Ingezonden artikel, geschreven door Tuur Demeester van DeBitcoin | We krijgen vaak de vraag of Litecoin, het jongere en eigenzinnige broertje van Bitcoin, nu een toekomst heeft of niet. Ik ben op dit punt best optimistisch over Litecoin, maar niet omdat het zogezegd onmogelijk is om er gespecialiseerde mining chips voor te bouwen (ASICs). Ik stel al een tijd dat dat zoiets perfect mogelijk is, en nu gebeurt het ook echt. Dus het minen van Litecoin zal in de toekomst dezelfde richting uitgaan als dat van Bitcoin. (Met die ‘centralisatie’ is volgens mij overigens niets mis, ik noem het liever ‘specialisatie’, net zoals we in de goudsector ook zagen hoe mensen eerst elk voor zich in de rivieren naar goud gingen zeven, tot de winstmarges daalden en er gespecialiseerde goudmijnen ontstonden die de job efficiënter aanpakten.)
Mijn vrienden-programmeurs zeggen me ook dat de toegenomen transactiesnelheid voor Litecoin feitelijk ook een voordeel is die in de praktijk vrij verwaarloosbaar is, aangezien voor het bijvoorbeeld Bitcoin transacties boven de $1000 nu al na een paar seconden veel duurder (en dus voor een would be dief nutteloos) is om die transactie door manipulatie te proberen terugdraaien. Het feit dat Litecoin de obligate ’6 bevestigingen’ sneller kan leveren dan Bitcoin is relatief betekenisloos in een context van een verschillende grootte-ordes sterker Bitcoin mining netwerk.
Nee, mijn optimisme over Litecoin komt simpelweg van het feit dat het momenteel de nummer twee is na Bitcoin, en dat het daarom wel eens een vruchtbare bodem voor innovatie zou kunnen vormen. Wegens de politisering en het meer mainstream worden van de Bitcoin foundation en de Bitcoin mining industrie lijkt het me bijvoorbeeld waarschijnlijk dat uitbreiding van het protocol om de privacy van de gebruikers te promoten , de komende jaren zal uitblijven. Ik denk dat een kleinere broer van Bitcoin meer kans heeft om dat soort radicalere wijzigingen aanvaard te krijgen, want ontwikkelaars en altcoin-enthousiastelingen zijn altijd op zoek naar een uniek verkoopsargument voor hun munt.
Ook is het mogelijk dat er op een gegeven moment een paniek ontstaat in Bitcoin, wegens vrees op confiscatie of iets dergelijks, en dan lijkt Litecoin een prima veilige haven te kunnen bieden, een veilige haven die helemaal in de sfeer van het digitale en de pseudonimiteit blijft.
De huidige marktkapitalisatie van Litecoin is zo’n $285 miljoen, versus 10 miljard voor Bitcoin. Dat maakt de waarde van alle litecoins samen zo’n 2,5% van alle bitcoins. Als litecoin er de komende jaren in slaagt om een uniek voordeel boven Bitcoin te ontwikkelen, denk ik dat het veroveren van een niche van 5 tot 10% niet ondenkbaar is. Het andere scenario is dat ondernemers lagen bovenop het Bitcoin-protocol zullen ontwikkelen die op zich voldoende zijn om aan alle noden van de gemeenschap te voldoen. In dat geval zal Litecoin in de vergetelheid wegzinken.
Om bovenstaande redenen lijkt het me een goed idee om ook een klein percentage van je bitcoins in Litecoin te diversifiëren. Echter uit de rally van april bleek dat toen bitcoins daalden in prijs, ook Litecoin niet ontsnapte aan het pessimisme en de paniek in de markt . Het is dus opletten gewezen over het juiste instapmoment, en mogelijks is dat moment nu niet optimaal. (Noot: ik houd zelf ook wat litecoins aan.)
De verleiding van een alternatief voor Bitcoin
De verleiding van Litecoin als een alternatief voor Bitcoin ligt voor een deel in de naar verluid snellere verwerking van transacties, wat het aantrekkelijk maakt voor ondernemingen, en voor een deel in de democratische blauwdruk van het protocol.
Litecoin werd door Charles Lee ontworpen om te weerstaan aan ASIC mining (dwz. mining met gespecialiseerde chips), gebruik makende van een scrypt encryptie-algoritme dat van litecoin miners vereist dat ze duur RAM-geheugen gebruiken in hun hardware. Volgens Lee zorgt dit voor een breder speelveld en vermijdt deze constructie het probleem van centralisatie die ASICs naar de bitcoin mining sector brengen, waar de macht zich nu steeds meer in de handen van een klein groepje mensen concentreert.
De fundamentele premisse van Litecoin was om van mining een democratisch proces te maken, door de toegang ertoe makkelijk en betaalbaar te houden. Sommigen geloven dat dit nog dichter bij Satoshi’s originele visie ligt dan Bitcoin en hebben hun schouders helemaal onder deze munteenheid gezet. De filosofie en het ontwerp van Litecoin oogst zowel lof als kritiek, met een groep die claimt:
“Litecoin werd ontworpen om inefficiënt te zijn op alle klassieke computer-onderdelen (zowel CPU’s als GPU’s), wat wil zeggen dat een entiteit met slechte bedoelingen maar een kleine hoeveelheid gespecialiseerde hardware hoeft te produceren om alle Litecoin miners te overtroeven en dus te domineren.”
Een andere groep weerlegt dit argument, met de bewering:
“Scrypt werd niet ontworpen om inefficiënt te zijn, maar wel om sterk afhankelijk te zijn van geheugenbandbreedte. Aangezien de hogesnelheids-cache ram op moderne processoren het grootste deel van de plaats op de chip inneemt, zouden gespecialiseerde op maat gemaakte chips geen noemenswaardige verbetering opleveren.”
Het is nog niet duidelijk of de populaire stelling dat Litecoin zilver is voor het ‘goud’ van Bitcoin ook een redelijke bewering is, aangezien Litecoin nog maar twee jaar oud is en nog steeds een onvolwassen markt heeft.
De andere altcoin-opties
Andere munteenheden zoals Namecoin (NMC) en Peercoin (PPC) genieten van extra aandacht en stijging in waarde naarmate geld wegsijpelt uit het Bitcoin ecosysteem richting meer speculatieve domeinen.
Namecoin, de munteenheid die werd gecreëerd om een censuurvrij peer-to-peer DNS systeem te creëren, zag een sterke stijging in waarde gedurende de voorbije twee dagen, net zoals de recent populaire peercoin, die tot de derde plaats is gestegen in de lijst van marktkapitalisaties.
Peercoin, in het leven geroepen door de anonieme cypherpunk Sunny King, werd in theorie ontwikkeld om energie-efficiënt en vederlicht te zijn, door te werken met een hybride ‘proof of state/proof of work’ methode dat de spaarders in de munt beloont door ze transactiecommissies te geven van het netwerk nadat de coins gemined werden.
Dit jaar hebben we een hele resem nieuwe cryptovaluta zien opduiken in de markt, valuta die een waaier aan lichtjes verschillende innovaties bieden en die elk hopen om een verschillende ecologische niche te veroveren in de nieuwe crypto-economie.
Een ander voorbeeld, Primecoin, biedt een proof of work algoritme dat afhangt van het mijnen van complexe constellaties van priemgetallen, een functie waarvan de anonieme auteur (opnieuw Sunny King) beweert dat deze nuttig is voor wetenschap en technologie. (Tuur Demeester)
Het blijven electronische bliepjes die verdwenen zijn als de stroom uitvalt.
En als de stroom aan gaat kan je er weer mee betalen. Net zoals met je pinpas.
Als de stroom uitvalt dan zitten de digitale muntjes nog steeds in je online portemonnee, alleen kun je op dat moment niet betalen. Dus er is helemaal niets verdwenen.
Als de stroom uitvalt dan kun je ook niet online bankieren bij je bank en niet met iDeal betalen, maar je geld is dan toch ook niet verdwenen.
Een crypto-economie. Zit ik echt op te wachten; mijn opslag van waarde in ruil voor mijn arbeid in een crypto currency die straks voor 97% wordt ‘verhandeld’ door HFT.
Laat me toch niet lachen. En stroomuitval argumentatie is een dooddoener; leer eerst de term “waarde” maar eens naar waarde in te schatten.
Straks hebben we crypto-fiat en is je arbeid / vermogen speelbal van grootheidswaanzinnigen, net als alle fiat.
Ben ik n u de enige die gek geworden is of zijn alle Bitcoin-fanaten het ? Als men het geheimtaaltje hierover leest, dan vrees ik het tweede. Denken jullie computerfanaten nu echt dat de bevolking dit zal slikken? Wordt toch wakker!
Beste wendel, De bevolking slikt alles en hobbelt er netjes achteraan. Het Bitcoin ecosysteem ontwikkelt zich in rap tempo, ook in gebruiksvriendelijkheid voor “het volk”.
De truuk is om er vroeg bij te zijn. Niet met heel je vermogen, maar bijvoorbeeld met een halve Bitcoin. Het zou wel eens je beste investering ooit kunnen zijn. Zo niet, dan heeft het je weinig gekost.
Je beseft toch wel dat het Cyprus-scenario ook hier toegepast kan wordenn of denk je dat de overheid echt alle deposito’s kan garanderwn tot €100.000.
Wendel. Aan mensen als u heeft de mensheid waarschijnlijk niet veel. Je hebt natuurlijk werkers en denkers en ik denk dat ik wel weet waar u ingedeeld zit. Ik las laatst een artikel dat de meeste uitvindingen (dus vooruitgang) door single mensen zijn gedaan. Toch maar lekker terug naar de Telegraaf , DWDD of een spannende quiz Wendel.
Iemand wordt hier weer heel rijk van en een hoop mensen armer.
Kortom tijd om de tuin winter klaar te maken en voorbereidingen te treffen voor de eerste kiemen die over enkele maanden de kas in mogen….
Laag beginnen…. hoog uitstappen.
Bitcoin alternatief Anoncoin verdubbelt in 24 uur.
http://tradecoin.blogspot.nl/2013/11/veel-handel-in-munten-als-bitcoin.html.
Als je geld wil maken moet je geld investeren. Toch of zie ik dat verkeerd?
http://www.nujij.nl/tech-gadgets/bedrijf-verkoopt-voor-28-miljoen-aan-speciale.26289614.lynkx
“Ik snap niet waarom ze die machines verkopen, in plaats van aan te zetten. Daar klopt iets niet. ”
@39
#11 Vat het in een zin samen!
Het idee van een digitale onafhankelijke munt kan de moeite waard zijn.
Zeker als de bedenker dit vanuit een ideaal doet.
Echter zie je nu dezelfde speculatie als met officieel geld en onroerend goed.
Veel mensen rennen weer achter worsten aan.
Ipv. zinnige productie om een leuk leven te leiden gaan we elkaar gek maken met onzinnige computers. Allemaal gierigheid én… milieuvervuiling !!
Enkele verdienen hier weer veel aan en velen verliezen.
Wedden dat binnen een jaar de meeste computers weer uit staan of voor wat anders gebruikt worden? En dat de investering er niet uit is gehaald? Dat was dan een dure PC…
Je kan beter een groentetuin beginnen.
Is gezond, leuk en beter voor het milieu. En je hebt gegarandeerd je prakkie boerenkool…
Laat ze eerst maar een echte vrije digitale munt maken waar je NIET mee kan speculeren of gekkigheid mee uit kan halen.
Gewoon een RUILMIDDEL en geen speculatiegevoelig middel…
Niet geschoten is mis.
Ik koop elke maand 4 versch. coins. Heb geen gl. bol doch coins gaan niet meer weg.
En volg principe : laag erin… hoog eruit.
Elke maand twee jaar lang dan zien hoe dan de coinvork in de steel zit.
Lastig of moeilijkste deel : de discipline gewoon elke maand een (gelijk) bedrag en hoog eruit. Waar is hoog.
Met geld maak of kan je geld maken. Het gelijke met het meest gelijkende. Schieten – knallen.
Met geld kan je geld en schulden maken. Ook schieten.
Met schulden maakt je (meer) schulden. Het gelijke met het meest gelijkende.
Ook schieten ..met een boogje… maar dan in je eigen benen. Doch komt daardoor net zo hard aan.
Niets doen is misschien al een fluo/glyso gevolg.
Weg van de Burundanga- effecten door EU –Banken- multinationals en Annabel-Rotschild.
wat je het beste kan doen, althans wat mij best veel geld heeft opgeleverd, is litecoins kopen met iDeal op http://www.litebit.eu en deze traden op btc-e, als je dit een maandje of 2 doet, dan heb je zeker je geld verviervoudigd, ligt er ook aan met hoeveel coins je gaat traden steeds, met 1 coin zal je winst ook niet super veel zijn, maar als je bijvoorbeeld 10 coins koopt, dan gaat het vrij hard, maar met 1 lukt het uteindelijk ook. Hier is een goeie recensie over deze site: https://litecointalk.org/index.php?topic=10909.0