Er valt de laatste dagen heel wat positief nieuws te melden omtrent de euro economie in het algemeen. De inkoopmanagers-index stijgt van 48,7 naar 50,4, waarbij een cijfer boven de 50 groei betekent. De banken zouden ook iets minder streng worden in het uitlenen van geld. De economische krimp in het probleemland Spanje neemt af.  Toch maar niet te vroeg victorie kraaien, want er is ook negatief nieuws wereldwijd. De groei in China vertraagt en de prijs van de nieuwe woningen in de VS is gevoelig gedaald. De eurozone, maar eigenlijk de wereldeconomie, kan niet duurzaam verbeteren zonder China en de VS.  Twee reusachtige problemen blijven ook: de toenemende werkloosheid, in het bijzonder bij jonge mensen, en natuurlijk de alsmaar oplopende schuldenberg.

Economische tijdbom

polar iceHet smeltende Noordpoolijs gaat ons biljoenen kosten. Door de dooi van de Noordpool zal methaangas vrijkomen, wat een ramp zal betekenen voor de klimaatverandering maar ook voor de economie. Het is een economische tijdbom. Daarvoor waarschuwt een groep geleerden en economen. Reeds in 2020 zouden de problemen kunnen aanvatten in de vorm van overstromingen, voedselschaarste en epidemieën. We zijn bij deze wederom gewaarschuwd!

Spanje is radeloos want blut

Nadat Portugal zijn pensioenfonds aansprak om staatsleningen te kopen, komt Spanje in het nieuws omdat het zijn reservefonds van de sociale zekerheid gebruikt om pensioenen te betalen.  Al voor 4,5 miljard tot nu toe maar er zit nog 59,3 miljard in de pot dus het kan nog even door…  Het is niet bepaald het beheer van een goede huisvader maar deze landen zijn radeloos.  “Het wordt steeds duidelijker dat politici een vergrijzende bevolking de voorbije jaren allerlei beloften hebben gedaan die onbetaalbaar blijken.  Maar die mensen eisen nu hun cheque op“.  Hoe slecht moet het trouwens gaan in Spanje wanneer zelfs de Chinezen er wegtrekken.

Sneu voor het milieu

In de Stille Oceaan broeit er wat.  Voor het eerst wordt toegegeven dat er radioactief water gelekt is in zee bij de kernramp in het Japanse Fukushima. Ook het Great Barrier Reef bij Australië is er slecht aan toe. Niet alleen schaadt de oprukkende industrie in de vorm van havenontwikkeling en mijnbouw dit waardevolle ecosysteem, maar ook hebben gevechtstoestellen van de Amerikaanse marine er een bombardement uitgevoerd.  Ongelukje, so sorry! En dat net op een plaats die in 2014 hoogstwaarschijnlijk op de UNESCO lijst van bedreigd werelderfgoed komt.  We zouden beter moeten beseffen dat wij mensen slechts passanten zijn, huurders van deze planeet, en dat net de natuur voor eeuwig zou moeten zijn…

4 reacties

  1. ik kan bovenstaande bijna niet geloven, als ik vandaag de kranten lees, lees ik in alle nederlandse dagbladen precies dezelfde berichten (het lijkt wel alsof precies dezelfde persberichten letterlijk zijn overgenomen): spaanse werklooheid omlaag, italianen hebben er weer vertrouwen in, de duitse producenten hebben er weer zin in, britse economie trekt aan, prorail gaat de vertragingen oplossen, allemaal goednieuwsberichten die mij in de jaja-stemming zou moeten brengen, wie moet ik nu geloven

    1. De mantra is: al het nieuws is goed nieuws. Zie de DJIA. Er kan niets meer mis gaan, de markten zijn immers in euforie. De nieuwe voorzitter van de Fed zit er aan te komen, Alles sal reg kom. Heb vertrouwen in de banken, de centrale banken en de reuzen JP Morgan en die andere Squid. Ze hebben alle touwtjes in handen, kopen nu zelfs aluminium voorraden en olietankers links en rechts op. Daarmee zorgen ze voor een o-zo rustige markt. Tsjonge-jonge, het is ons nog nooit zo goed gegaan…

      Was het maar waar!

      1. Van wie zijn de persbureaus?

        En het volk? Dat snurkte rustig verder…

        Zolang het kastje maar licht bleef geven.

      2. Dat wat je zegt over die olietankers is beslist niet van de laatste tijd hoor. Ik ken dat niet anders. Bewijzen daarvoor kreeg ik vanaf de beginjaren 80. Natuurlijk niet zo’n wonder na de heissa rond olie in de jaren 70 en de sluiting van Suezkanaal in de jaren 60.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: