In de reeks Biflatie Interviews komen interessante persoonlijkheden uit de wereld van economie, financiën en cryptomunten/blockchain technologie aan het woord. (Zie hier de voorgaande delen).
We stellen vandaag aan u voor: Maarten Verheyen, drijvende kracht achter de website Beurs.com. Die komt wat Spartaans over maar is wel helemaal to-the-point. Het belangrijkste nieuws uit de wereld der commodities, veelal edelmetalen zoals goud en zilver; uranium en rhodium. Een archief met gepubliceerde artikelen. Een gratis e-boek ook getiteld ´Het eindspel van ons financieel systeem´. Een knappe documentaire zelfs met de titel EINDSPEL. Tevens heb je als lezer/bezoeker de mogelijkheid om – eveneens gratis en zonder verplichtingen – enkele malen per week zijn nieuwsbrief te ontvangen. We schreven eerder op Biflatie over Maarten, en noemden hem de Vlaamse Willem Middelkoop.
Biflatie: Beste Maarten, dank dat je de tijd gevonden hebt om ons te woord te staan. Beleggers allerhande houden van goeroe´s. Het zijn mensen die helemaal thuis zijn in de financieel-economische wereld. Die meestal ook juist zitten in hun voorspellingen over wat er te gebeuren staat. En een schare volgers achter zich hebben. Beschouw jij je als zo´n goeroe? Ben je ondertussen wereldberoemd geworden in Vlaanderen, alleen al doordat je de Kredietcrisis voorzag in 2008? In hoeverre legt dit een druk op de schouders?
Maarten: Nee, absoluut. Mijn uitgangspunt is steeds geweest dat ik deel wat ik met mijn eigen centen doe. Zo is het twintig jaar geleden begonnen en dat is vandaag nog steeds het principe. Ik heb een specifieke visie en daar handel ik naar.
Ik heb een zeer beperkte spreiding en ik investeer grote percentages van mijn vermogen in de grondstoffenmarkten. Momenteel is dat om en bij de 70%, waarvan de helft in zilver. Met deze benadering ben ik zeker geen goed voorbeeld van een evenwichtig belegger en het is een aanpak die zeker niet zomaar gekopieerd mag worden door beleggers. Mijn risicotolerantie ligt een heel stuk hoger dan die van de gemiddelde belegger.
Met meer dan 50.000 lezers bereik ik behoorlijk wat beleggers en het aantal benadert bijvoorbeeld de oplage van De Tijd. Maar ik breng natuurlijk geen vrolijke boodschap waardoor de interesse voor mijn werk vanuit de traditionele media nagenoeg onbestaande is. Ik heb op 20 jaar welgeteld één interview gegeven, en daarin heb ik inderdaad gewaarschuwd voor de naderende kredietcrisis.
Maar je zal begrijpen dat adverteerders niet meteen opgetogen zijn met mijn visie. Wie betaalt, bepaalt.
Biflatie: ‘Iedereen’ van zekere leeftijd weet precies waar hij/zij was toen Elvis overleed. Idem op 9/11. Weet je nog wanneer je, minder dramatisch dan, voor het eerst over edelmetalen en andere grondstoffen vernam? Besefte je meteen dat hier iets ‘groots’ ging gebeuren of wat was precies jouw eerste reactie? Of was er een trigger?
Maarten: ik heb eigenlijk altijd interesse gehad voor goud en mijnaandelen. Als 17-jarige student won ik al de beleggerscompetitie op school door te investeren in goudmijnen 🙂
Maar ik ben persoonlijk pas echt grotere bedragen gaan investeren in edelmetalen toen in 2007 de kredietcrisis uitbrak en ik voorzag dat centrale banken massa’s geld zouden moeten printen om het systeem overeind te houden.
Biflatie: Kun je inschatten hoeveel tijd per dag of per week je met Beurs.com bezig bent? En met het inrichten/herschikken van je eigen portefeuille? Sta je bij wijze van spreken op met je werk en beleggingen en ga je er mee slapen? Is dit een fulltime job of heb je nog andere bezigheden?
Maarten: ik ben eigenlijk nagenoeg altijd aan het lezen en schrijven over de financiële markten. Dat stopt nooit. Verder heb ik ook enkele belangen in private bedrijven die een groot deel van mijn tijd in beslag nemen.
Biflatie: Hoe sta je vandaag, in de nazomer van 2020, tegenover andere hard assets, zoals bitcoin et al. ook wel gecategoriseerd kunnen worden? Je kocht BTC in 2013 en verkocht in 2017, nietwaar? En kocht opnieuw einde 2019? Zie je een correlatie tussen de koers van bitcoin en goud en is het ene beter dan het andere, zijn ze misschien complementair of zelfs ´identiek´ als vaste waarden? Want m.i. is een digitale munt nog schaarser dan een edelmetaal…
Maarten: heb bitcoin in 2013 gekocht en tijdens de hype in 2017 verkocht. Beetje te vroeg weliswaar en ik heb een klein deel teruggekocht. Het blijft een interessante, asymmetrische belegging. Ik adviseer maximum 3% tot 5% van je vermogen in bitcoin te investeren. Bitcoin heeft potentieel, maar het kan de rol van goud momenteel nog niet vervullen. Centrale banken kopen immers nog altijd geen bitcoins.
Bitcoin is een aanvulling op edelmetaal, maar zeker geen vervanging!
Biflatie: Zilver wordt wel het kleine broertje van goud genoemd. Hoeveel moet de zilverprijs bedragen alleen al om aan zijn historisch gemiddelde niveau te komen? Is het witte edelmetaal niet vooral een industrieel metaal, en wat dan als de economische crisis nog verergert? Want je noemt jezelf toch een ´zilverjunkie´, nietwaar?
Maarten: tegen de historische goud/zilver ratio zou zilver vandaag $45 moeten noteren. Zilver is gewoonlijk een industrieel metaal maar op bepaalde momenten wordt het een echt beleggersmetaal. Zoals nu. Beleggers kopen de voorbije maanden de volledige productie op. Dit is een bijzonder kleine markt en een beetje interesse vanuit beleggers kan de markt doen ontploffen.
Biflatie: Op jouw website presenteer je jezelf als de Man Met De Stalen Zenuwen. Zelf gaan we wanneer onze portefeuille het tijdelijk slecht doet, even iets heel anders doen. Ook wel: op het internet (bv. op YouTube) bevestiging zoeken van dat we toch wel goed bezig zijn. Hoe ga jij om met je emoties, die elke mens toch heeft in meer of mindere mate?
Maarten: wees je bewust van je emoties. Probeer je eigen emoties waar te nemen, en eens je beseft dat je in de ban bent van angst of hebzucht, mag je zeker niet toegeven aan die emoties. Op bepaalde momenten kan het zelfs aangewezen zijn om precies het tegenovergestelde te doen van hetgeen je emoties willen dat je doet.
Biflatie: Zijn er personen, bedrijven, websites in beleggersland, in binnen– of buitenland, die je bewondert? Volg je Jim Rogers en andere internationale grootheden? Of wie zijn anders in de wereld van beleggen je grootste voorbeelden? Wat lees of bekijk je zelf dagelijks of heel vaak? Waar haal je inspiratie vandaan?
Maarten: ik ben een trouwe luisteraar van de podcast van Eric Sprott en volg op Twitter een groot aantal beleggers, economen, enz waarvan ik vind dat ze een meerwaarde zijn. Je kan via mijn account precies zien wie ik volg.
Biflatie: Hoe ziet Maarten zichzelf en/of Beurs.com over 5 jaar? Wat zou je nog willen bereiken, aanpassen, veranderen? Streefdoelen? Zou je er ooit afscheid van kunnen nemen, of misschien wel verkopen? Stel: je bezit de mooie som van 1 miljoen euro (als dat al niet het geval is) – ga je dan rentenieren, stil leven of zie je jezelf als 90-jarige (Warren Buffett!) nog schrijven, lezen, adviseren, beleggen – werken tout court?
Maarten: ik vraag het me de voorbije tijd steeds vaker af. Na 20 jaar heb ik steeds meer het gevoel dat ik mezelf herhaal. Ik zal natuurlijk altijd interesse blijven hebben in de financiële markten maar of dat betekent dat ik tot mijn 90ste door ga met beurs.com durf ik te betwijfelen.
Biflatie: Welke raad zou je geven aan iemand die vandaag nog een leek is op het gebied van beleggen in harde waarden, zoals goud en crypto? Dient die persoon zich eerst langdurig en grondig in te lezen, of bestaat er zoiets als een spoedcursus? Buiten natuurlijk zich inschrijven voor jouw nieuwsbrief en je boek lezen…
Maarten: lees mijn gratis ebook via eindspel.be en kijk mijn documentaire via eindspel.tv. Dit is de snelste manier om je onder te dompelen in mijn visie. Kost je hooguit drie uur van je tijd.
Biflatie: Net is ook jouw docu EINDSPEL uitgekomen. Proficiat! Die is hier te bekijken trouwens. Je hoort onder meer de ECB, het IMF spreken over De Grote Reset. Op het net kom je ook vaker de termen The New World Order, The Endgame en zo meer tegen. Is er in dit alles een rode draad en kun jouw docu in een paar zinnen samenvatten misschien?
Maarten: ons financieel systeem is gedoemd om te mislukken, zal tegen de rotsen knallen waarna er een nieuw systeem wordt uitgetekend en we weer een nieuw begin kunnen maken.
Biflatie: Ten slotte nog een standaard vraag voor àl onze gasten. Vragen die die hard cryptofans nogal eens stellen of horen te stellen onder mekaar: When Moon? When Lambo? In jouw geval dan ook nog: wanneer bereiken goud en zilver hun top? Is dat als en wanneer fiatgeld ooit opnieuw gezond geld wordt?
Maarten: goud en zilver zullen inderdaad pieken wanneer edelmetaal (goud) weer een grotere rol krijgen in ons financieel systeem. Dat is het eindspel en de start van een nieuw begin.
Biflatie: Dan danken we jou hartelijk voor dit gesprek! En we wensen je nog alle succes toe in alles wat je verder nog onderneemt!