Bitcoin: een fascinerend verschijnsel, een gedecentraliseerd geldsysteem. Virtuele munten. Steeds meer mensen hebben het erover en ook steeds meer mensen wisselen wat euro’s of dollars om in Bitcoins. Een nieuwe revolutionaire digitale valuta die de banken buitenspel zet. Maar hoe werkt het precies en kan het op lange termijn functioneren? Wat is een Bitcoin echt waard?

Peer-to-Peer Electronic Cash System

In 2009 had ene Satoshi Nakamoto het idee om een peer-to-peer versie (P2P) voor elektronische betalingen te ontwikkelen. Hierdoor zouden betalingen direct van de ene naar de andere persoon kunnen worden gestuurd, zonder tussenkomst van een financiële instelling. Het syteem is geheel Open Source en betalingen kunnen anoniem plaatsvinden. Het hele plan, genaamd ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’ van Satoshi Nakamoto is hier te lezen. (pdf alert)

Van 6 cent naar 30 dollar

Bitcoin bestaat al ruim twee jaar, maar de populariteit is pas afgelopen maanden flink toegenomen. In februari van dit jaar was een Bitcoin voor het eerst evenveel waard als een Amerikaanse dollar, waar een ฿ eerst nog 6 dollarcent waard was. Afgelopen week tikte de koers de $30,- aan. Vijfhonderd keer over de kop, binnen acht maanden. Daar moeten wat computernerds zeer rijk van zijn geworden. De koers is sinds de top flink teruggevallen. Op moment van schrijven bedraagt de waarde van één bitcoin $16,30, ofwel €13,60. Er zijn inmiddels handelshuizen waar de vraag en aanbod van Bitcoins samenkomen. De wisselkoers BTC/USD en BTC/EUR worden het meest verhandeld. Het grootste handelsplatform is MTGox.com.

3JZBGUy5BZzSXSxbG3yqthoTq6d4w8gfd7

Bitcoin werkt als volgt: je downloadt een programma en dat is je eigen Digital Wallet, ofwel digitale portemonnee. Je hoeft je niet te registreren of een account aan te maken om de software te downloaden. Betalingen kunnen binnenkomen op een adres bestaande uit 34 letters en cijfers. Dit is zo’n adres: 3JZBGUy5BZzSXSxbG3yqthoTq6d4w8gfd7. Hier kan iemand direct Bitcoins op storten, zonder dat je met een bank te maken hebt. Peer-to-Peer, er wordt dus geen gebruik gemaakt van een client-server. Alle Bitcoins zijn in bezit van een onbekend aantal personen en het heeft geen centrale database. Het Open Source project blijkt zo goed geschreven te zijn dat niemand het nog heeft kunnen hacken. Dit terwijl het International Monetair Fund dit weekend door een groep hackers (waarschijnlijk Anonymous) onder handen is genomen. Lees ook: IMF hit by ‘mayor’ cyber attack.

Totaal aantal Bitcoins: 21 miljoen

Momenteel zijn er kleine 6,5 miljoen Bitcoins in omloop. Dit aantal zal in de komende 30 jaar gestaag toenemen tot 21 miljoen. Nieuwe Bitcoins worden gecreëerd door ‘mining’. De geldhoeveelheid is geprogrammeerd om in geometrische series van 210.000 blocks (elke vier jaar) te groeien. In 2013 zal de helft van het totaal aantal Bitcoins beschikbaar zijn en in 2017 zal drie kwart zijn ‘gemined’. Een blok bestaat uit een serie transacties die samen een deel vormen van de ‘chain’ die bestaat uit alle transacties die ooit in het Bitcoin network zijn gemaakt. Elke computer met het Bitcoin programma geïnstalleerd, heeft een kopie van de transactiegeschiedenis en maakt deel uit van de chain. Meer informatie over de toename van de geldhoeveelheid staat hier. En informatie over de zogenaamde ‘blockhashin algoritme theorie’ is hier terug te vinden.

Wat kan je doen met Bitcoins?

Maar dan even de vraag wat je met een Bitcoin kan. Hoe praktisch is het? Er zijn een aantal webshops waar je met de Bitcoin kan betalen en ook een aantal internetdiensten kunnen worden afgenomen voor het digitale geld. Maar het aanbod is nog zéér beperkt en ik heb nou niet het gevoel dat dit een algemeen geaccepteerde vorm van betalen gaat worden voor bijvoorbeeld het Midden en Klein Bedrijf. De beste shop die ik tegenkwam was Bitmunchies.com. Tevens maakt de speculatie in het digitale geld het praktisch gebruik van de Bitcoin onhandig. Vooralsnog wordt het dus door de meeste mensen nog beschouwd als een investering. Een investering omdat het zeldzaam is, omdat de digitalisering onverminderd doorzet, omdat er gewoonweg mensen in het idee geloven én omdat de Bitcoin inflatiebestendig is. Bitcoin is net als de dollar en de euro gebaseerd op vertrouwen, dus zolang dat vertrouwen er is, kan het functioneren.

Vechten tegen het oude systeem

Nils Vermeire schreef eind vorige maand op Frankwatching, een website over internettrends, ook al over het Bitcoin fenomeen. Hij schreef in zijn conclusie: ‘En toch vind ik het leuk. Schoppen tegen verouderde systemen ís gewoon leuk en dat moeten we vooral allemaal blijven doen. En heel af en toe ontstaat uit dat schoppen een waarachtig nieuwe en interessante kans. Ik ben benieuwd waar het heen gaat en of het beklijft, misschien tegen beter weten in, maar stiekem hoop ik voor de anonieme Satoshi Nakamoto en de Bitcoin-economie op een groot, heel groot, succes.’

Ik hoop dat stiekem ook, helemaal nu de politiek er alles aan wil gaan doen om dit project te stoppen, wat overigens vrij moeilijk is. In Amerika willen ze zo snel mogelijk van de Bitcoin af (lees: Senators seek crackdown on ‘Bitcoin’ currency’). De overheden geven als voornaamste reden dat cocaïne kopen door de Bitcoin even makkelijk wordt gemaakt als een pizza’tje bestellen. Tevens wordt de belastingdienst zenuwachtig, want er is vrijwel geen informatie over de transacties beschikbaar.

Een hype of de toekomst?

Dat Bitcoin momenteel een hype is, kunnen we ook terugzien in de zoekstatistieken van Google. Sinds begin mei zoeken steeds meer mensen naar informatie over deze nieuwe digitale geldstromen. Ondanks de hevige koersschommelingen en het weinig praktische karakter, hebben Bitcoins toch ook echt voordelen. Het is de eerste wereldwijde valuta, het is vooralsnog veilig gebleken, ondermeer doordat iedereen zijn eigen sleutel heeft voor transacties. Het is een bescherming tegen inflatie. Je hoeft je geen zorgen te maken over een eventueel faillissement van een bank. Het is Open Source: iedereen kan meedoen om het plan te verbeteren om of het verder te ontwikkelen. Ik neem aan dat er ook binnenkort Bitcoin apps voor de smartphones op de markt zullen verschijnen. Het grootste voordeel mijns inziens is dat er geen kosten aan verbonden zijn, dit in grote tegenstelling tot creditcards, banken en zelfs paypall en ideal.

De Bitcoin is een interessante ontwikkeling. Niemand weet wie er achter het idee zit. Het zou me trouwens niets verbazen als dit iets te maken zou hebben met Wikileaks of Anonymous. Wil het project echter succes hebben, dan zal ten eerste een simpelere manier moeten worden gevonden om aan de mensen uit te leggen hoe het nu precies werkt. Het neemt nogal wat tijd in beslag om alle informatie over de Bitcoin tot je te nemen. Tevens zal de Bitcoin pragmatischer ingezet moeten kunnen worden. Anders wordt het slechts een speeltje voor speculanten zonder hoger doel en dat zou zonde zijn.

P.S: Eventuele Bitcoin donaties voor Biflatie.nl mogen worden overgemaakt op:

3JZBGUy5BZzSXSxbG3yqthoTq6d4w8gfd7

12 reacties

  1. Dankzij de ontoegankelijkheid is instappen in BitCoins nu nog aantrekkelijk. Straks gaan veel meer mensen dit gebruiken. Geloof maar, BitCoin word de nieuwe revolutie – met dank aan de huidige crisis. BitCoin wordt een van de veilige havens naast Goud, hoewel goud natuurlijk langer zal standhouden, echter wordt goud NU nog blootgesteld aan keiharde manipulatie.

    Ik heb in iedergeval al een deel van mijn zilver gedigitaliseerd in BitCoins – ik durf het wel aan…

  2. Nou, mij niet gezien. Dit kan nog wel eens een flinke bubbel worden. Ondanks dat er maar een beperkt aantal van zijn zie ik het voordeel er niet van. En ik snap het ook niet helemaal. Misschien meer iets voor de nieuwe generatie.

  3. Als de prijs zo snel stijgt als dat het nu doet worden de bitcoins dus ook steeds minder uitgegeven. Dan zit dus iedereen op een zakje virtuele munten op de hoop dat het meer waard wordt. Lijkt op het idee van goud. Dat het inflatie bestendig is kan de populariteit nog wel eens gaan helpen als de centrale bank in Amerika geld blijft drukken om de herfinanciering van de schuldenlast te bekostigen. Niet gek dat de politiek erachter aan zit, het vertrouwen in het systeem heeft al een flinke deuk opgelopen en als er nou mensen gaan geloven in een andere systeem is het snel gedaan met de pret. Gaat evengoed wel gebeuren, dus een vorm van diditale valuta lijkt mij geen slecht idee voor de toekomst!

    Is er ergens bekend hoeveel mensen momenteel al Bitcoins gebruiken?

  4. Nou nou nou, hyperinflatieblog… dat het de andere kant op gaat ben ik met u eens. maar het is niet van de een op de andere dag. Het is een transitie van vele jaren. Deze vele jaren binnen deze transitie zijn een prima klimaat voor verschijnselen als “bijvoorbeeld” bitcoin. Nee, dat zeg noch ik nog Biflatie, noch Goud Portal, dat BitCoin de oplossing voor alle problemen is. Maar het is wel een fenomeen dat binnen het transitieklimaat heerlijk kan bloeien totdat het te koud of te warm word. Dan zullen andere organismen tevoorschijn komen. Het zijn Universele wetten

  5. Dat er alternatieven gaan komen voor dit ondergaande monetaire systeem, daar kun je donder op zeggen! In dit artikel wordt ook duidelijk aangegeven dat dit een mogelijk alternatief kan worden.

  6. quote: “Bij bitcoins gaat gewoon de stekker eruit”

    Helemaal waar, ook bij het gewone geld gaat de stekker eruit. Valuta’s komen en gaan. Dat betekent niet dat dat BitCoins onmogelijk voor een langere periode kunnen floreren.

    Verder is er niets mis met Xander Nieuws. Echter ben ik wel een selectiefe lezer op die site. Fictie kan geen kwaad, maar onderscheidingsvermogen is wel vereist.

  7. De stekker er uit trekken gaat al niet meer, het kan alleen maar crashen en niet meer gebruikt worden.

    Als er één al dan niet illegale markt gebruik gaat maken van deze valuta. Zoals drugs, wapens of noem maar op. Dat is genoeg om een zeker vertrouwen te krijgen in een munt.

    Bitcoins zijn zeker geen kudos, maar of het een succes wordt dat moeten we nog even afwachten.

  8. Een gezonde vorm van conservatisme weerhoudt mij van dit soort zaken. Ik denk zelf altijd in de trend van wat heb je eraan bij een grote economische collapse, waarbij het internet ook klappen zou kunnen krijgen. Dan staat dit bij mij nog lager dan papier geld, gezien je om dit draaiend te houden een boel infrastructuur nodig hebt, waarvan men nu als zo zelfsprekend acht, maar deze zelfsprekendheid ook met de grondstofproblemen, peakoil, … misschien toch niet helemaal op zijn plaats is. Ook kan bij een echte collapse alles eruit vliegen. Ik denk dat edelmetalen en eigenlijk nog beter eerste levensbehoeften en de middelen om ze te maken toch verreweg bovenaan horen te staan als spullen, die je wilt hebben.

    @2 Een bubbel is niet erg als je vroeg instapt en er natuurlijk eruit stapt als de hysterie op zijn hoogtepunt is.

  9. BitCoin is een mooi systeem gedurende een transitie. Bij een Collapse heeft goud mijn voorkeur. Spreiden dus. BitCoin is leuk voor ernaast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: