1 Oktober 2019. De start van een nieuwe maand en ook Biflatie vernieuwt verder. Het onderwerp ‘Pensioenen’ is maatschappelijk almaar in belang toegenomen. Het gaat dan ook iedereen aan, hoe zijn en haar pensioen financieel en fiscaal geregeld wordt. Biflatie merkt dat tevens aan de talloze mails en reacties die hier toekomen. Vandaar dat die Pensioenen nu in een aparte rubriek behandeld worden. Voortaan zal uitsluitend de populaire columnist Gerrit Welbergen zich hiermee bezighouden in het BPB. Het Biflatie Pensioen Bulletin.  

Dank u Gerrit

Zijn achtergrond is daarvoor uiterst geschikt menen wij. Ervaringsdeskundige, zelf met pensioen en een achtergrond van decennia bij de Nederlandse belastingdienst. Gerrit heeft nauw voeling met wat er op dit gebied leeft en beweegt. De redactie van Biflatie wenst hem veel succes en dankt hem alvast voor de voortzetting van zijn nuttige werk en toewijding!

Woord vooraf

Gerrit Welbergen: Het pensioenstelsel in Nederland staat onder druk. Inmiddels is hierover een maatschappelijke discussie ontstaan en zijn de meningen van de betrokken partijen nogal verdeeld. Op Biflatie.nl zijn al diverse columns geschreven waarop behoorlijk werd gereageerd. Op deze manier verschaffen de deelnemers aan de discussie elkaar onderling nuttige informatie die er soms toe doet. In diverse media, via internet, TV, dagbladen, blogs, enzovoort worden telkens nieuwe berichten geplaatst. Daardoor ontstaat een woud van informatie. Het is belangwekkend om nieuwe informatie met elkaar te delen. Daarvoor plaats ik met zekere regelmaat een BPB, met een korte inleiding en een link naar de bron die mij aanzet tot publicatie. Vergeet niet dat ons pensioenstelsel de basis vormt voor een gezonde welzijnsstaat. De senioren van nu en de junioren van straks zijn allemaal afhankelijk van een betrouwbaar en waardevast pensioenstelsel. Het is de basis voor een goeie oudedagsvoorziening. Deelname aan de discussie wordt op prijs gesteld!

De mening van Noud laat Wout koud

In de Telegraaf kwam ik een Premium-artikel tegen dat alleen voor abonnees toegankelijk is: https://www.telegraaf.nl/financieel/647971994/steun-wellink-voor-soepeler-pensioenregels. Oud-president Nout Wellink van de Nederlandse Bank mengde zich in de pensioendiscussie. In tegenstelling tot Klaas Knot, de huidige zittende president, is Nout van mening dat moet worden gekeken of de rekenregels versoepeld kunnen worden. Dezelfde gedachte was al geopperd door ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann. Zij heeft een paar dagen geleden voorgesteld om voortaan ook een deel van de verwachte beleggingsrendementen mee te rekenen in het vaststellen van de pensioenverplichtingen van fondsen.

Mening

Het mooie is dat voormalige (gepensioneerde) beleidsmakers later altijd een andere mening hebben dan ten tijde van hun actieve dienstijd. Klaas Knot heeft nog een andere baas van de ECB boven zich en is wat voorzichtiger met zijn uitspraken over het NL-pensioenstelsel. Ik zeg met opzet NL-pensioenstelsel omdat ik met vele anderen vind dat alle andere beleidsmakers van over de grens, ik bedoel dus Draki van de ECB, geen invloed mogen hebben op de rekenregels van onze NL-pensioenfondsen. Afblijven dus.

Zwaar weer

Indirect hebben de beteugelende maatregelen van de ECB er wel voor gezorgd dat onze pensioenfondsen in zwaar weer zijn terecht gekomen. Ik heb daar al het een en ander over geschreven. Het is daarom van groot belang dat de mening van Nout wordt meegewogen in de pensioendiscussie. Hoewel ik vrees dat zijn mening makkelijk aan de kant kan worden geschoven omdat hij geen beleid meer maakt. Ik hoor minister Wout Koolmees al roepen, “de mening van Nout laat me koud, de groeten van Wout. Het is de wet waar ik mij aan houd.” Hoe het ook zij, er is weer een steen in de vijver geworpen. De rimpels volgen elkaar op. Benieuwd wie de volgende is die denkt een pasklare oplossing te hebben. We gaan het zien. Alle reacties met wetenswaardigheden over de pensioendiscussie zijn van harte welkom. Kom d’r maar in. GW

7 reacties

  1. toen ik 24 was werd al het personeel van het bedrijf waar ik toen werkte in de kantine bijeen geroepen met de ‘heugelijke’ mededeling dat het bedrijf had besloten een gezamelijk pensioenplan aan te bieden.

    ik : maar ik wil dat helemaal niet, want ik ga er toch nooit wat van terug zien!

    zij : je hebt geen keuze want pensieonpremie betalen is verplicht na je 24e

    en zie hier 25 jaar later…..

    pensieon is niet meer of minder dan een verkapte belasting, en je weet wat belsting betekent….je geld afgeven onder het mom van mooie beloftes. Belasting is diefstal.

    en het verschil tussen de mafia en de overheid?

    de mafia is een GEORGANISEERDE bende.

    i salute u

    1. Misschien kan/mag ik uw reactie wat nuanceren. Pensioen is geen verkapte belasting maar uitgestelde belasting. Pensioenpremies worden wettelijk ingehouden op het brutoloon en pas daarna wordt de loonheffing berekend door de werkgever. We betalen dus geen belasting over de premie die maandelijks wordt gereserveerd voor later. Later als de gespaarde en opgerente(?) reserves als een pensioenuitkering worden uitbetaald, pas dan wordt er loonheffing ingehouden door het pensioenfonds. Pensioen is dus uitgesteld loon waar we later onze belasting over betalen. Met dat voordeel dat de loonbelasting voor AOW-gerechtigden lager is dan de belasting bij belastingplichtigen jonger dan 66,4 jaar. AOW’ers betalen namelijk geen AOW-premie meer. Belasting noem ik geen diefstal, maar is een bijdrage aan de schatkist waarvan we de hoogte van het tarief betwisten. Wat ik wel diefstal noem is dat de ECB doelbewust de rente heeft verlaagd ten gunste van de schuldenberg maar ten nadele van degenen met opgepotte reserves. Na aftrek van inflatie en negatieve rente blijft er minder over van spaargeld en pensioenreserves. Het beleid van de ECB is er op gericht om wat van de geldberg af te pakken ten gunste van de kredietberg. Een simpele vergelijking misschien maar het voelt als diefstal.

  2. Beste Gerrit,

    Een andere invalshoek waar vrijwel nooit aandacht aan wordt besteed. Daar Nl ook in de euro zone zit en daar is o.a Target II en Ems en deze zullen extreem negatief uitpakken voor de koopkracht van de Euro en dus ook de Nl pensioenen. De extreem lage rente de laatste 10 jr heeft al veel vermogen onteigend. De grote pensioenfondsen kopen grote pakketten staats en bedrijfs obligaties waarvan de meeste minimaal of negatief rendement oplevert. De pensioenen komen van alle kanten onder druk een bananen republiek waardig.

    1. Ik vrees dat we de negatieve impact van de ECB-maatregelen(en de euro) nog regelmatig in het pensioenbulletin gaan tegen komen. Niet voor niets wordt geopperd om de rekenrente naar de huidige maatstaven los te laten en meer te kiezen in de richting van de beleggingsresultaten. Hoe we het ook wenden of keren, de pensioenen zullen m.i. verder onder druk komen. Is het niet de negatieve rente dan wel de aanstaande neergang op de beurzen, die uiteraard enorme invloed hebben op de beleggingsresultaten. Uiteraard speelt de grote vergrijzing ook een negatieve rol.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: