Zoals we al eerder schreven was het echt nodig tijd dat er wat aan het Amerikaanse schuldplafond werd gedaan. Ruim twee weken en 200 miljard dollar verder, heeft de Senaat donderdagavond voor een verhoging van de schuldenlimiet gestemd. Met een schuld, die maandag ongeveer 15,4 biljoen dollar zal bedragen, heeft het plafond nu weer 1,2 biljoen dollar extra ruimte, tot 16,4 biljoen dollar. De verwachting is dat het schuldenprobleem over een maand of acht, tijdens de presidentsverkiezingen in Amerika, een nieuw hoogtepunt zal bereiken.
Republikeinen willen IMF hulp blokkeren
Naast het feit dat de Amerikaanse politici klaarblijkelijk niet van plan zijn hun eigen schuldenproblemen écht op te lossen, zijn ze ook niet meer in de overtuiging dat Europa te redden valt. Republikeinse leiders hebben in een brief aan Geithner, de minister van Financiën, vragen gesteld over mogelijke extra hulp van het Intenationaal Monetair Fonds aan Europa. De huidige grootte van het noodfonds dat het IMF tot zijn beschikking heeft is 500 miljard dollar en daarvan is de Verenigde Staten de grootste donateur. De Republikeinen zien het echter niet zitten om dit noodfonds nog groter te maken, want dan zal Amerika per saldo extra moeten bijdragen. Wat velen echter niet bekend is, is dat de Amerikanen Europa al financieren door middel van dollar swaps tussen de Amerikaanse en de Europese centrale bank.
Portugese rente verder omhoog
De rente van de 10 jarige Portugese staatsobligatie is donderdagmiddag voor het eerst de 15% gepasseerd. Portugal krijgt steeds meer problemen om voor langere tijd geld op te halen op de kapitaalmarkt. Het lijkt erop dat steeds meer investeerders hun Portugese obligaties dumpen uit angst voor besmetting vanuit Griekenland. In augustus 2011 was de Griekse rente ook nog 15%. Sindsdien is de onzekerheid over de toekomst van het land in de eurozone alleen maar toegenomen en lijkt een default een kwestie van tijd. De Griekse rente staat inmiddels op 34%. In de komende maanden zullen we zien of Portugal het Griekse scenario kan ontwijken. Er wordt wel steeds meer gespeculeerd over een afstempeling van de Portugese schulden. De 5-jarige Portugese rente is inmiddels naar bijna 20% gestegen.
Griekenland komt opnieuw geld tekort
Griekenland zit ook nog steeds in zwaar weer. De onderhandelaars van het IIF zijn weer enkele dagen in beraad en men beweert telkens vorderingen te maken, maar feitelijk zijn er nog vrijwel geen nieuwe overeenstemmingen. Daarnaast gaan er sterke geruchten over additionele funding voor de Grieken. Het akkoord van afgelopen oktober, lijkt in gevaar te komen nu de fiscale positie van Griekenland steeds verder verslechterd. Hierdoor zouden de gestelde doelen in het pact niet meer haalbaar zijn en is nieuw geld nodig om het gat te overbruggen, in dit geval 10% van het BBP. Een nieuwe lening van ongeveer 20 miljard euro is nodig om het gat op te vullen al worden de details pas duidelijk na de EU top van maandag.
Euro in short squeeze?
De euro heeft aanzienlijk aan kracht gewonnen ten opzichte van de dollar de afgelopen week en noteert nu rond de 1,31. Een belangrijke reden voor de stijging is uiteraard dat de Federal Reserve gister aankondigde zijn rentebeleid tot 2015 tussen de 0 en 0,25% te houden en daarnaast mogelijk nog QE3 zal brengen. Door deze berichten werden beleggers geprikkeld en gooiden de dollar in de verkoop. Uit cijfers blijkt dat veel partijen de de afgelopen tijd hadden gespucleerd op een verdere neerwaartse beweging van de euro ten opzichte van de dollar.
Het aantal euro short posities is de afgelopen tijd toegenomen en volgens metingen van Société Generale zou de euro daarom eigenlijk tussen de $1,15 en $1,20 moeten staan. Nu euro toch weer het vertrouwen krijgt, stijgt de koers snel doordat partijen hun positie moeten omdraaien. Dus de short posities worden verkocht en er worden long posities ingenomen Hierdoor is een verdere stijging van de euro zeker niet uitgesloten. Echter kan de trend natuurlijk zo maar weer draaien als er een onverwacht negatief bericht uit de eurozone komt.
Belastingbetaler krijgt nog 133 miljard terug
De Amerikaanse belasting betaler heeft nog bijna 133 miljard dollar tegoed van verschillende bedrijven die een bailout hebben gehad tijdens de financiële crisis. Vooralsnog is er van de bailout (ook wel bekend als het Troubled Asset Relief Program, ofwel TARP) nog maar 318 miljard dollar terugbetaald. Het pakket had een totale waarde van $700 miljard, waarmee de Amerikaanse overheid in september 2008 banken en andere bedrijven (zoals GM) op de been hield. Het is al duidelijk dat de belastingbetaler nooit al het geld zal terugzien.
Quote of the day: ‘Kapitalisme zonder faillissementen is als het Christendom zonder hel‘ -Kyle Bass-, hedgefund manager Hayman Capital (2011)
Met de verhoging van het schuldenplafond stijgen de papieren pm prijzen. Papier goud en zilver beschermt tegen inflatie, wel op tijd omruilen tegen fysiek.
Onontbeerlijk, uw maandelijkse dosis vitamine J !
( [b][u]J[/u][/b]im Willie )
http://www.kitco.com/ind/willie/jan272012.html
We gaan een ‘memorabele’ tijd tegemoet.
Zéér ‘memorabel’ vrees ik …
European bankholiday in maart ? april dan ? Hmmm …
@Knowtoomuch
Schijnt dat Iran wellicht zondag al zelf een olieboycot van Europa afkondigt. Wordt ook memorabel, denk ik.
Zondag al, gaaf had al zoiets verwacht. Europe sterke taal, over 6 maanden gaan we wat doen. Respons maandag, ben benieuwd. Zal worden opgeklopt in het nieuws, paniek media, paniek op de beurs, aandelen die kelderen, brandstofprijs sky high…
Hmm toch blij dat ik eind december een partij zilver heb gekocht..
Goed gedaan, G.
Ik hoop dat ik aan dat wijze besluit een beetje heb bijgedragen.
Trouwens, de prijs is, gezien de huidige economische ellende/end play, belachelijk laag.
Met oprechte dank aan de ‘Manipulators’. .
@VanZaken : Ja, ‘het’ begint er op te lijken. Europa is een onbezonnen muts. Lijkt ’t dan. De VS kopen sinds ’79 al geen druppel meer van Iran. Europa 20-30% ? En ’t schijnt dat de raffinaderijen in Griekenland (jawel !) en Italië helemaal omgebouwd moeten worden van ‘zachte/gemakkelijke’ Iraanse olie naar ‘andere’ (Libische ? hahaa!!) olie.
Persoonlijk verwacht ik ‘meer aktie’ vanaf zonsondergang 7 mrt aanstaande.
Dan begint Poerim namelijk. En dat feest is ‘nogal’ eens misbruikt ( ’92, ’03, ’11) in de context van M-O-‘problemen’ (=militaire agressie vh Westen). Is in ’03 en ’11 een ‘startdatum’ voor een (olie-)oorlog geweest. Feitelijk.
http://wakeupfromyourslumber.com/blog/andie531/invasion-iran-tied-collapse-dollar
Als ik er naast zit, zit ik er natuurlijk gewoon naast.
Hoop er zelfs naast te zitten. Logisch.
http://www.pakalertpress.com/2012/01/26/persian-gulf-option-one-a-false-flag/
(en klik even op ‘Isr-attack USS Liberty’ 3 regels onder dat fotootje met die F15 en het slagschip aub ; pure feiten ! )
Maar de gemiddelde Europeaan gaat zeker de rekening oppakken voor ‘de boycot’ , en vervolgens de maatschappij als geheel. Europa moet namelijk kapot van ‘de Heren’ … èn ‘richting’ Rusland & China worden gepushed … regelrecht de Rode Val in … maar nu loop ik een jaartje op de feiten vooruit … maar dat kan allemaal hier op Biflatie … Open Minds hier … bij deze mijn dank daarvoor … meen ik …
Ook interessant, want, wij schijnen in tijden van economisch herstèl te leven, jawel :
hier een lezenswaardig commentaar op die BS :
http://www.prisonplanet.com/if-the-economy-is-improving%e2%80%a6.html
Leugens-leugens en niets dan leugens …
Afijn, vertrouwt u ‘vooral’ maar op de ([u]Zio[/u]-)MSM …
hmm i have a dream
kunnen we beter vervangen door
if the economy is going better
@ KTM. Yep, wilde het al een jaar eerder mrgoed helaas toen nog niet de financiele reserves & lef omdat ik toen niet echt goed snapte wat er met zilver gebeurd. Nu ik denk dat ik het snap is het nog onlogischer..
Maar sites zoals dit zijn top, dus biflatie doorgaan zo!
Zelf maar de controle aangezien ik ook de risico’s loop. Mijn pensioen regel ik zelf wel en mijn juist opgestart bedrijfje zsm naar het buitenland verplaatsen waar het wat aangenamer is (alles binnen de wet uiteraard mr)
@ willem,
de economie zal niet beter gaan, alles zit op slot. De politiek trekt aan een dood paard(en) (PIGS) De banken willen geen cent verliezen dus geven ook niet toe. En in NL al die jaren werd het geld verbruikt maar niet tbv investeringen lange termijn. Alles was altijd korte termijn politiek, populistisch. China bv mbt grondstoffen is een mooi voorbeeld planning voor de lange termijn.
The sky is the limit. Letterlijk. Van 16,4 gaathet naar 17, 20, 25 naar ???? Het zal nooit meer minder worden! Amerika kan niets anders dan steeds maar weer het polafoind verhogen. Bij de vorige verhoging was het allemaal veel moeilijker herinner ik mij. Blijkbaar hebben ze zich er al bij neergelegd. Nog meer schulden maken moet, want anders valt het systeem uit elkaar. Ze zien hyperinflatie als een gevolg die beter is als een rommelige ineenstorting, maar die komt ooit toch een keer, als het schuldplafond de 30 biljoen passeert? Het gaat sneller dan iedereen denkt.
Sneeuwbal effect kijk maar naar:
http://www.usdebtclock.org Hoog aquarium gehalte, je blijft er naar kijken. Elke week ff een print screen, zie je hoe idioot hard het gaat.
ik wil wel eens weten hoeveel rente-lasten de VS inmiddels moeten betalen over hun schuld en wat de verhouding is van deze schuld ten aanzien van de belasting-inkomsten.
Als ik 3 % reken over 15000 miljard kom ik op zo’n 450 miljard dolar. De belasting-inkomsten van de VS zijn zo’n 2200 miljard.
hmm gaat al richting de 25 %.
Dat is niet vol te houden voor een land.
Het wordt tijd dat ze een nieuwe munt gaan invoeren daar in de VS met mexico zodat ze alle schulden door twee-en kunnen delen zeg maar net zoals gebeurd is met de vervanging van de gulden door de euro.
Eigenlijks ongelovelijk. Als Balkenendje had gezegd dat ie alle lonen in de economie met 50% wil verlagen….
dan had iedereen geprotesteerd.
Introduceer een nieuwe munt en voila…
iedereen tevreden en onwetend.
Maar oh oh oh wat spelen de banksters het monetaire spelletje gemeen.
En de gewone hardwerkende man maar steeds harder en harder werken voor een ruilmiddel dat elk jaar minder waard
wordt.
Terwijl als je steeds harder, beter, slimmer, efficienter en effectiever werkt je ruilmiddel eigenlijks in waarde zou moeten toenemen.
Tering wat leren ze eigenlijks op die economie-faculteiten op de universiteiten….
Dat de irreeele economie geen invloed heeft op de reeele economie
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahawhoeeehahahahahaha
Hier kan werkelijk geen jiskefet, koefnoen, hans teeuwen tegen op.
Zilver kopen waar?
Zijn er hier mensen die willen delen waar ze hun zilver en goud inkopen? ik koop zelf bij kevelam. Dit is iets duurder als op internet bestellen maar ik heb graag boter bij de vis bij dit soort transacties.
@12: Kijk hier eens: http://Goudvergelijken.nl/?page=prijsvergelijker&prod_id=1
@willem : bij 40% schijnt er [u]àltijd[/u] hyperinflatie op te treden ; heb ik verschillende keren gelezen. Misschien bij de wereldreserve-munteenheid nog niet, maar er wordt door China en India inmiddels hard aan de dollar-poten gezaagd.
@raymond : koop .999 zilvermunten ; Eagletjes & Liberties enzo ; kost meer maar dat krijg je er uiteindelijk voor terug !
Zit zelf met een berg ‘junk’ .925.
Met de bijbehorende spijt…
Silvermountain zit inderdaad goed met z’n prijzen.
@Raymond,
Ik heb hele positieve ervaringen met Doijer en Kalff..
Zeer scherpe prijs , bijna altijd de goedkoopste Maple Leafs en perfecte levering verzending ! Bijna altijd de volgende dag binnen..
@raymond : luister niet naar Bas ; koop zilver hahahaaa !!
Of heeft Bas het misschien over zilveren Maple Leafs ?
Bestaan die eigenlijk wel ?
Want dan heeft ie gewoon gelijk …
Kijk, zilver staat [u]buitengewoon belachelijk [/u] laag op dit moment tov goud , namelijk 1:51 ; historisch bezien is dat 1:10 tot 1:20 (hooguit) zodat zilver minimaal het ‘dubbele’ van goud gaat doen, terwijl goud nog een [u]gigantische[/u] ‘weg’ te gaan heeft, kun je nagaan…
Afijn, goud id ook goed, relatief dan, want er moeten ook ‘verliezers’ zijn natuurlijk woehhaahhh !!!
@ KTM,
Ooooooh Shame on you ! onze zilver goeroe weet niet dat Maple Leaf als enige 24 Krt ZILVEREN munten met 4 x 9 dus 9999 verkoopt ? Heeele mooie glimmende ounces..
@Bas : ik zei al, ik verdiep me zo weinig mogelijk in .999 munten, want anders krijg ik steeds meer spijt :b
Ik krijg trouwens inmiddels wèl hoogtevrees als ik vanaf m’n .925-berg de diepte in kijk heh-heh …
so f*ck The Maples ! ! !
Maar even tussen ons, volgens mij was die Franklin Mint gewoon een vette junk joh !
Op al m’n zakkies staat namelijk ‘Franklin Mint – junk-‘ !