Quote van de Dag “We prefer self-government with danger to servitude in tranquility“. –Kwame Nkrumah- : Tien jaar geleden richtten de Zapatista-rebellen hun eigen autonome overheid op in het zuiden van Mexico. Het wordt gevierd met een groot feest en een wel heel aparte school, de School van de Vrijheid; 1500 leerlingen uit 38 landen krijgen er les over zelfbestuur, participatieve democratie en vrouwenrechten. De Zapatistas vechten met woorden en ludieke acties, niet met wapens, en verklaarden indertijd via het internet de oorlog aan de Mexicaanse regering. Ze komen op voor de rechten van de inheemse volksgroepen, arme boeren, en beslissen zelf over voedsel, land, werk, gezondheidszorg, onderwijs, cultuur, belastingen, justitie en veiligheid. De Mexicaanse regering ziet het allemaal heel ongaarne aan en repliceert met patrouilles, doodsbedreigingen en zelfs moordpartijen. Ja ook daar geeft de Staat niet vreedzaam de macht uit handen.
Gemengd economisch nieuws
“Recessie in eurozone voorbij” stelt een econoom van SocGen. “Aantal faillissementen loopt op” lezen we aan de andere kant van de weegschaal, met in de eerste helft van dit jaar 5000 bedrijven bankroet. De woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek verwacht dat we zelfs het record van 2012 – bijna 7400 – zullen verslaan. Het is een eurocentje op zijn kant: verbetering, of verslechtering, maar voor ons wegen feiten altijd nog zwaarder dan woorden.
Doe mij maar 2 jobs
2,66 % Miljoen Duitsers hebben 2 jobs, een record en een verdubbeling tegenover 10 jaar geleden. Ook daar slaat de levensduurte dus toe want het zal wel niet uit verveling zijn dat ze zo hard werken.
De ultieme daad
Niet toevallig is het sinds 2008, het begin van de huidige economische crisis, dat jaar na jaar het aantal zelfmoorden in Nederland stijgt. Vorig jaar waren dat 1753 mensen, dus 5 per dag gemiddeld, die het echt niet meer zagen zitten. Ook onder erg jonge mensen is het aantal zelfdodingen toegenomen. Het leven is zwaar…soms te zwaar.
Uitlokking!
Dit geloof je toch niet… Zogenaamde “lokfietsen” werden de afgelopen 12 maanden door de Nederlandse politie achtergelaten in Nieuw-West. Tweederde ervan werd gestolen en met een verstopt GPS systeem konden de daders opgespoord worden. Dit “succes” doet de politie overwegen meer lokspullen te plaatsen. “Als er bijvoorbeeld veel tuinkabouters worden gestolen kunnen we daar GPS in verstoppen”. In de VS is uitlokking voor allerlei misdrijven en misdaden volledig wettelijk en courant; Nederland gaat dus ook die kant op. Wat vindt u daar nou van : mogen de Nederlandse autoriteiten uitlokken of niet? Hier alvast een interessante column over het gegeven.