Dat is wat Cointelegraph zich afvraagt op 3 september 2020. Het is nochtans geen zo zeldzame gebeurtenis. Wie herinnert zich niet zo kort geleden als maart 2020. Toen hetzelfde zich voordeed. Zo uiteenlopende waarden die toch in tandem heel vlug op hun respectieve beurzen dalen. Bitcoin halveerde een paar maanden geleden zelfs van $8000 tot $4000. Om wie toen sereen bleef en misschien zelfs de moed vond om op dit dieptepunt (bij) te kopen rijkelijk te belonen. Wie hodlde hoefde er geen nacht slaap om te missen. Want zes, zeven weken later was van enig verlies geen sprake meer. Bitcoin et al. vervolgden toen hun weg omhoog. Dat is: tot de maand september zich aandiende. En het waren niet alleen de bladeren van bomen die vielen…
De perfecte storm?
Nou ja, dat is misschien wat overdreven, een storm. We zouden de daling met tien procent van BTC en tot dubbel zoveel voor sommige altcoins eerder een fikse bries noemen. Watskeburt? Bitcoin haalde al meermaals de psychologische en technische grens van $12.000, maar kon die horde niet blijvend nemen. Ditmaal stootte de koers ferm af en ging pijlsnel zuidwaarts. Van $11.900 ging het op 1 september naar $10.300 op 3 september. Een daling van uiteindelijk toch 14 procent. Niets wereldschokkends dus maar voldoende om heel wat zwakke handen nerveus te krijgen. Los te laten zelfs. Tegelijk kende de prominente Amerikaanse aandelenindex S&P500 zijn slechtste dag sinds juni 2020. Tevoren waren net heel wat koersen van cryptomunten in de defi, gedecentraliseerde financiën, gedecimeerd. Omdat ze na met soms duizenden procenten in lutttele tijd te hoog te snel waren geklommen. Verkopen trekken verkopen aan in het algemeen. Net zoals kopers anderen tot kopen kunnen aanzetten. Wat van 1 op 3 september 2020 plaatsvond werd veroorzaakt door omstandigheden, die tezamen de perfecte storm, pardon: stevige bries vormden. Sommige analisten wijzen op het vullen van de zogenaamde CME gap of leegte. Doordat buiten de handelsuren van deze futuresbeurs bitcoin een extremere beweging maakte, zou er een zogezegd gat in het koersverloop moeten ´gevuld´ worden. Dat zou dan betekenen dat BTC zelfs het $9700 niveau nog moet raken.
Cointelegraph – BTC/USDT on Binance, 1-hour chart : TradingView
Orkaan?
Wat eveneens meespeelde was een lichte versteviging van de Amerikaanse dollar. Niets gaat immers in een rechte lijn omlaag. Net zoal de weg omhoog nooit in een rechte lijn geschiedt. Om een of andere reden hebben mijners, zij die digitale munten verdienen door blokken van de blockchain te bevestigen, in grote getallen munten verkocht. En wat zegt Cointelegraph verder over goud en de S&P: ´Analysts also attribute the fall of gold to the rising U.S. dollar. The European Central Bank’s warning against the surging euro caused investors to become cautious about the euro. The change in investor confidence further fueled the dollar, contributing to gold’s slump. The decline of the S&P 500 could have been coincidental, as the drop comes after a strong sell off from big tech companies.´ M.i. reageren de cryptokoersen nog het meest negatief op de bewegingen die aandelen maken. Als dat klopt dan hebben cryptobezitters nog een heel andere bries of storm voor de boeg. Meer van de magnitude van een tsunami of een orkaan? Namelijk als en indien aandelen in het algemeen in ernst zouden crashen. Zoals altijd zal de toekomst het uitwijzen…