(uit: Cryptonieuwsbrief.nl) Het is opvallend hoeveel beroemdheden uit de muziekwereld en film (Reese Witherspoon net nog); rijkelui van allerlei slag, miljardairs zelfs zich engageren in de Cryptowereld. Top-sportlui die best hun exorbitante gage in crypto willen ontvangen. (Met zoveel geld en bezit kun je wat riskeren, of is het om potentieel nog méér te verwerven, of is het eenvoudig voor sommigen de zoveelste mode? Misschien wel een mengeling van alle drie). Goodmenproject.com ook dat net weer bericht over zulke celebs, specifiek in de sportwereld dan, titelt het zo: ´Is it limited to the wealthy or an opportunity open to everyone?´ Mijn idee: bitcoin is de Grote Gelijkmaker. Crypto is dat.
´Geen gezeik, iedereen rijk´
Da´s dan wel wat overdreven misschien, maar voor de Cryptowetten is iedereen gelijk. Iedereen start van nul. Ik leg dit meteen uit…
Iedereen gelijke kansen. Een level playing field. We weten er allemaal evenveel van, hoe e.e.a. zich gaat ontwikkelen in de nabije en verre toekomst. Of bitcoin et al. het nieuwe geld gaat worden, met wereldwijde adoptie; of roemloos (roemvol?) ten onder zal gaan, allengs wegdeemsteren; bedolven, verstikt onder wetgeving en regulering. Met de meest gesofisticeerde computers, vernuftige technische analyses; indringende historische studies, indrukwekkende extrapolaties naar de toekomst; met alle data van Glassnode onder de ene arm en het Stock-To-Flow Model onder de andere? Dan heb je misschien een streepje voor. Vast. Maar au fond weten we er allemaal evenveel van, wat de toekomst voor crypto gaat brengen, en dat is: niks. Nada. ´Nul de botten´ (dit laatste dan uit de mond van mijn vele Vlaamsche vrienden.)
The Times They Are E-Xcitin´
Toch gaan we als cryptobeleggers beslist spannende tijden tegemoet. We vragen ons dan vast af: wanneer zien we ´de´ top, of een top; waar eindigt deze stierenmarkt, al was het maar voor een hele poos. Hebben we het all time high voor BTC reeds achter ons (64.500 dollar afgerond). Of hebben we nog ´recht´ (?) op een gigantische spurt naar einde 2021 toe, en mogelijk nog tot in de eerste maanden van 2022? Uw gok is evenveel waard als de mijne hoor, maar voor zover de geschiedenis (van bitcoin sinds 2009) enige leidraad biedt…
Halvening – geen half werk
De halvening van BTC elke vier jaar, mag toch beslist niet onderschat worden. Het is zelfs een van de belangrijkste eigenschappen van de vooralsnog grootste en oudste digitale munt. De schaarsheid, het telkens schaarser worden; er komen er elke vier jaar de helft minder van op de markt. Hét grote verschil met fiatgeld, dat oneindig bijgemaakt kan worden, wat ook gebeurt en in steeds omvangrijker mate. Heeft u deze ook gezien op Twitter:
´Holger Zschaepitz@Schuldensuehner
#Fed balance sheet expansion continues. Total assets rose by another $16.4bn to hit a record at $8.35tn as Powell keeps printing press rumbling. Balance sheet now equal to 37% of US’s GDP vs #ECB’s 80% and BoJ’s 133%.
7:33 p.m. · 3 sep. 2021·Twitter Web App´
Inflatoir versus deflatoir
De USD, pond, euro, yen en alle andere fiatmunten van de wereld zijn inflatoir, m.a.w. je verliest er koopkracht mee. Bitcoin en al., munten en tokens zijn deflatoir, en naarmate ze schaarser zijn en nog worden, nemen ze intrinsiek in waarde toe. Wat unieker en zeldzamer wordt, vergelijk het met antiek, wordt ook des te duurder, gezochter, waardevoller. In principe en naargelang die waardestijging kun je er net méér mee kopen.
Ach ja, er is tegelijk bijzonder veel over te kennen en zeggen, maar tegelijk weten we helemaal niks. Niet echt. Niks zéker. Zoals de Griekse filosoof Socrates (469-300 VC) terecht poneerde: ´´Het enige dat ik zeker weet is dat ik niks weet´´. En waarom weten we ´niks´? Omdat er in onze levensfase nog nooit een soort ´nieuw geld´, nieuw geldstelsel in spe, het licht zag.
J(e)uk
Want we mogen, u en ik, dan sinds 1999 wel met euro´s werken, kopen, verkopen, sparen – de wereld(handel en wandel) is en blijft er één onder het Amerikaanse dollar-regime sinds 1914. En zeker sinds 1944 met het Bretton Woods akkoord. Juk zouden we zelfs zeggen. Dat meer en meer landen, en burgers, zoeken af te werpen. Net omdat die hegemonie van de USD ook als financieel-economisch wapen gebruikt wordt, zal ze hoe-dan-ook gebroken worden. In die zin is bitcoin de anti-dollar. Zelfs in de historische wetenschap dat alle wereldreservemunten eindig zijn…
…was er tot voor kort geen alternatief. Nu dus wel. En het zal een strijd tussen giganten worden, en die is al aangevangen, met uitkomst nog totaal on-be-kend.
Zo, da´s een intro van formaat, dachten we! Om deze af te ronden nog volgende grafiek van wat de voorgaande halvenings met de bitcoin koers deden:
Deze grafiek van Pantera Capital, een vroege en bijzonder succesvolle investeerder (2013) in crypto en blockchain, dateert van januari 2021. We concluderen dat het S2F Bitcoin Model al ´over tijd is´. Met andere woorden: BTC had al aan het dubbele van de koers van september 2021 ($51.875) moeten noteren. Dat Model wordt regelmatig gefinetuned, en de mogelijkheid historisch blijft reëel dat die befaamde ´bitcoin aan $100.000´ (plusminus dan) alsnog gehaald wordt. In de komende maanden tot einde 2021, maar dan zal het vlug moeten gaan.
Dit zou samenvallen met de constatering dat de maanden vlak na een halvening de beste zijn om in crypto te beleggen. Hoeveel maanden, nogmaals, voor zover het verleden, de geschiedenis een leidraad is?
De stierenmarkt na 28 november 2012 duurde tot februari 2014 = 15 maanden. Vervolgens gaat bitcoin flink lager om weer ongeveer catch up te maken tegen de volgende halvening datum. Dat was dan:
9 Juli 2016. Ditmaal was BTC in een bull market tot december 2017 = 17 maanden. Daarna merken we opnieuw dat tot aan december 2019 de koers lager gaat; zelfs dat vorige hoogtepunt – $20.000 – niet haalt, maar wel al anticipeert op wat komen zal; namelijk de volgende halvening op:
11 mei 2020. Deze stierenmarkt was dan al onderweg en zou bitcoin van $9.500 naar het (voorlopige?) hoogtepunt van afgerond $64.500 in april 2021 katapulteren. Vanaf de halvening van mei 2020 dan gezien is het een stretch van 16 maanden tot op heden, maandag 6 september 2021, met BTC aan afgerond $52.000.
Zo gezien hebben we het all time high voor 2021 reeds gezien, reeds achter de rug. Ontnuchterend…?!
Mijn 2 Satoshi´s opinion, voor wat ze waard is en zonder enig financieel advies mijnentwege, dat spreekt? Gezien de immer toenemende adoptiegraad van bitcoin (et al.), de groeiende populariteit onder alle lagen van de bevolking, vooral de jongere generatie, en dit haast wereldwijd? Gezien het Hash Ribbons koopsignaal van juli/augustus 2021, dat de capitulatie van de mijners als uitgangspunt neemt? Het zal nog een flinke push vergen, een ultieme race, nog een extra krachtsinspanning tot de meet. Om? Die afgerond $100.000 te halen. En als we die dan al halen, zal het met de laatste adem zijn. Ergens rond december 2021-februari 2022. Historisch gezien. Waarnaar BTC opnieuw een flink stuk, en een hele poos, zal dalen in koers. En dat, beste Dames en Heren, lezers van de Cryptonieuwsbrief, is my best guess. I rest my case.
Maar! Dan wordt het weer interessant om te proberen de bodem, of een bodem mee te pikken. Terwijl we ondertussen aftellen tot de volgende halvening, want die valt op, of rond:
Een prominent cryptoanalist verwacht zelfs dat die vierjarige cycli zullen vervagen, uitvlakken; en dan wordt zelfs dit, de halvening waarvan we binnen een half jaar de zogenaamd ´tweede helft´ ingaan, de laatste ´traditionele´ cyclus. Op naar een meer ´mature´, volwassen markt. Dat is dan Willy Woo aan het woord. ´According to Woo, BTC is on its way to one billion users by 2025, equivalent to the number of internet users in 2005, based on “projected worldwide bitcoin users expressed in internet years.”
We zullen het in ieder geval, bij leven en welzijn, nog meemaken. Of niet.
Read all about it!
Jawel, laat ons maar overgaan tot het nieuws van de dag, van de afgelopen dagen dan.
Wat hoor ik daar? Wat? Wat ruist er door het struikgewas? ´India has New Plan to Regulate Cryptocurrencies´ – néé! Néé, val ons er niet weer mee lastig?! Da´s wéér meer dan dit: draaien en keren en ´we weten het niet´ en zeker niet ´zeker´ en ´máár´ dit en maar dat? Ik wil het niet meer weten, regering van India, en kom de volgende keer aub pas naar buiten wanneer jullie het wél ´zeker´ weten! Tjonge jonge, dat gezanik en gezaag en gezeur aan m´n oren, met alle mogelijke tegengestelde meningen en stemmen en regeltjes en halve wetjes; en dan weer wel en dan weer niet; en dan weer ´een beetje´ – nee, nee en nog eens nee. ´t Is om Oost-Indisch doof van te worden, potverdorienogensantoe!
Zeg eens, kent u de populairste crypto YouTuber? En kent u dan ook misschien diens favoriete coins? Ik wel, tegelijk met zo´n 5 miljoen anderen dan! BitBoy Crypto – Ben Armstrong…ménsen, dat is pas sterk hé? Zo strong dat we er een heel artikel aan hebben gewijd, check it out!
Fooien! Ik geef er altijd, en grote ook. Uit respect en waardering voor bedienend personeel (al kan ik ook nooit een bedelaar kruisen zonder in de geldbuidel te tasten; ik denk dan altijd: wat als IK daar zou zitten met de hand open; zou IK dan niet graag iets krijgen?) Zo herinneren de mensen zich jou. In principe toch. Twitter gaat het zelfs faciliteren – andere posters tippen, in bitcoin dan, en mogelijk ook in ether, Ethereum (ETH). Over ethereum gesproken trouwens – heeft u die munt nog recent zien gáán? Gaan? Lopen, rénnen deed ze. Vandaag weer. Laat nou toch net genoemde BitBoy Crypto ETH zo sterk aanbevolen hebben? Een jaar geleden of wat aan $1000, terwijl dat vandaag al dichter bij de $4000 is!
Zegt de Bijbel niet, in vrije vertaling, ´Gaat heen en vermenigvuldigt u´? Wel, de president van Belarus, Wit-Rusland, Lukashenko, raadt zijn volk aan ´Blijf hier en mijn cryptomunten´. Echt! Beter bitcoin et al. mijnen dan laagbetaalde baantjes in het buitenland aannemen, zegt-ie. Dat ´vermenigvuldigen´ zullen we dan naar de tijd van nu projecteren en bekijken als munten ´vermeerderen´…
Een Belgische start-up gaat ervoor zorgen dat je parkingtickets in bitcoin kunt betalen. Parkeren met bitcoin! ´t Is weer eens wat anders dan parkeren IN bitcoin?
Vraag en aanbod
De cryptomarkt is positief, energiek gestart vandaag, op een maandag, en zo hoort het. Een heel weekend kunnen rusten (u ook?) en nu klaar voor het werk. Het grote werk? We shall see, maar het is bemoedigend wat we vandaag reeds zien, een zee van groen. Fxempire verklaart het aan de hand van data van Glassnode: er komen minder coins naar de beurzen; er geschieden minder transacties; de portefeuilles van drie maanden oud verminderen in aantal; de oudere portefeuilles en de mijners staat aan de koopzijde of verkopen in ieder geval niet – er wordt duidelijk meer gehodld en dat komt de koersen ten goede.
De markt ondertussen…
De totale marktkapitalisatie, van alle 11.000+ munten en tokens tezamen, vergeleken met vrijdag jl., 3 september 2021 bedraagt vandaag 2,391 trillion – biljoen – dollar (was 2,225 trillion).
BTC noteert aan 51.875 dollar (was 49.520).
De bitcoin dominantie is momenteel 40,74 procent (was 43,46). Bitcoin gaat er flink op vooruit, terwijl toch de marktdominantie fors daalt? Dan doen de altcoins het dus nog beter. Mijn liefje mijn liefje wat wil je nog meer…
Binnen enkele dagen – op woensdag 8 september a.s. – is de Cryptonieuwsbrief weer bij u terug met meer crypto/blockchain nieuws. Voor vandaag wensen we u alvast een energievolle start-van-de-week – neem een voorbeeld aan crypto!
Beste Joost,
Ik ben echt geen crypto expert maar deze info van Don Durret wellicht intressant voor andere lezers. Jij kan wel oordelen of Don het beetje juist geschreven heeft.
https://www.dondurrett.com/How-Bitcoin-Works.pdf
Wauw, 128 pagina´s groot. Hij blijft spreken van ´halving´, terwijl iedereen toch
´halvening´ zegt (nou heb ik ook een voorliefde voor halving, maar de meerderheid
beslist weet je Pieter). All in all is het een nuttig werk dat ´t allemaal zo´n beetje
samenvat. Diagolnaal beetje doorgekeken. Interessant voor wie de Engelse taal behoorlijk machtig is ( een must eigenlijk). Lijkt me dus nuttig voor wie in een redelijk kort tijdsbestek veel wilt leren. Mooie bijdrage dus Pieter!