Al een tijdje zien we slechte economische berichten voorbij komen. Dalende productiecijfers in de industrie en dat wereldwijd. Vooral de auto-industrie krijgt er van langs. Onlangs publiceerde de Amerikaanse online nieuwssite Zero Hedge een lijst met ontslagplannen van grote autofabrikanten. Het is bekend dat veel toeleveringsbedrijven afhankelijk zijn van een bloeiende auto-industrie en daarom is het zorgwekkend dat autofabrikanten slechter presteren. De neergang zal voelbaar worden in een groot deel van de maakindustrie.
Slechte prestaties auto-industrie
In feite zijn autofabrikanten de spil in de economie en zal de economische neergang op den duur van invloed zijn op de algemene economische prestaties. Zoals bekend zijn er meerdere factoren die innovatieve fabrikanten er van weerhouden om te investeren in nieuwe projecten. De handelsspanningen tussen de VS en China die zich dreigen uit te breiden naar Europa en diverse geopolitieke spanningen remmen de investeringsdrift af van mondiaal opererende bedrijven. Dat gaan we weldra merken wanneer de arbeidsmarkt omslaat van gespannen naar ontspannen, in de zin van personeelstekorten die omslaan naar personeelsstop en uiteindelijk ontslagen. Kwestie van tijd.
Opnieuw aan de pep
Het is verbluffend om te zien dat juist met afname van economische activiteiten in de mondiale economieën, de beleggers enthousiast raken en vol optimisme aanwezig zijn op de beurzen. Bang om de boot te missen worden op het laatst nog volop aandelen ingekocht. Dividend is toch altijd meer dan (negatieve) rente op spaartegoeden waar je na aftrek van inflatie flink op inteert. Behoorlijk verontrustend om te zien dat vooral particulieren op het laatst instappen in een markt met enorm risico. Maar ja wat wil je, als centrale banken aankondigen opnieuw te komen met stimuleringsplannen om de wegzakkende economie weer op te peppen.
Race naar de bodem
Het pepmiddel “negatieve rente” schijnt te werken. Trekt juist de grote institutionele beleggers aan die minder risico durven te nemen met hun enorme kapitalen en gaan beleggen in staatspapier van veilige landen met nog altijd oplopende negatieve rente. De 10-jarige Duitse staatslening met rentecoupon van – 0,40 en de NL-10-jarige op – 0,27. Een record rentedieptepunt. Een race to the bottom.
Knippen en scheren
De bewegingen die we nu zien op de financiële markten zijn buitengewoon zorgelijk. In feite zijn we al door de bodem van de nulrente. Hoe kun je nu nog beleggen in een overspannen markt die alleen nog wordt gevoed met stimulerende middelen terwijl de onderliggende sociale samenleving economisch ondervoed raakt. Wanneer gaan verslaafde beleggers inzien dat het tijd wordt om af te kicken alvorens als een zombie afhankelijk te worden van de inmiddels overvolle afkickcentra. Krijgen we straks het stadsbeeld van overvolle straten vol zwervers en ‘verwarde personen’ die aan lager wal zijn geraakt door zoveel overdosis stimulantia in een op hol geslagen samenleving.
Bibberen
Gevoed door sluwe beleidsmakers met de pep van de elite. Ach ja, de mens is ook maar een kuddedier. Als makke schapen lopen we achter elkaar het geitenpaadje af op weg naar de rand van de afgrond. Voorlopig heb ik mij losgerukt van de kudde en zie met lede ogen aan dat de kudde wacht om geschoren te worden. En dat voor de aanstaande economische winter. Dat wordt bibberen.
Good days on Wall Street, bad days in Main Street zong Bruce Springsteen al. En hij heeft gelijk. Het is eigenlijk helemaal niet grappig om te zien hoe krampachtig het stervende financiële systeem overeind wordt gehouden. Er gaan zich nog meer problemen aandienen zoals stijgende voedselprijzen als gevolg van het extreem warme weer in Europa. Oogsten zullen aanzienlijk lager uitvallen omdat de mogelijkheid van beregenen steeds verder worden ingeperkt door grondwatergebrek. Maatregelen om de temperatuurstijging in de hand te houden hadden 40 jaar terug al genomen worden, voor zover dit aan de mensheid kan worden toegeschreven. We zijn daarvoor al veel te laat.
Helemaal mee eens, we hadden gewoon naar de club van Rome moeten luisteren. Nu maar op de blaren zitten en wachten op de mis-oogsten door de hitte en droogte gevolgd door verrottende oogsten door overvloedige regenval en overstromingen. Het is te hopen dat er misschien dan de ogen open gaan bij een paar mensen, al betwijfel ik het.
Hallo! Zelfs zonder bankrekening en WhatsApp kun je je niet zomaar stiekem losrukken van de kudde. Had je gedacht!
Trouwens, er zijn nog meer dan genoeg leuke dingen te beleven, kijk maar naar je ‘blommetje’. We houden je in de smiezem! 🙁
Ha, ha, slimme opmerking! Als columnist moet je af en toe wat overdrijven om het onderwerp wat extra te belichten. Je wilt dat de aandacht er op gericht wordt. Gelukkig ben ik van nature een optimist en keer ik tegenspoed met een lach en een traan. Natuurlijk kan ik mij niet losweken van de massa. Als kuddedier zal ik in de pas moeten lopen om bv niet de geneugten van het leven te missen. Zo zit onze maatschappij nu eenmaal in elkaar, eendracht maakt macht. Ben geen einzelgänger en heb geen eigen moestuin, geen eigen geldboom, geen eigen bierbrouwerij, en geen eigen schuilkelder. Ben net zoals alle andere schapen afhankelijk van de herder en zijn hond. Deze zijn geen van beide heilig en vervallen in hun dagelijkse gewoonten waarbij alleen de elementen van de natuur een leidende factor zijn. Kortzichtigheid is nu eenmaal mens eigen. Behalve de natuur spelen echter ook het klimaat en de zon een grote rol waar de herder en zijn hond nauwelijks weet van hebben. Ze kunnen niet voorzien hoe de buitenaardse elementen de gang van de kudde bepalen. Daarom zie ik met lede ogen aan dat als de kudde straks weer wordt geschoren, de schaapjes staan te bibberen en de wol duur wordt verkocht voor andermans wintertrui.
Maak dat de massa maar eens wijs Jos.