De duurste superjachten ter wereld worden in Nederland gebouwd.  Alsof er nooit een crisis was leverden Nederlandse werven in 2012 20 van dergelijke mastodonten af met een gemiddelde waarde van 46,8 miljoen euro.  Bestemming? De VS (u weet wel, dat land van de tentenkampen), Rusland en verschillende Aziatische landen zoals China (de nieuwe komende grootmacht).  Verdeel en heers zeggen onze leiders; zij bedoelen de massa, waar wij liever de rijkdom een kléin beetje eerlijker verdeeld zouden zien.

’t Gaat lauw in de bouw

In België heeft 1 op 5 bouwbedrijven minder dan 1 maand werk in het orderboek, zo blijkt uit een enquête.  Oorzaken zijn volgens de sector : scherpere buitenlandse concurrentie, hoge loonkosten, de laattijdige betaling van facturen en de algemene economische tendens.  Verder blijkt nog dat 63 procent van de bouwbedrijven dit jaar een winstdaling verwacht en 25 procent zegt dat het personeelsbestand afgebouwd zal moeten worden.

Smakelijk!

Zou u het opeten, zogenaamd “kweekvlees“? Alleen de naam al…  Nochtans stelde een Nederlandse hoogleraar in Londen de eerste hamburger voor die in een laboratorium gekweekt werd uit 20.000 spierweefsels, komende van stamcellen van koeien.  Mede-Google oprichter Sergey Brin stak er geld in omdat hij zegt begaan te zijn met het dierenwelzijn en het milieu.  Als het project levensvatbaar blijkt kan het een alternatief worden voor vlees van levende dieren.  Kijk dat is dan wel positief.  Er zouden veel minder dieren nodig zijn en ook minder energie, water en landbouwgrond.

0-Uur-contracten

Meer dan een miljoen Britten zijn tewerkgesteld onder zogenaamde 0-uur-contracten.  In dienst genomen door een bedrijf zonder enige garantie op werk of een loon per week.  Kledingketen Sports Direct doet het alzo met 20.000 werknemers.  Zelfs Buckingham Palace heeft 350 personen in dienst onder deze omstandigheden : geen betaald verlof, geen ziektedagen, toch gebonden want toestemming moeten vragen om elders te werken.  The next best thing to slavery?

De Berg van Barmhartigheid

Het laatste overgebleven pandjeshuis van België registreerde het voorbije jaar maar liefst 2540 nieuwe klanten.  Inmiddels werd een collectie van 25 miljoen euro opgebouwd.  Worden vooral in pand gegeven : juwelen maar ook schilderijen, kristal en zelfs wijn en merkhandtassen.  In totaal hebben afgelopen jaar 28.500 Belgen een beroep gedaan op de zogenaamde Berg van Barmhartigheid.  De Belg doet zijn luxe van de hand…

 

 

 

2 reacties

  1. Over een paar jaar is echt vlees alleen nog voor de echt rijken weggelegd.
    Ons wordt dan voorgehouden dat het kweekvlees beter voor ons is, want er zit geen vet, of hormonen en antibiotica in. En het milieu, ook wel belangrijk. maar zou de wereld er echt beter van worden?
    Zou het nobele streven om zo de honger de wereld uit te helpen echt het motief zijn hiervan?
    Men zegt al jarenlang de honger de wereld uit te willen helpen, maar het wil niet erg lukken.
    De honger en armoede nemen alleen maar toe, terwijl de ‘1%’ steeds meer geld en macht krijgen.

    1. John,
      Het zijn de geraffineerde koolhydraten (als witte rijst, witte brood en pasta) en geraffineerde suikers die slecht voor ons zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: