schermen weet men dat donders goed maar niemand voelt zich hoofdelijk verantwoord. Het grote probleem in de huidige globalistische economie met enorme belangenverstrengeling. Als het straks mis gaat is natuurlijk alles en iedereen schuldig maar wordt gewoon het failliete fiatgeldsysteem de schuld gegeven. Er druipen weer een paar bankiers af die zichzelf op tijd veilig hebben gesteld. Net als in 2008/9 zal er zeker ergens eentje aan een touwtje bungelen of vanaf het dak de straat onveilig maken. Hoe dan ook, het puinruimen zullen wij moeten doen.

        1. Gewoon een bail-in. Iederen 20/30% spaargeld/pensioen inleveren, of zoiets, let maar op. Dus iemand die veel heeft, wordt ook veel afgepakt dadelijk, ik zou er niet van opkijken in ieder geval.Toen destijds de banken gered waren, heb ik dat ook gelezen. Ze zouden niet meer in staat zijn het op dezelfde manier te doen, dus iedereen moet bloeden. Daarom wordt ook zoveel als mogelijk geld virtueel, denk ik.

  8. Niet heel fijn om te zien dat in navolging van Wallstreet nu ook in Japan de beurs(Nikkei-index) zo ongeveer crasht. Maar liefst 5 procent down. Wereldwijd wordt het estafettestokje doorgegeven. Heel zorgwekkend. Wat als na de Kerst de beurzen in Europa open gaan? Gaat het stinken?

    1. Ook zeer zorgelijk is dat ze een paar weken terug nog een eindejaarsrally hebben geprobeerd te ontketenen op de Beurzen door het uitstellen van het Brexitbesluit in het Lagerhuis en de OPEC besluit tot een lagere olieproductie met als doel hogere olieprijzen met als doel koersstijgingen van de oliereuzen die zwaar meewegen in de aandelenindexen. Het heeft allemaal tot niets geleid. De olieprijzen daalden gisteren weer meer dan 5%.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: