De Nederlandse AEX-index is woensdag 15 oktober 3,46% in het rood gesloten onder de 380 punten. Het was de grootste daling in 3 jaar tijd. De AEX is in de afgelopen maand fors gedaald. Van 425 punten in september naar 379 punten half oktober. Dat is een daling van zo’n 10,6%. Geen enkel fonds op het Damrak steeg woensdag 15 oktober in waarde. De volatiliteit is de afgelopen weken de lucht ingeschoten. De Franse bank SocGen kwam met een aparte vergelijking met betrekking tot de volatiliteit. Hieronder een grafiek van de aandelen volatiliteit t.o.v. de Ebola epidemie ontwikkeling.
RT @FGoria: Oh dear, SocGen on Ebola –> A contagious link between Ebola newsflow and equity volatility pic.twitter.com/mdbeJR63pE #grafiek
— Biflatie.nl (@Biflatie) October 15, 2014
Onzekere tijden
In onzekere tijden stijgt de volatiliteit. In 2008 was dat natuurlijk het geval en in minder mate in 2010 en 2011. De afgelopen 2 jaar is het qua volatiliteit best rustig geweest. De beurzen zijn in die periode dan ook gestaag opgelopen. De CBOE volatility index wordt in het algemeen beschouwd als de angstgraadmeter van de financiële markten. Sinds het begin van 2014 is de volatiliteitsindex met zo’n 80% gestegen. De laatste keer dat we te maken hadden met deze mate van volatiliteit was tijdens de laatste eurocrisis.
Euro zone crisis 2.0? Greek stocks tank http://t.co/wAPqDzd2Xd — Biflatie.nl (@Biflatie) October 15, 2014
Griekse beurs crasht 7%
Griekenland is weer eens het economische onderwerp van de dag. De Griekse regering heeft namelijk laten weten dat ze een einde wil maken aan de financiële steun van de eurolanden en het IMF. Griekenland wordt al jaren op de been gehouden door de ene na de andere bailout. Er zijn er weinig die geloven dat Griekenland economisch op eigen benen kan staan, of hun schulden kunnen terugbetalen. De Griekse staatsleningen gingen dan ook massaal in de verkoop, waardoor de rente op de Griekse tien jarige obligaties inmiddels weer tot boven de 7,5% is gestegen. De Griekse beurs is tevens op crashkoers. Waar de AEX ‘slechts 3,5% daalde, ging de Griekse beurs woensdag op een gegevens moment ruim 9% onderuit. De Griekse beurs sloot 7% in het rood.
Goudprijs steeg even naar $1250,-, terwijl de beurzen wereldwijd fors dalen. http://t.co/sVhNfndYEY #goud — Goudvergelijken.nl (@Goudvergelijken) October 15, 2014
Nederland en goud veilig?
De waarde van Nederlandse staatsobligaties zat juist fors in de lift. De rente is naar een historisch dieptepunt van 0,88% gedaald, nadat dinsdag 14 oktober de psychologische grens van 1% werd beslecht. In de vlucht naar veiligheid kwamen de beleggers ook toch weer uit bij goud. De goudprijs steeg even tot $1250,- per troy ounce. Het hoogste punt in een maand tijd, nadat eerder de prijs van goud onder de $1200,- daalde. Ook de olieprijs is afgelopen tijd fors teruggelopen, maar daar zullen we binnenkort in een ander artikel meer over schrijven.
Tja, dat is niet zo gek als de politiek de problemen zover mogelijk vooruit blijft schuiven.
Maar wij biflaten hadden dit natuurlijk allang verwacht, er zou een crash komen in oktober 2014 of oktober 2015 en ik denk dat we dit wel een lichte crash kunnen noemen. Er gaan nog een hoop lijken uit de kast vallen, van Griekenland tot aan Frankrijk. Zeker nu Frankrijk economisch gezien rustig “uit de kast’ aan het komen is.
Zoals ik ergens op een vorig bericht al reageerde: Eind 1929 begon de Grote Depressie, zegmaar 1930. Eind 2014 begint de Grote Europese Deflatiecrisis, zegmaar 2015.
Dus 2015 wordt het eerste deflatiejaar. De crisis is niet voorbij, hij gaat namelijk binnenkort pas echt beginnen.
Heheh…
Biflaten.
Oh, enneh…, kom er maar in Mario, “whatever it takes”….
Wat stijgt zonder reden
Komt vanzelf naar beneden
oud Bordurisch gezegde
Ronduit beschamend dat de elite ( regeringsleiders ) het volk op zo een genadeloze manier zich ontdoen van hun spaargeld e/o pensioen .
Dragi moedwillig de rente zeer laag houd en zij de elite gemakshalve dit niet erg vinden .
Hun is er veel aan gelegen om met fiat geld de schuldenberg te doen slinken en de pensioenpotten leeg te roven voor overheid uitgaven die de pan uit rijzen .
Pensioenen staan hierdoor zwaar onder druk en de lange termijn belegging komt mede hierdoor in gevaar .
Rente omhoog zou een verstandig beleid zijn , zodat een echte reële economie weer lonend kan zijn w.b. spaar en investeer mogelijkheid .
Zoals het nu gaat klapt het luchtkasteeltje uit elkaar en houd geen stand .
Steeds meer beleggers komen achter de realiteit dat de centrale banken niet veel meer kunnen doen. De balansen zijn al enorm!!
De rente kan vrijwel niet meer lager dan dat hij nu al is. Banken moeten al 0,1% betalen om geld bij de Europese Centrale Bank te laten staan en ook de spaarrente voor burgers blijft maar dalen. ZE proberen alles om het geld te laten rollen, maar het geld wordt juist gebruikt voor aflossing nu. Mensen willen minder schulden. De centen rollen naar de hypotheek en centen kunnen maar é”en keer uitgegeven worden, dus minder bestedingen, dus minder groei. De inflatie in Europa zal waarschijnlijk komende tijd weer lager uitvallen. Ik verwacht dat we nog wel deflatie gaan zien.
Het wordt een economische koude winter biflaten.
En wederom staan de beurzen weer meer dan 2% in de min. De beurskrach lijkt nu een feit nu de stimuleringsmaatregelen hun langste tijd hebben gehad. Als er nog iets in de “trukendoos” had gezeten waren de beurzen weer in stijgende lijn. 2014 gaat nog een spannend slot krijgen. Je moet er niet van opkijken als er in de loop van de middag ineens weer positieve ballonnetjes in de MSM-media worden opgelaten met als doel de beurzen weer te laten opkrabbelen.
Allemaal leuke verklaringsteksten Ebola,Olie dip,IS reactie,MH17 effect.ten,alleen wordt het
Grote,frequente beleggers hebben schijt aan deze MSN berichten en gaan gewoon voor de winst.
Als het merendeel niet meer wil kopen maar verkopen,dan zakt de boel in elkaar.
Het is in principe heel makkelijk te vatten,maar moeilijk uitgelegd en ingewikkeld uitgelegd in de media.
Ook in de media programma’s 1 vandaag en nieuws uur hebben commentatoren niet genoeg capaciteit en bewustzijn om de juiste steekhoudende,crussiale vragen te stellen.
aan de ratten.
“De Inkomstenbelasting verlagen en voor het Rijk compenseren door de BTW te verhogen.
Dus weer zoiets als vestzak broekzak.
De 1 verkondigd nog een grotere leugen dan de ander.
Maar,al is de leugen nog zo snel,de waarheid achterhaald hem wel.
@Bertus:
Het beursgebeuren is alleen moeilijk uit leggen als (zoals vroeger) geprobeerd wordt een link te leggen naar de reële economie.
Tegenwoordig zorgt de verse geldspuit van Fed en ECB ervoor dat de casino’s weer opleven en niet teveel lucht ontsnapt.
Nog even en het financiële systeem spat uit elkaar en zitten we met de brokstukken als hyperinflatie, massawerkloosheid, massa-armoede en chaos op straat. In zo’n situatie is het voor IS heel gemakkelijk om Europa binnen te vallen om ook hier dood en verderf te zaaien.