In de G20 – een groep van 19 industriële landen en de EU – zijn 93 miljoen mensen zonder werk, een aantal dat elke dag nog groeit.  Hoe is het zo ver gekomen en is er hoop op dit te stoppen? Het zat er al lang aan te komen natuurlijk, trends die reeds vele jaren in motion zijn.  De multinationals maar ook andere grote bedrijven hebben de arbeid verplaatst naar lage-loon-landen.  Voor hen is een arbeider een arbeider en als er één het doet moeten de andere mee, dus waarom zou je voor hetzelfde werk 10 of 20 maal meer uitbetalen.  Dit lijkt ook onomkeerbaar en sterker nog : de directeur-generaal van de International Labor Organization verwacht in een interview met CNBC dat een en ander nog zal verslechteren.  Want de diverse economieën zijn zwak, stellen dus al minder mensen te werk en er is weinig hoop op snelle verbetering.  Wie oh wie biedt raad? Want hoewel politici in hun hoogmoed wel eens pretenderen dat zij werk kunnen creëren is er maar één echte werkgever : de ondernemer.  En hoe krijg je die zo ver hier nieuwe banen te scheppen? Het uitbestedingsproces lijkt onomkeerbaar en competitie met de lage-loon-landen een illusie.  Het antwoord ligt misschien bij R&D; alles zetten op innovatie door research en ontwikkeling – hoe denkt U hier over…?

Meer ouderen aan het werk

elderly

Een tegenbericht toch : het aantal vrouwen in Nederland van 65 jaar en ouder dat werkt is gestaag aan het stijgen.  De helft heeft een kleine part-time baan van minder dan 12 uur.  Het betreft meest vrouwen die alleen komen te staan na een scheiding of als weduwe maar eveneens hoger opgeleiden die graag nog na de pensioenleeftijd willen doorwerken, aldus een uitzendbureau.  Je zou ook kunnen zeggen dat het eerder uit noodzaak is dat mensen langer blijven werken – om dat gezinsbudget toch maar rond te krijgen; zo kan ogenschijnlijk goed nieuws toch slecht nieuws worden.

Inflatie is diefstal

Dr. Ron Paul – oud-senator en voormalig presidentskandidaat – is Noord-Amerika’s meest uitgesproken en integere stem voor vrijheid, een beperkte overheid, lage belastingen, vrije markten en een terugkeer naar gezond geld.  De stem van het gezond verstànd zeg maar, waar het in Washington al zo lang aan ontbreekt.  In volgende video verwijt hij Fed voorzitter Bernanke meer inflatie na te streven, inflatie die nu al in werkelijkheid veel hoger ligt dan officieel wordt toegegeven.  Inflatie is immorele diefstal en economische domheid, luidt de aanklacht.  Ron gaf de fakkel door aan zoon senator Rand om wettelijk een audit van de Fed af te dwingen.

Alom optimisme in 1936

Vlak voor de Noord-Amerikaanse beurs nog eens een duik nam van 40 procent en toen kon verondersteld worden dat het ergste van de crisisjaren achter de rug was, verschenen volgende koppen in de Wall Street Journal : Inflatie zij-effecten maar alles gaat omhoog.  Het kopen is geen speculatie.  Globale economie stuwt aandelen.  Valuaties van geen belang.  Short covering zoals altijd.  Rally met volume.  Makelaars suggereren aandelen voor de lange termijn.  Maken we anno 2013 weer zulk optimisme mee? Neen en dat zou een geruststelling kunnen zijn dat er niet vlug een aandelencrash zal komen.

Halt aan genetisch gemanipuleer

Biotechreus Monsanto stopt grotendeels met genetisch gemanipuleerde landbouw in Europa, officieel omdat “het project bij nader inzien commercieel niet interessant is“.  Milieuorganisatie Green Peace is alvast heel blij met wat zij zien als een overwinning.  “We weten nog altijd niet wat de gevolgen zijn van dit verbouwen en eten van genetisch gemanipuleerde producten voor mens en dier“.  En hun redenering gaat verder met dat we niet moeten beginnen aan iets zolang er geen zekerheid van veiligheid is.  Eerder dan “commercieel niet interessant” zal de echte reden van Monsanto’s beslissing wel zijn : “teveel kritiek“.  Inderdaad werd onder meer op 1 juni 2013 een zogenaamde March Against Monsanto gehouden in 52 landen – 436 steden – meer dan 2 miljoen deelnemers.  Mensen met een goed geheugen en van een respectabele leeftijd kennen het bedrijf nog wel als producent van Agent Orange, het ontbladeringsmiddel dat Amerika in Vietnam gebruikte en dat 900.000 slachtoffers maakte, direct en indirect.  Wie heeft gelijk : Monsanto dat zegt dat het dit doet om aan de wereldwijde vraag naar voedsel tegemoet te komen, versus heel veel bewuste en bezorgde consumenten die vrees hebben voor zuiver kunstmatig gekweekt voedsel? Wat vindt U ervan…?

3 reacties

    1. Toch raar, zit je in een vruchtbare polder en dan is er opeens crisis.
      Eh, laat me raden, klimaatopwarming waardoor al het water verzilt en de koeien doodgaan en de aardappelen ook… Nee? De nieuwe pokken epidemie… Ook niet? Tsunami dan? Jullie eigen Borsselse fuck-o-shima dan? Nee? Vertel me, wat voor ramp is er gebeurd dan…
      Mensen gaan er in ieder geval bij zitten kijken en doen niks…
      Dus erg is het wel…
      Maar gratis eten krijgen ze ook niet terwijl er wel genoeg eten is…
      Toch?
      Wat klopt hier niet?
      Ik zou het wel weten hoor!
      Ik zou mijn siertuin omspitten en vol zaaien, kippetjes houden enzo, zonneboiler en zonnepanelen op het dak, waterput slaan, alle verzekeringen en andere gekte opzeggen…
      Maar ja, ik woon dan ook in een arm land hè 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: