Een bedrijf – uiterst succesvol dan nog – zonder bazen, zonder hiërarchie : illusie of realiteit? Er zijn perfecte voorbeelden van dat het inderdaad anders kan, met gelukkiger werknemers die verantwoordelijkheid mogen nemen, zelfstandiger en meer productief, creatiever en vrijer. Drie ondernemingen in Brazilië, Nederland en de VS werken op deze manier, zoals Valve Software : honderden werknemers, geen bazen. De gameontwikkelaar vindt dat het onmogelijk is om de meest innovatieve en creatieve mensen achter een bureau te zetten en te vertellen wat ze moeten doen. Organisaties en professionals kunnen bijvoorbeeld uit de wereld van de sport veel leren, aldus een Vlaamse professor. “Collectief leiderschap mobiliseert culturele, technologische en menselijke kennis om een hoger gemeenschappelijk doel te bereiken“. Voor wie meer belangstelling in het onderwerp participerend leiderschap stelt is het boek “Semco-stijl” van Ricardo Semler een aanrader; het inspirerende verhaal van de meest opzienbarende werkplek ter wereld.
Zoals in de USSR maar dan beter
Tientallen jaren lang voorkwam een anti-propaganda wet dat de Amerikaanse overheid – tenminste officieel en direct – “voluit kon gaan” in rechtstreekse boodschappen aan het publiek, propaganda dus. In 1985 argumenteerde de senator voor Nebraska nog dat net dit Amerika onderscheidde van de Unie der Socialistische Sovjet Republieken. Die tijd is nu voorgoed voorbij want sinds 2 juli jl. zullen door de overheid gefinancierde radio- en tv programma’s ook op het Amerikaanse publiek worden losgelaten, zoals Voice of America, Radio Free Europa en The Middle East Broadcasting Networks. Verdere en ditmaal rechtstreekse indoctrinatie dus van de Amerikaanse man en vrouw in de straat of beter : voor de kijkbuis en bij de radio zittend.
Topondernemers in de kijker
Ze mogen na de bakken kritiek – bijvoorbeeld over de hoge verloningen – die ze hun ganse leven hebben moeten verdragen – oprecht of uit jaloezie – ook wel eens in het zonnetje worden gezet. Zonder ondernemers geen werkgelegenheid. Zonder doeners en durvers geen jobs. Het zesde deel in de reeks “Kijken in de ziel” zal over elf topondernemers gaan met een kijk in hun persoonlijke leven als bestuurders van o.m. Shell, ID&T, Content en TomTom. Want je moet het maar kunnen en doen, zoals Keukenkoning Ben Mandemakers zijn imperium opbouwde vanuit een schuurtje met drie keukens naar een bedrijf met 5000 medewerkers.
Een experiment zonder weerga
De Amerikaanse centrale bank zal bij monde van Ben Bernanke langer dan verwacht geld in de economie blijven pompen indien : de economie zwakker presteert dan verwacht en de werkloosheid hoog blijft. Vermits aan deze twee voorwaarden waarschijnlijk nog lange tijd voldaan zal worden, mogen beleggers gerust zijn : TINA is in da house, There Is No Alternative dan…aandelen. Het Beest moet gevoederd worden. De wereld moet blijven denken dat zolang het goed gaat met de beurs, alles hunky-dory is. Na QE1 tot 4 zal te zijner tijd ook QE99 wel volgen – eveneens hier geen alternatieven. “Val niet voor de propaganda van de Amerikaanse Fed, van Ben Bernanke, aldus Shadowstats’ oprichter John Williams. Als je de gecorrigeerde (!) cijfers legt naast wat er allemaal uitkomt van officiële zijde over de Amerikaanse economie, weet je dat ze helemaal niét op weg zijn naar herstel” (leest u hier verder).
Geen hierarchie: grote onzin. Niet formeel, dan altijd informeel. Wat een kinderachtige onzin, dat geleuter over geen hierarchie, geen autoriteit. Typisch pubergedrag.
Het onvermijdelijke lijden van de leiding in de eindfase van een tijdelijke hierarchie is een kers op de taart van het repeterend verleden. Waarmee het evenwicht in de natuurlijke frictie vooralsnog op tijdelijk herstel mag rekenen.
Toch maar eens dat boek lezen hoor, dit is dus écht en revolutionair én…het werkt dus. Probeer ook eens buiten de lijntjes te kleuren. (deze puber is wel al 51 jaar hoor…)
Bestudeer jij wellicht de Bhagavad-Gita As It Is en pas de inhoud toe. Dan krijg je alle vrijheid. Maar ja, dat heeft met Absolute Waarheid te maken en dat kan natuurlijk niet van de opstandige, zgn. moderne mensch.
Een atheïst wil natuurlijk zelf God spelen en creëert daartoe graag allerlei luchtkastelen.
Toevallig of niet maar het BB wordt geschreven door een diep-gelovige (christen). Wat luchtkastelen betreft : doe het miljonair Ricardo Semler dan maar eens na !
Geloven is slechts het begin van spiritueel leven. Een spiritueel ontwikkeld bevrijd persoon vereert God 24-7, spontaan. Waarom? Omdat er uiteindelijk niets anders is dan God, de Absolute Waarheid.
Geld kan makkelijk zorgen voor heel veel luchtkastelen. Zeker de relatieve afwezigheid ervan of het hebben van heel veel van het spul. Het vereren van luchtkastelen is trouwens verering van God’s lagere energie, maya genaamd in het Sanskriet.
En zo vereert iedereen altijd God. 🙂