Quote van de Dag : “There is no humiliation more abusive then hunger“. Pranab Mukherjee, Indian statesman. Terwijl de Italiaanse ex-premier Berlusconi dit jaar weer 1,12 miljard euro rijker is geworden, bespaart de bevolking van dat land zelfs op eten, en dan nog wel hun favoriete en typische pasta (min 10%) en olijfolie (min 10%) en ook vis (min 13%). Sinds de jaren ’70 zijn de uitgaven voor voedsel per hoofd van de bevolking niet zo laag geweest.
Extraatje in barre tijden
De politiek en het voorbeeld geven? Neen hoor, zopas gaven de Belgische politieke partijen zichzelf wel 8,1 miljoen euro extra. Een nieuwe wet op de partijfinanciering, weet u wel, het kind moet een naam hebben. De oppositiepartijen reageren verontwaardigd en noemen het “schaamteloos” en “In tijden van economische crisis, waarbij aan de bevolking serieuze offers worden gevraagd, is deze koehandel ongehoord“. De voorzitter van het Vlaams Parlement uit dan nog de kritiek dat één op drie leden van dat parlement zijn job niet naar behoren doet! De politieke mandatarissen van België hebben het ook te druk met andere bezigheden : 7651 van hen gaven in totaal 51613 mandaten aan. De kampioen van de cumul is een Vlaamse Christendemocraat met 59 postjes. België is gezegend met dergelijke supermannen.
Britse bankiers worden extra beloond
65 Procent van de bedrijven in de Britse financiële sector heeft nog vlug-vlug de salarissen van bankiers verhoogd, gemiddeld met een vijfde. Vanaf volgend jaar worden vanuit Europa de bankiersbonussen immers beperkt tot maximaal een jaarloon, zodoende. Het bankwezen in het VK heeft daarbij reeds het meeste aantal grootverdieners van Europa. 2500 Bankiers verdienden in 2011 al meer dan een miljoen. In Nederland waren dat er slechts 36. Minister van Financiën Dijsselbloem vindt het bonusbedrag te hoog en is gelukkig van plan de Nederlandse financiële sector aan strengere regels te onderwerpen.
De middenklasse verdwijnt
“Dit is de meest bedreigde soort ter wereld” kopt volgend artikel. Bedoeld wordt de middenklasse. “Ongeveer 50 miljoen Amerikanen leven van voedselbonnen en meer dan een kwart van de bevolking heeft geen spaargeld meer. In de grootste economie ter wereld leeft drie vierde van de bevolking van wedde tot wedde. De jobs die nog worden gecreëerd zijn tijdelijke, deeltijdse, slecht betaalde jobs. Op deze manier wordt de middenklasse in de VS volledig van de kaart geveegd”. Bekijk vooral de video die in het genoemde artikel wordt aangehaald. Het kwalijke fenomeen doet zich voor in de meeste westerse landen, en dit terwijl een grote gezonde middenklasse het belangrijkste bastion is voor vrijheid en democratie in de zogenaamde vrije wereld. Een zwakke en verarmde middenklasse zonder kracht opent de deur naar dictatuur en tirannie. Het grootste deel van de overheids- en centrale bankenprogramma’s is erop gericht om mensen en bedrijven in de schulden te krijgen. De overheid – die zichzelf ook danig in de schulden steekt – wentelt dit af op de bevolking d.m.v. belastingverhogingen, confiscatie van geld en bezit, inflatie en negatieve reële rente opbrengsten. M.a.w. : we zitten als burgers in de dikke shit!
Besparen tot in de kist
“Groeiende belangstelling voor lowbudget-uitvaart” kopt de Volkskrant. Voor het allerlaagste tarief dat bedrijven als Budgetuitvaart, Uitvaartdiscount en Crematie-eenvoud aanbieden, wordt de overledenen afgehaald en zonder afscheid gecremeerd. “Ik koop mijn kisten in Polen voor 50 euro. Daar is niks mis mee. Misschien denk ik te simpel hoor, maar die kist gaat dus gewoon het vuur in”, aldus Crematie-eenvoud. Geen as, geen afscheid, geen respect, ’t is alsof je nooit bestaan hebt…
De Italiaanse laars moet zichzelf zo snel mogelijk bevrijden uit de wurggreep van de euro. Deze munt is veel te duur voor het exporterende Italiaanse MKB. Van oudsher vormen bedrijven tot 50 werknemers de ruggengraat van de Italiaanse economie.
Met name Lombardije stond bekend om haar technologisch hoogwaardige industrie, gebaseerd op onderlinge samenwerkingsverbanden tussen familiebedrijven. Deze industrie ontleende haar concurrentiepositie tot de invoering van de euro, naast hoogwaardige halffabricaten en eindproducten, aan valutaire kadootjes in de vorm van een gestage afwaardering van de lire.
Nu dit devaluatiewapen weg is, en de overheid verantwoordelijk is voor 70 miljard aan achterstallige betalingen, sterft deze belangrijke economische structuur een langzame maar zekere dood. Italie is het enige land in de periferie van de eurozone dat op eigen kracht uit de euro kan stappen. http://www.economie-macht-maatschappij.com/italiaanse-economie.html
Wanneer de middenklasse weggevaagd wordt en tegelijk met de lagere inkomens verarmen, zal dat hoe dan ook leiden tot een grote volksopstand jegens politici van de gevestigde partijen, bankiers en anderen die werkzaam zijn in de financiële sector. Grote kans dat de {financiële) elite dan keihard terugslaat.