We hebben het over Iran. Het land dat reeds jaren onder zeer strenge sancties zit vanwege de zelfverklaarde politieagent van de wereld. De plaatselijke economie is helemaal uit balans geraakt. Zelfs in Coronatijden blijven de VS Amerikaans doof voor de vraag om enige menselijkheid. Medicijnen, voedsel; er is hoge nood aan in Iran. Ook al omdat de olieprijs een historisch grote duik maakte, als belangrijkste inkomstenbron voor het land. Plus alle bijkomend leed en kosten vanwege het Coronavirus. Het is véél om dragen, als land.
Hyperinflatie
Cointelegraph: ‘Back in 2018, Iranian authorities set an official exchange rate at some 42,000 rial to the dollar. Many currency exchanges still show this as the going rate. At the same time, peer-to-peer Bitcoin exchange LocalBitcoins is seeing prices of 1,445,658,900 rials per BTC — according to the official exchange rate, roughly $34,500.’ Sinds de sancties vanwege de Trump administratie in 2018 zijn de economische problemen voor Iran begonnen. Met hyperinflatie tot gevolg vandaag, in mei 2020. De overheid gaat vier nullen van de bankbiljet nominaties schrappen, in de hoop dit tegen te gaan. De Iraanse burgers ondertussen merken ook dat je met fiatgeld almaar meer en hogere biljetten nodig hebt. Een deel van hen wendt zich dan ook tot cryptomunten. Meer waardevast dan de plaatselijke munt, met veel minder inflatie, die uiteindelijk zelfs naar nul zal gaan. Het behoud van koopkracht en bezit, daar gaat het ‘m om, met elk soort van beleggen, investeren. En liefst nog wat meer overhouden op termijn natuurlijk. Want inflatie, laat staan hyperinflatie, vreet alles weg mettertijd, dat is bekend. ‘Other countries facing hyperinflation have used crypto to combat slipping values — most recently, Venezuela saw a new BTC-backed synthetic dollar.’
De remedies
Terwijl sommige landen als Venezuela, Iran, Colombia en andere (hyper)inflatie kennen vandaag, zitten de meeste andere in deflatoire economische omstandigheden. We zullen het ook in Nederland te weten komen. Wat de reactie van de consument in deze wordt. Massale aankopen, uitgestelde inkopen doen…of aankopen, inkopen net uitstellen. Voorzichtig zijn met winkelen. Op de kleintjes letten. Zuinig blijven. De gerespecteerde George Gammon (100.000+ abonnees op zijn YouTube kanaal) heeft het net over die tegenstelling. ‘Jim Rogers Helps Decode Inflation vs. Deflation!’ Inflatie, deflatie, en je hebt als land niet te kiezen. Als burger wel, want u kent de remedies ondertussen, toch? Got gold? Got crypto?