De vraag stellen is reeds intrigerend, aldus een topvrouw van het IMF. ‘Intriguing’ schrijft zij, Hoofdeconome Gita Gopinath. Maar volgens haar zal de digitale munt de groene fiatmunt toch niet onttronen. Da’s zeker niet voor meteen stelt ze. Hoeft ook niet, zeggen wij dan op onze beurt. Maar bitcoin kan wel een waardevol en nuttig, valabel alternatief voor de dollar worden. En ook: hoeveel slechter kan het worden…

“Onmogelijk”

In een opiniestuk voor de Financial Times vervolgt mevrouw Gopinath nog met de stabiliteit en veiligheid van de Amerikaanse munt te benadrukken. Verbeteringen in betaaltechnieken zijn de geldbewegingen ten goede gekomen, geeft ze wel toe. Maar dat is niet ten koste gegaan van fiatmunten, houdt de hoofdeconome vol. ‘While these are intriguing possibilities, they are impossible in the near future.’

Bitcoin en euro

Vervolgens doet de IMF topvrouw bitcoin alle eer aan. Door de digitale munt te vergelijken met de euro! ‘(…) die er ook niet in slaagde nummer één te worden voor de Amerikaanse munt.’ Veel te veel ‘complicating factors’ staan momenteel in de weg om enige digitale munt de dollar te doen onttronen, voegt ze er nog aan toe. Zoals reeds gepareerd door ondergetekende: dat hoeft ook niet. Om drie redenen.

Het waarom

Vroeg of laat zullen centrale banken vanwege gevreesde concurrentie komen met een eigen cryptomunt. China is in deze reeds het verst gevorderd, met een digitale yuan nog in 2020. Een zogenaamde CBDC. Central bank digital currency. Dat is één. Twee: we moeten het Iraans initiatief van een digitale munt voor de moslimlanden zeker niet onderschatten. En drie: het is alles geloof. Geloven dat de greenback sterk en veilig is. Omdat dit altijd zo geweest is (you wish!) Vertrouwen komt te voet maar gaat te paard. M.a.w.: het duurt lang om vertrouwen te krijgen, om geloof op te wekken. Maar je kunt ’t in een oogwenk ook kwijt zijn… Tenslotte staat achter dat groene biljet weinig benijdenswaard de grootste schuldenberg die de wereld ooit aanschouwd heeft.

Naakt

Ondergetekende (en hij niet alleen) meent dat landen, instituten en organisaties die anno 2020 nog met de dollar werken? Vroeg of laat tot de vaststelling zullen komen dat de (groene) keizer geen kleren draagt…

U vraagt wij draaien

In ieder geval is het uitgerekend de werkgever van mevrouw Gopinath, het Internationaal Monetair Fonds, dat druk met cryptoin in de weer is. Op de verre Filipijnen bijvoorbeeld. Het IMF maakt de plaatselijke centrale bank wegwijs in de cryptowereld, jawel! Met o.m. een 34 pagina’s tellend rapport. Met haar kennis van digitale munten (nou nou) en praktische assistentie. En het gebeurt allemaal op aanvraag ook uit de eilandenstaat. ‘“At BSP request, the mission also delivered a lecture on the treatment of crypto assets in macroeconomic statistics,” based on the latest methodology released by the IMF’s Statistics Department, the organization detailed. Emphasizing the growing number of crypto exchanges approved by the BSP, the IMF asserted:

The Philippines may become an important market for crypto assets.

news.bitcoin.com

Jawel, van de Filipijnen tot de Verenigde Staten; van Japan tot Venezuela en van Scandinavië tot Zuid-Afrika. Koning, Keizer, Admiraal? Crypto willen ze allemaal!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: