Het lijkt er op dat de centrale bank in Amerika de strijd heeft opgegeven. De strijd om een economische recessie, c.q. depressie te voorkomen. Voorzitter Jerome Powell van de FED heeft in zijn wekelijkse speech aangegeven dat het nu de beurt is aan de Staat. De regering Trump zou fiscaal moeten gaan stimuleren. Het monetaire beleid van de FED heeft dus gefaald. Niet dat Powell dat zomaar toegeeft. Integendeel. Hij heeft heel goed zijn best gedaan om met zijn beleid de financiële markten te voorzien van liquiditeiten.

De beurt is aan Trump

Beleggers konden met goedkoop geld speculeren en de banken werden verlost van het zwaar drukkend schuldpapier op hun balansen. Echter heeft de grote massa in de samenleving nauwelijks profijt gehad. De lagere rentetarieven joegen de huizenprijzen door het dak. Ook de enorme inkomensongelijkheid is het gevolg van het gefaalde monetair beleid van centrale banken. Oké, de beurzen zijn na een diepe daling in maart 2020 weer voor 30 procent hersteld, alleen maar door  het ruime opkoopbeleid van centrale banken. Terwijl bedrijfswinsten harder dan ooit naar beneden pleurden. Betekent de overgave van Powell misschien dat het nu de beurt is aan de Trump-regering die zijn burgers gaat verwennen met lagere belastingen?

Een krimp van jewelste

Powell bekent nu volmondig dat de economie door Corona blijvende schade zal oplopen. Vooral het MKB zal door stagnatie minder investeren en dat is weer slecht voor de werkgelegenheid. Op dat gebied is de economie in de VS vergelijkbaar met de andere westerse economieën, met name in Europa. Alle landen met een open economie zijn mee gegaan in de globalisering. Nu geraken we, mede door de pandemie, in een tijdvak van deglobalisering. Afnemende wereldhandel zal leiden tot productiedaling in de industrie en lagere omzetten in MKB en detailhandel. En hier bovenop zorgen de enorme verliezen bij de luchtvaartmaatschappijen en de reisorganisaties voor een domino-effect in faillissementen. Ook in de horeca. Kortom, een krimp van jewelste. Indirect veroorzaakt door een pandemie maar meer nog door het beleid van centrale banken met hun stimuleringsbeleid dat ooit een keer raakt uitgewerkt. Je kunt niet eeuwig blijven doorgaan met renteverlagingen en opkopen van schuldpapier. Powell ziet dat nu in en is niet van plan de centrale rente van 0,25 procent nog verder te verlagen. Negatieve rentetarieven zoals de ECB hanteert ziet Powell niet zitten. Hij gooit het bijltje er bij neer.

Begrotingstekorten door het dak

Wat kunnen we nu verwachten van Trump? Dat is de grote vraag. Waarschijnlijk eerst een twittertirade in de richting van Powell, of misschien helemaal niet om de onrust op de financiële markten niet verder op de spits te drijven. Maar een belastingverlaging in de VS zou haast ondenkbaar zijn. In 2018 verlaagde Trump na een hevige strijd tussen Republikeinen en Democraten de belastingen voor bedrijven van 35 naar 20 procent. En nog wat andere fiscale tegemoetkomingen voor particulieren. Hierdoor zou de federale overheid in tien jaar anderhalf biljoen dollar mislopen. Dat de staatsschuld daardoor flink moest stijgen om de enorme begrotingstekorten op te vangen was op dat moment het probleem niet. Het ging natuurlijk om het inlossen van een verkiezingsbelofte. Maar wat nu? Als de FED de handdoek in de ring gooit en roept om fiscaal te stimuleren. Zien we hier de neergang van een machtig Amerika? Er moet dus heel veel geleend worden, of de sociale voorzieningen gaan er aan. Welke beleggers, instituten en/of pensioenfondsen zouden nog bereid zijn om een extra golf aan krediet te willen opvangen in een tijd met record hoge schuldenbergen?

Race to the bottom

Waar we nu naar toe gaan is een reis naar de bodem. We staan op de rand van de afgrond. Schuldenbergen skyhigh, begrotingstekorten die de welvaart laten kelderen, diepgaand wantrouwen in monetaire beleidsmakers en in fiscaal beleid van overheden. De ideale ingrediënten voor een systeemcrisis. Een fiat geldsysteem dat dreigt te wankelen op het fundament van opgewekt vertrouwen in bankiers die altijd netjes op onze centjes pasten. Na het loslaten van de goudstandaard in 1971 werden bankiers zelfs de hemel in geprezen als dank voor hun monetaire beleid van lagere rentetarieven en bereidheid om waardeloos schuldpapier op te kopen. Aandelen en vastgoed gingen mee de hemel in. En zoals altijd geldt dat iets wat hoog staat diep kan vallen. Ook bankiers klommen hoog op de maatschappelijke ladder. Ooit met de kredietcrisis in 2009 sprongen er een aantal van de hoge daken. Benieuwd wat bankiers in de torenhoge bankgebouwen straks gaan doen als ze inzien dat het afgelopen is met hun almachtige suprematie. Of zullen ze net zo makkelijk capituleren als Powell van de FED doet. Of zonder blikken of blozen vertrekken door de achterdeur met een flink bonus op zak voor hun jarenlange trouwe diensten. Maar aan wie?

GW

15 reacties

  1. Over krimp gesproken. In Nieuwsuur werd vanavond bekend gemaakt dat er in Nederland sprake is van enorme verborgen werkloosheid. Momenteel wordt ruim twintig procent van de 9,5 miljoen werkenden tijdelijk financieel ondersteund door de overheid. De verwachting is dat veel van de ‘verborgen’ werklozen daadwerkelijk werkloos raken als steun-ontvangende bedrijven per 1 juni wél werknemers mogen ontslaan. Vakbond FNV vreest een ontslaggolf.

    https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2333923-heel-veel-mensen-verborgen-werkloos-door-coronacrisis-waarschuwt-cpb.html

    Dit lijkt op de start van de race naar de bodem.

    1. Ik ben geen belegger. Doet mijn pensioenfonds voor mij. Toch volg ik de beurzen. Ik zie een hoogst opmerkelijk afwijkend gedrag bij beleggers, ver af van de realiteit. De media staan vol slechte economische berichten en beurzen gaan telkens weer omhoog na een forse daling. Na elke daling zien beleggers weer een instapmoment omdat ze zich geruggensteund voelen door het monetaire beleid van centrale banken. Hierdoor wordt een enorme aandelen- en vastgoedbubbel geblazen. In de VS gaat de FED alleen voor Wallstreet en niet voor Mainstreet: https://wallstreetonparade.com/2020/05/the-fed-hasnt-spent-a-dime-yet-for-main-street-versus-735-billion-for-wall-street/

      De inkomensongelijkheid is nu groter dan ooit. Dit gaat zich wreken op het moment dat de massa zich gaat roeren. Na de lockdowns, die steeds roeriger verlopen in de grote steden: https://www.dumpert.nl/item/7912023_05943b83 , ziet de massa dat alles anders is. Geen evenementen, voetbal zonder publiek, anderhalve meter gedrag, enzovoort. Dan breekt de pleuris uit wanneer vanaf juni de faillissementen en massale ontslagen zich als een olievlek verspreiden. Een zomer zonder evenementen zal veel onrust geven in de achterstandswijken, een onrust die makkelijk kan overslaan. Het grote publiek voelt zich ongemakkelijk na de ontwaking en gaat zich langzaam beseffen hoe groot de economische schade is. Uiteindelijk gaan de grote beleggers hun stukken verkopen bij gebrek aan dividend en gaat mijn pensioenfonds de lang verwachte kortingen doorvoeren. Dan pas begint het tijdperk van deflatie en stagnatie met alles wat daarbij hoort.

      1. Beste Gerrit,
        Zolang er geen covid-19 vaccinatie is, staat alles op het spel. En zoals jij t beschreef/beschrijft stond/staat alles op t spel. Alleen al aangaande het monetaire beleid en de gevolgen daarvan.
        Helaas is de beursrealiteit totaal losgezongen vd economische realiteit.
        Vooralsnog denk ik dat t grof vd beleggers nog van een v-herstel uitgaan. En een hoop mensen staan nu op de wachtlijst om uberhaupt te mogen beleggen bij de broker.
        Wat dat betreft hoog tijd om recessie of nog erger depressie-proof te worden.

      2. Je pensioenfonds? Nou, dan welterusten!
        Je hoeft geen belegger te zijn om te (willen) weten wat je fonds met jouw centen uitspookt. Een groot deel van de inleg wordt buitenbeurs,
        dus nagenoeg ongecontroleerd, gehedget tot ‘hefboomkapitaal’ en door de grote
        fondsen als ‘schaduwbankiers’ beleend/belegd in hoog risicodragende ‘posities’ voor een zo hoog mogelijk rendement.
        Een hoog rendement is goed voor het groeien van de reserves, het betalen van de superhoge kosten van vermogensbeheer en de bonussen van de bobo’s, maar speelt de facto geen rol bij het bepalen van de dekkingsgraad, die -formeel- al tien jaar geen indexering van de pensioenen toestaat en zelfs nog ‘dwingt’ tot premieverhogingen en
        pensioenkortingen. Binnenkort, gezien de aanstaande conjunctuuromslag,
        misschien zelfs wel tot een nationalisatie, want ‘nood breekt wet’.

        Laten we dit allemaal maar gebeuren in dit
        land-van-de-hoogste-kredietwaardigheid, of zijn er nog ‘dwarsdenkers’, zoals in
        Duitsland, waar vandaag, zaterdag, 16 mei 2020, duizenden ‘Querdenker’
        protesteren tegen de fratsen van de gevestigde orde?

        1. Precies, beleggingen in hoog risicovolle segmenten, behalve in goud, want dat mag niet van de staat.

          Na de flinke greep uit de kas van het ABP door de staat enige jaren terug, zullen pensioenfondsen blijven interen op hun rendement en vermogen, kortingen blijven toepassen en overheden die met slinkse truken het gezamenlijk vermogen van alle pensioenfondsen ( 1600 miljard ) graag willen gaan afromen, onder het mom van Nationale solidariteit.

          Het was van het begin af aan al een waardeloos project, een door de staat opgetuigd systeem met ons geld, met een beperkte houdbaarheid gezien alle globale financiële risico’s op termijn.

          Ik schat, dat de staat dat hele stelsel binnen 5-10 jaar gaat inruilen voor een o.b.i , zoals Spanje snel wil invoeren.

          Komt het toch nog goed terecht, een sigaar uit eigen doos.

        2. Precies, beleggingen in hoog risicovolle segmenten, behalve in goud, want dat mag niet van de staat.

          Na de flinke greep uit de kas van het ABP door de staat enige jaren terug, zullen pensioenfondsen blijven interen op hun rendement en vermogen, kortingen blijven toepassen en overheden die met slinkse truken het gezamenlijk vermogen van alle pensioenfondsen ( 1600 miljard ) graag willen gaan afromen, onder het mom van Nationale solidariteit.

          Het was van het begin af aan al een waardeloos project, een door de staat opgetuigd systeem met ons geld, met een beperkte houdbaarheid gezien alle globale financiële risico’s op termijn.

          Ik schat, dat de staat dat hele stelsel binnen 5-10 jaar gaat inruilen voor een o.b.i , zoals Spanje snel wil invoeren.

          Komt het toch nog goed terecht, een sigaar uit eigen doos.

    1. Tjonge jonge. Ik denk dat hoogervorst enerzijds gelijk heeft. Als je geen eis stelt tot hervorming vd economieen van zuid-europese landen dan wordt t een drama en zijn we gedoemd om een 2e wereldland te worden. Anderzijds denk ik wel dat centrale banken de economieen kunnen redden door ongebreidelde monetaire financiering.
      Maar zoals t nu is, ik bedoel dan de huidige opzet vd ecb, kan niet goed gaan.

      1. Ongebreidelde monetaire financiering leidt ons naar de ondergang. Dat zou betekenen dat we oneindig kunnen doorgaan met geld lenen. Dat we onrendabele bedrijven overeind houden en daarmee ‘valse concurrentie’ kweken. De overconsumptie blijft op die manier gewoon overeind met uiteindelijk nog meer deflatie. Producenten moeten steeds goedkoper produceren om te concurreren tegen het goedkope geld. Dat is een neergaande spiraal. Lijkt wel lekker voor ons consumenten maar is dat beslist niet. Kredietberg loopt nog verder op met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk gaan de banken inzien dat ze meer geld moeten reserveren voor de slechte leningen waarop ze moeten afschrijven.

        Ingewijde monetaristen(Milton Friedman) zien al lang aankomen dat het einde van een krediettijdperk in zicht is. Het is een race naar de bodem. Rente staat al op nul en het enige wat centrale banken nog kunnen doen is hun opkoopbeleid van slechte leningen opvoeren. Om banken van hun ondergang te behoeden. Het spelletje wordt zachtjes aan doorzien en wekt steeds meer wantrouwen op. Het huidige fiat geldsysteem is gebaseerd op vertrouwen. De onderliggende gouddekking is sinds 1971 weg genomen waardoor centrale banken de monetaire macht in handen hadden. Totdat de rente op nul terecht kwam. En ja, dan ben je uitgespeeld. Game over. We spelen door in de verlenging en wachten op de strafschoppen.

    2. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/15/hoezo-is-amerika-so-great-a3999781
      Dit staat nederland en europa te wachten als ook de werkgelegenheid verdwijnt naar de lage-lonen-landen uit nederland en europa vandaan. Met als gevolg dat we een trump-achtige premier gaan kiezen.
      Ondanks dat t men nu duidelijk wordt dat bedrijven mede stil liggen doordat er een onderdeeltje niet geleverd kan worden door de wereldwijde lockdown uit china of india en dat we door de globalisering wel heel erg afhankelijk zijn geworden van landen aan de andere kant vd wereld, begin ik te denken dat de globaliseringsrace zich nog wel eens versneld kan gaan voltrekken. Om bijvoorbeeld de corona-kosten eruit te halen kunnen veel productie-bedrijven wel eens versneld gaan proberen om de productieketens te verplaatsen naar lage-lonen-landen.
      En de vs lopen wat dat betreft nog altijd op ons voor.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: