Vrijdag 27 april werd bekend dat de Spaanse werkloosheid hoger uitkwam dan van tevoren werd aangenomen. Analisten gingen uit van een werkloosheidspercentage van 23,8%, terwijl het werkelijke cijfer 24,44% bedroeg. Ook de werkloosheid onder jongeren nam het afgelopen jaar schrikbarend toe. Net iets minder dan 1 miljoen Spaanse jongeren zijn op dit moment werkloos. Volgens de officiële statistieken heeft maar liefst 52% van de jeugd in Spanje geen baan. In het afgelopen half jaar steeg het aantal jeugdige werklozen met 200.000.

Italië krijgt schuldpapier moeilijk verkocht
Niet alleen Spanje heeft te maken met problemen. Ook in Italië lijkt het weer de verkeerde kant op te gaan. De afgelopen dagen convergeerde de rente van het land weer richting die van de Spanjaarden. Ook moesten de Italianen vandaag obligaties aan de markt verkopen voor 4, 5, 7 en 10 jaar. Dit lukte maar moeizaam, met een tegenvallende vraag en een hoge rente. De obligaties die liepen tot 2022 moest tegen een rente van 5,84% worden weggezet, hoger dan de verhandelprijs.

Onrust op obligatiemarkten blijft
Het leek erop dat de kalmte op de obligatiemarkt was teruggekeerd, maar het sentiment draaide aan het einde van de week weer op de obligatiemarkten. In het begin van de week zakte de rente van de Spaanse en Italiaanse staatsobligatie nog respectievelijk tot onder 5,80% en 5,50%. Inmiddels zijn de dalingen alweer geheel teniet gedaan. Het ziet er naar uit dat het een kwestie van tijd is voordat de Spaanse rente weer boven de 6% noteert. De rente ligt nog maar enkele procentpunten onder deze belangrijke grens, terwijl de situatie in het land maar blijft verslechteren.

 

Italiaans ondernemersvertrouwen daalt
Donderdag kwam er ook nog een cijfers van het Italiaanse ondernemersvertrouwen naar buiten en ook dat gaf geen goed teken aan de markten. Onderstaande grafiek, via Reuters, laat nog eens zien dat het cijfer over het algemeen goed correleert met de Italiaanse groei. Nu het vertrouwen bij ondernemers nog verder onder de 100 is gezakt, bestaat er een kans dat het de krimp verder zal toenemen.


Verenigd Koninkrijk ook in een douple dip

Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich sinds deze week officieel in een nieuwe recessie. Hiermee voegt het land zich bij Griekenland, Italië, Portugal, België, Ierland, Denemarken, Nederland, Tsjechië en Slovenië als 10e land die 2 kwartalen op rij een negatieve groei kent. De economie van het VK kromp in het eerste kwartaal met 0,2%, en volgde hiermee de al eerdere krimp van 0,3% op in het laatste kwartaal van 2011. De Britse premier David Cameron noemde de cijfers “zeer, zeer teleurstellend”, maar zweerde dat de overheid zijn plannen zal afronden. Het ziet er overigens niet naar uit dat het VK het laatste land is dat een dubbele dip mee zal maken. Ook Spanje zal waarschijnlijk snel volgen. Ook is de kans groot dat Duitsland voor de tweede maal op rij een negatieve BBP groei zal laten zien.

Amerikaanse economie groeit door schulden
Terwijl de meeste Europese landen momenteel te maken hebben met economische krimp, blijft Amerika groeien. Vrijdag 27 april 2012 kwam naar buiten dat de Verenigde Staten naar schatting met 2,2% is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Dit cijfer stelde echter enigszins teleur, omdat analisten een groei van 2,5% hadden verwacht.

De reden achter deze groei laat zich echter niet lang raden. Amerika geeft namelijk nog steeds veel meer uit dan binnen komt. Onderstaand plaatje laat simpel zien dat terwijl het BBP in het eerste kwartaal met 142,4 miljard dollar is gestegen, terwijl de totale Amerikaanse schuld met 359,1 is gestegen. Voor elke dollar aan groei is 2,52 aan dollars aan schuld nodig.

Bank of Japan gaat nog meer stimuleren
Donderdagnacht bracht de Bank of Japan (BoJ) naar buiten dat het nog eens 10 biljoen yen ($ 124 miljard) zal gebruiken om overheidspapier op te kopen. De centrale bank hield de hoop op een nieuwe stimuleringsronde groot met de leus dat het “krachtige monetaire verruiming” zal inzetten om zijn inflatiedoel van 1% te halen. De Japanners waren niet alleen de allereerste die deze controversiële stap zetten, ze gaan nu ook een stap verder. De centrale bank maakte namelijk ook bekend dat het tussen de 5 en 10 biljoen yen zal gebruiken voor het opkopen van ETF’s en vastgoedgerelateerde fondsen. Dit is de eerste keer dat een centrale bank toegeeft dat het op directe wijze koersen van financiele producten zal ondersteunen. En als de Japanners beginnen is de kans groot dat de rest zal volgen.

Quote of the Day: “An economist is a man who states the obvious in terms of the incomprehensible” – Alfred A. Knopf

6 reacties

  1. @houtskool : ik kon met geen mogelijkheid meer reageren, handmatig of automatisch inloggen, niks werkte meer, vandaar. Hoogstwaarschijnlijk is er wat MosZaad in m’n toetsenbord terecht gekomen, maar dan zet ik m’n compressortje even aan ; gewoon even doorblazen met 8 bar…want daar houden ze niet van hè ?

    Hier een link over het verleden van [s]CIA-agent[/s].. ehh… ‘moslim-leider’ Osama Bin Laden … altans, the real one :

    http://www.aangirfan.blogspot.fr/2012/04/osamas-mother-and-other-family-members.html

    Alles heeft die gast gereden, van Rolls Royce tot kameel … waarlijk indrukwekkend …

    Vanaf de tweede helft gaat het ook nog over de B.I.S. ; The Mother of All Central Bitchez … Rott(h)en to the core ofcourse …

    Maar goede achtergrond-info over Zio-Osama ; u weet wel, 11 september 2001 enzo … heh-heh …

    O ja, vergeet aub de links in het betreffende artikel niet te raadplegen-gn-gnn …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: