Nederland bevindt zich wederom in een recessie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kromp de Nederlandse economie 0,7% in vergelijking met een jaar geleden. De daling was groter dan verwacht. Dit kwam voornamelijk omdat de consumptie van de Nederlandse huishoudens met 1,8% is afgenomen ten opzichte van een jaar geleden. Niet alleen consumenten geven minder uit, ook de Nederlandse overheid spendeert minder. De consumptie door de overheid kromp in het vierde kwartaal met 0,2%. Er is officieel sprake van een recessie als de economie twee kwartaal achter elkaar krimpt. De dubbele dip is in Nederland dus nu écht een feit.
Economie eurozone krimpt 0,3%
De economie in de eurozone in het 4e kwartaal van 2011 met 0,3% gekrompen op kwartaalbasis. Dit blijkt uit cijfers van Eurostat. Veel Europese landen publiceerden woensdag cijfers over de economische groei. Zo groeide de Franse economie 0,2% vergeleken met een jaar terug terwijl de Duitse economie 0,2% kromp. Duitsland heeft echter nog niet te maken met een recessie omdat de Duitse economie, in tegenstelling tot de Nederland economie, wel groeide in het derde kwartaal van 2011. De Spaanse economie heeft in de laatste 3 maanden van 2011 een krimp laten zien van 0,3% op kwartaalbasis, terwijl de economie in Spanje over het hele jaar 2011 wel groeide.
Bank of Japan injecteert geld
In een race naar de bodem doen alle centrale banken een poging om hun valuta zo veel mogelijk te laten depreciëren. Dinsdag kondigde de Bank of Japan aan dat het de geldhoeveelheid met nog eens 10 biljoen yen gaat verruimen. Dit bedrag staat ongeveer gelijk aan 100 miljard euro. Hiermee komt de geldhoeveelheid waarmee bezittingen worden opgekocht in totaal uit op 65 biljoen yen. Voor analisten was dit een verrassing, aangezien er weinig analisten vanuit gingen dat er extra maatregelen genomen zouden worden. Daarnaast noemde de centrale bank ook een inflatie doel van 1%. Een opmerkelijke koers voor een land dat al decennia met deflatie te maken heeft. De actie van de BOJ werd het meest treffend weergeven door de analisten van Deutsche Bank: We have entered an era of “competitive QE”.
Troika reist richting Portugal
Nu alle commotie rondom Griekenland is gaan liggen, vervolgt de Troika hun reis. Woensdag landde de driehoek in Portugal waar het een lening heeft uitstaan van maar liefst 78 miljard euro. Weer zal men duidelijk proberen duidelijk te maken dat Portugal geen Griekenland is en dat alles volgens plan loopt. Dat Portugal al aan andere dingen denkt is duidelijk geworden tijdens de laatste bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën. Uit beelden bleek dat de Duitse minister van Financiën bereid is om minder strenge voorwaarden te eisen aan Portugal mocht de Griekse redding eindelijk voltooid zijn.
Moody’s geeft VK waarschuwing
Kredietbeoordelaar Moody’s heeft deze week Engeland, Frankrijk en Oostenrijk gewaarschuwd dat zij mogelijk hun Triple A status kunnen verliezen. Daarnaast waardeerde Moody’s Spanje, Italië, Portugal, Slovenië, Malta en Slowakije af. De stap kwam niet als een verrassing. Nu kredietbeoordelaars steeds verder achterop dreigen te raken met beleggers en alleen S&P nog geloofwaardig overkomt, is de vraag gerechtvaardigd wat voor functie de drie beoordelaars nog hebben.
Paulson in het nauw
Superbelegger John Paulson, die samen met Goldman Sachs miljarden verdienden aan de huizencrisis, heeft de laatste tijd steeds minder geluk. Het fonds maakte al een beroerd 2011 mee en het ziet er steeds slechter uit voor hem. Het fonds van Paulson daalde van $20,7 miljard eind September naar $13,9 miljard eind December. Bijna alle grote posities van Paulson stonden in het laatste kwartaal van 2011 onder water, waardoor hij gedwongen afstand moest doen van deze posities. Extra zuur is het dan ook dat zijn twee grootste posities destijds, in Bank of America en Citibank, de grootste winnaars zijn van 2012. Daarnaast verkocht Paulson bijna de helft van zijn aandelen GLD. GLD is een exchange traded fund (ETF) die een portie van zijn goud alloceert in Londen bij de bank HSBC. Het is dan ook goed mogelijk dat de afbouw van deze positie, het was nog één van de weinige winstgevende posities, een grote factor heeft gespeeld in de daling van de goudprijs eind vorig jaar.
Iran stopt met exporteren olie naar eurolanden
Iran heeft bekend gemaakt dat het de export van olie naar Europa zal stopzetten. De zes landen die worden getroffen door deze maatregel zijn Nederland, Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland en Portugal. De actie van Iran volgt op de sancties vanuit Europa om voortaan geen zaken meer te doen met Iraanse energiebedrijven en banken. Voornamelijk Griekenland en Portugal lijken het moeilijk gaan krijgen met deze sanctie. De twee landen die al in zwaar weer verkeren zullen hierdoor op zoek moeten naar een alternatief, die hoogstwaarschijnlijk duurder zal zijn dan de olie uit Iran. Saudi-Arabie lijkt de meest waarschijnlijke optie voor de landen. De prijs van WTI Olie steeg woensdag vanwege de aankondiging van Iran tot boven de $102,-. Donderdagochtend noteert de olieprijs $101,50 per vat.
En tot slot moet u zeker even kijken naar vier grafieken op Zerohedge die Obama’s nieuwe budget perfect uitleggen.
Quote of the day: ‘The economy depends about as much on economists as the weather does on weather forecasters‘ – Jean-Paul Kauffmann –
En dan juist nu in economische slechte tijden stijgt de olieprijs door toedoen van de E.U. die sancties nemen tegen Iran! En dat kan de Europese economie nu juist niet hebben!
[quote name=”M”]En dan juist nu in economische slechte tijden stijgt de olieprijs door toedoen van de E.U.-Bilderbergers die sancties nemen tegen Iran! En dat kan de Europese economie nu juist niet hebben![/quote]
Zou het zo zijn dat een partij als de VS die op een oorlog zit te wachten de slappe EU leiders heeft aangespoord om tegen Iran een boycot te ondernemen en vooral in olie .
Oorlog is in feite hyperinflatie en op deze manier kan de inflatie een handje helpen om de schuldenberg te doen verminderen voor de VS en zijn wapenhandel krijgt weer een boost.
Europa leert het nooit , zij kruipen keer op keer weer in the ass from America en laten een dubbel dip toe.
“The only requirement necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.” – Edmund Burke
Slechts tienden van een procent?
Als ik mijn maatjes in den polder spreek krijg ik echt een totaal ander beeld. Namelijk die van tientallen procenten.
Een krimp van 0,7 procent is niks en zou normaal moeten zijn in een niet op groei gebaseerde maar wel duurzame economie.
Hoe kan het dan dat al die mensen hun baan verliezen of hun bedrijf over de kop gaat. Wordt dit niet meegeteld?
@KTM,
Zit je op rantsoen ofzo?
Hup, neem een wiskas en vermaak ons 😉
@moerstaal : ik heb Koen ‘beterschap’ beloofd, en daar probeer ik me aan te houden. Mij is vriendelijk verzocht me wat in te houden op een ‘bepaaldgebied’ en anders zelf een blog te beginnen. En daar heeft Koen gewoon gelijk in.
Er zit daardoor wel wat minder ‘jus’ in m’n reakties, dat is natuurlijk het gevolg.
Maar ik heb inmiddels ruimschoots de gelegenheid gehad m’n ‘verhaal-achter-het-verhaal’ te vertellen, dus de mensen moeten het nu maar fijn zelf verder uitzoeken… ik heb m’n vaderlandsche plicht méér dan iemand gedaan vind ik : een kat een kat, een hond een hond en de ratten gewoon ratten genoemd. Omdat ik ècht voor het Gewone Volk ben, en dus tégen al die smerige en uiteindelijk desastreuze Khazaren-manipulaties.
Punt.