De harde deadline van 20 maart komt steeds dichterbij, terwijl er op hoog niveau een spel wordt gespeeld tussen de Grieken aan de ene kant en Europa en de banken aan de andere kant. Over de hoofdlijnen zijn de onderhandelaars het inmiddels eens, namelijk het tweede noodpakket van 130 miljard. Toch moeten de laatste plooien nog worden gladgestreken. Zo willen banken, de EU en het IMF dat het minimumloon in Griekenland wordt verlaagd tot onder de €600 per maand. Dit is iets wat verschillende politieke partijen in Griekenland maar moeilijk kunnen verteren.

Terwijl het land dinsdag weer eens plat ligt door stakingen, worden de deadlines constant verschoven. Eerst zou er uiterlijk zondag een akkoord moeten zijn, maar nu dit niet gelukt is, weet niemand nog precies wanneer er wat gaat gebeuren.. De rente van de één jarige Griekse staatsobligatie is inmiddels gestegen tot boven de 528%.

Portugal volgende slachtoffer?
Terwijl Griekenland op de rand van de afgrond balanceert, kijkt de markt al verder. Zoals we al eerder schreven is Portugal de meest waarschijnlijke kandidaat die met zijn onhoudbare rentepercentages ook schuldenverlichting nodig zal hebben. Speculaties over het inwinnen van advies betreffende schuldherstructurering worden door de Portugezen tot nog toe resoluut van de hand gewezen. Ook in dit geval lijkt het erop dat het spreekwoord “waar rook is, is vuur” een prima toepassing van de huidige situatie.

Nederland officieel consumptieland
Een tijd lang heerste er in ons land het idee dat Nederland een exportland was dat ruim 70% van zijn goederen exporteerde naar het buitenland. Het CBS heeft echter een eind gemaakt aan deze mythe. Als men namelijk rekening houdt met wederuitvoer, zonder dat Nederland ook maar iets toevoegt aan de producten, dan is dit percentage nog maar 29% van het BBP. We zijn dus slechts een doorgeefluik aan de rest van Europa en we lijken, net als veel andere landen, meer een consumptie-economie, omdat 65% van ons BBP op consumptie is gebaseerd.

Olieprijs kan naar $160,-
Één van de hoogste ‘oil executives’ in Koeweit heeft laten weten dat de prijs van ruwe olie naar $160,- per vat (159 liter) kan stijgen, indien het Iraanse olie-embargo van kracht blijft. Militaire acties of een sluiting van de belangrijke Straat van Hormuz gaat een zeer negatief effect hebben op de wereldwijde economie. Volgens Ali al-Hajeri, de olie functionaris van dien, is de huidige prijs van rond de $100,- een eerlijke prijs voor producenten en consumenten.

Banken parkeren ruim half Biljoen bij ECB
Europese banken hebben vrijdagnacht voor 511,4 miljard euro geparkeerd bij de ECB . Dit is een stijging van 22,7 miljard met de dag ervoor. Van maandag op dinsdag parkeerden Eurpose banken 503,4 miljard euro bij de centrale bank van Europa. De voornaamste reden dat banken steeds meer geld stallen bij de ECB heeft te maken met Long Term Refinancing Operation, ook wel LTRO, dit eind december plaatsvond. Sinds die tijd werd de grens van 400 miljard euro doorbroken en is het geparkeerde bedrag niet meer onder dit niveau geweest. Het is daarom ook goed mogelijk dat de bedragen na de volgende ronde LTRO op 29 februari richting een gezamelijk bedrag van 1000 miljard, ofwel 1 biljoen euro, zullen stijgen. Lees hier meer over LTRO.

ECB koopt nauwelijks obligaties
Afgelopen week heeft de ECB nauwelijks Europese staatsobligaties opgekocht. De centrale bank maakte maandag bekend dat het voor in totaal 124 miljoen euro aan obligaties heeft gekocht. Dat is aanzienlijk minder dan de 3 miljard die de afgelopen weken gemiddeld werd gespendeerd. In totaal is er nu sinds de start van het opkoopprogramma Securities Markets Programme voor in totaal 219 miljard euro aan Europese obligaties opgekocht door de ECB.

Quote of the Day: ‘The first lesson of economics is scarcity: There is never enough of anything to satisfy all those who want it. The first lesson of politics is to disregard the first lesson of economics.’ -Thomas Sowell-

7 reacties

  1. die miljarden gaan er komen jongens, maar je niet druk merkozy komen over de brug. en maar om een reden: Ze durven niet anders, niemand weet namelijk wat er gaan gebeuren als de griekse domino gaat vallen. Zal het een lehman achtige CDS uitkeer klap betekenen, wie weet? Wie weet tot hoever zoiets doorschiet… Amerika schreeuwt wel heel hard dat het haar banken geherkapitaliseerd heeft maar meestal is het zo dat degene die het hardste schreeuwt de zaken het minst voor elkaar heeft, dus we shall see…

    Ik denk dat merkozy gelijk heeft dat griekenland niet kan vallen, als je het huidige systeem wil laten doormodderen that is. Ik geloof namelijk niet dat het na de eerste halve default en MFglobal het niet nog een keer mogelijk is om het geen credit event te noemen… Waarom zouden mensen dan nog geld in CDS en hedgefunds stoppen? En dat geld moet daar juist blijven zitten, als dat geld daar uit wordt weggehaald zullen we immers inflatie krijgen, en dan kunnen we onze rekeningen niet meer printen uhw betalen…

    De politiek zit in een gordiaanse knoop gevangen, en zullen kiezen voor de weg van de minste weerstand…. de pensioenen van jan modaal overhevelen richting griekenland en portugal. Zo kopen we nog weer een half jaartje, en kunnen ze nog ff doorgaan met zakkenvullen….

    Nogmaals ik geef merkozy groot gelijk dat ze het zo gaan doen, maar god wat hoop ik dat de boel knalt!

  2. De economen en politici leven in een illusie. De laatste crisis besprekingen zijn al weer tot morgen uitgesteld. Kom op, Griekenland komt toch nooit meer op de rails?? Ik ben het wel met kroes eens, laten we maar eens kijken wat ons staat te gebeuren als we verlost worden van griekenland, mischien valt de schae wel mee.

  3. @2 Klopt. Maar wat is de impact van al die CDS-ses waar @1 terecht naar verwijst. Daar zijn de gevolgen thans nog onbekend en boze tongen zeggen dat het effect erger kan zijn dan Lehman, waar men dreigde van zoveel miljarden dollars of anders een staat van beleg. Ik verwijs o.a. naar Max Keiser en de nodige anderen.

    Ze spelen volgens mij het spelletje pappen en nathouden totdat de bevolking totaal verarmd en het systeem geheel op eigen kracht inelkaar zakt. (en dat wordt GEEN pretje) Gewoon dat het lef ontbreekt om de banken en het centrale banken systeem echt aan te pakken. Dat is wat er volgens mij gaat gebeuren en hier gaan nog wel enkele jaartjes overheen en die Eurotoppen worden steeds spannender gemaakt in de media. En dat de situatie in Griekenland steeds meer gaat lijken op een leeg geteerd derde wereldland doet de politici weinig deren.

    Dit spelletje pappen en nathouden over de ruggen van de burgers wordt toch al gespeeld. Met of zonder Griekenland.

    Nogmaals blijf ik hameren om de noodzaak van voedselsouveraniteit. Sorry dat is mijn economisch stokpaardje.

  4. “What we are actually seeing in the economy is these short-run pick-ups in activity which then run out of steam. This then leads to another round of quantitive easing. We are in a period now where we are seeing a little bit better economic news. It may not be long lasting and the Fed stands ready for another round of quantitive easing. This is going to be very positive for the gold market….”

    ( legaal (?) gejat van : )

    http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/2/7_Caesar_Bryan_-_Strong_Gold_Buying_from_Asia_on_Any_Weakness.html

  5. Denk dat het vooral een morele crisis is.
    Er is toch nog voldoende voedsel produktie?
    De wereld draait gewoon door.
    Dus als we willen dan hebben hooguit bepaalde groepen mensen (rijken, eigen huis bezitters…) en sectoren (kleinere banken, makelaars…) pijn. Noem het een correctie.
    Ik word heel moe van die hele crisis…
    Volgens mij is de meeste simplistische voorstelling dat het geld naar de rijken is gegaan. Dit kan je natuurlijk nuanceren totdat je een meter papier hebt.
    Het is gewoon tijd voor een eerlijker systeem.
    In het slechtste geval krijgen we eerst nog een tijdje voedselbonnen en gaan we weer zelf achter ons eten aan (voormalige siertuinen vol met eetbaar spul) en met elkaar ruilen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: