De waarde van Bitcoin is begin maart naar een nieuw record gestegen. De digitale valuta wordt door steeds meer partijen geaccepteerd als legitiem betaalmiddel. De afgelopen weken is de waarde van een Bitcoin fors toegenomen. Is het wederom een hype of is er dit keer meer aan de hand? Klik op de onderstaande afbeelding voor een grotere weergave.

bitcoin record

De Bitcoinmarkt groeit

De forse stijging van de afgelopen tijd komt volgens CNET onder ander door het feit dat er meer mogelijkheden ontstaan om aan Bitcoins te komen, maar ook om Bitcoin te gebruiken. Er zijn inmiddels zelfs Bitcoinbedrijven die een banklicentie hebben verkregen. Steeds meer partijen proberen een graantje mee te pikken van de snelle opmars van Bitcoin. Toch is het niet onverstandig om voorzichtig te zijn. In 2011 steeg de prijs ook naar nieuwe records, kort daarna kreeg het echter te maken met een flashcrash, omdat het grootste Bitcoin-handelsplatform Mt. Gox werd gehackt. Toentertijd daalde de waarde van de digitale munteenheid naar een paar cent.

Waarde Bitcoin nu zo’n $40,-

De waarde van één Bitcoin schommelt momenteel rond de $40,-. Sinds het begin van het jaar is Bitcoin inmiddels zo’n 300% gestegen. De afgelopen dagen fluctueert de koers echter enorm. Uitschieters naar bijna $50,- en vervolgens een daling richting de $35,-. Ondanks deze volatiliteit van de afgelopen weken, zijn steeds meer partijen bereid om de digitale munten als valuta te accepteren. Omdat steeds meer bedrijven Bitcoin accepteren kan je er ook meer mee doen. Het is inmiddels bijvoorbeeld mogelijk om met Bitcoins zakmessen te kopen, maar ook grotere partijen, zoals Reddit, WordPress, MEGA staan open voor betalingen in de alternatieve munteenheid. Ook steeds meer internetbedrijven, accepteren Bitcoins voor hosting, domeinen en andere diensten. Ook bestaat er sinds kort een heuse bit-pinautomaat.

Hoe werkt het precies?

Bitcoin werkt als volgt: je downloadt een programma en dat is je eigen Wallet, ofwel je digitale portemonnee. Je hoeft je niet te registreren of een account aan te maken om de software te downloaden. Betalingen kunnen binnenkomen op een adres bestaande uit 34 letters en cijfers. Hier kan iemand direct Bitcoins naar toesturen, zonder dat je te maken hebt met een tussenpartij. Het werkt dus Peer-to-Peer (P2P), er wordt geen gebruik gemaakt van een cliënt-server. Het systeem is geheel gedecentraliseerd. Alle Bitcoins zijn in bezit van een onbekend aantal personen en het heeft geen centrale database. Transacties worden door alle nodes (miners) geverifieerd. Het Open Source project blijkt vooralsnog zo goed in elkaar te zitten, dat niemand het nog heeft kunnen hacken. De grote vraag is of het in de toekomst een duurzame groei zal kennen, zonder enorme fluctuaties. Het feit dat centrale banken zenuwachtig worden van de toename van de populariteit van Bitcoin zegt natuurlijk ook wel iets. Ook Biflatie.nl heeft al een aantal jaar een wallet en accepteert betalingen in Bitcoin.

Leestips: Bitcoin’s Gains May Fuel Central Bank ConcernsWhy cyber currency Bitcoin is trading at an all-time high

22 reacties

  1. Misschien handig om dit te vermelden:

    “De Bitcoin dient gedolven te worden, net als goud, en is daarom geld waard. Elke dag wordt er een bepaalde hoeveelheid vrijgegeven aan mensen die de Bitcoin delven (‘mining’). Dit wordt gedaan door het inzetten van de rekenkracht van computers. Er zijn inmiddels diverse groepen actief op internet waar mensen samen kunnen zoeken naar het elektronische geld, door alle gezamenlijke rekenkracht van de computers in te zetten tijdens het delven, de zogeheten ‘mining pools’.” (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bitcoin)

    Dat gaat mijn pet nog even te boven. Op deze manier dus toch ‘waarde’ voor ruilmiddelen, maar het is een stap in de goede richting. Iig geen Fed-achtige maffia meer…

    1. @Op deze manier dus toch ‘waarde’ voor ruilmiddelen, maar het is een stap in de goede richting.
      Hoeft inderdaad helemaal niet.

      Je kunt betaalmiddel gewoon voor niets aanmaken, en het functioneel volledig in crowd power laten werken. Zie Equi Place:
      http://www.equi-place.net

      Dat je er technisch ook een crowd power oplossing voor kunt maken, zoals bitcoin doet, is mooi. Maar het gaat natuurlijk om de functionele crowd power. Als je moet betalen voor het betaalmiddel zelf, is het geen crowd power, maar crowd sourcing. De enige reden waarom je zou moeten betalen voor het gebruiken van je betaalmiddel, is om je bijdrage te bieden voor het in de lucht houden van het systeem. Maar dat is peanuts.

    1. Wat in ieder geval eerlijker is, is dat iedereen het zou kunnen en dat ook mag. Dus niet alleen een groepje CB’s die de macht over het geld hebben, maar een open mogelijkheid voor iedereen om te maken en bemachtigen.

  2. Nog een interessant stukje:

    “There is a limited supply of bitcoins, as unlike Heli Ben you don’t just print more money to manipulate their value. So since there were no sellers the price kept jumping up. And then you see another big ask (1,000 BTCs) and still no sellers so the price kept climbing all the way to $49 today. It’s leveled out to about $45 at press time but this shows what can happen if people are willing to risk buying large blocks of bitcoins and there are no sellers on the other end. It takes the value to new levels and this time scared the rest of the market into not knowing if they should hold or sell. As more people understand how bitcoins work this shouldn’t’ happen as much.”

    Hier meer: http://www.teribuhl.com/2013/03/06/bitcoin-insight-here-is-why-that-digital-currencys-value-really-jumped-sky-high/

  3. Dit bitcoin verhaal is een heel dom en gevaarlijk spelletje en speelt de elite(s) in de kaart. Het is niets anders dan digitaal geld. Dus als iedereen meedoet met de bitcoin is de volgende stap het verbieden van de bitcoin en overgaan op digitaal geld uitgegeven door de elite(s). Overigens wordt de bitcoin helemaal nergens door gedekt, zelfs niet door een achterliggende economie.
    Hetzelfde zie je nu ook steeds in de politiek. Ze roepen wat, iedereen is er tegen en dan vervolgens wordt er van je verwacht dat je meedenkt en een alternatief op tafel gooit. En dat wordt dan omgezet in een wet, die als je de mensen dat op voorhand gevraagd er nooit gekomen zou zijn. Nu is dat in een ‘democratisch’ proces besloten kunnen ze dus zeggen.

  4. Ik krijg het idee dat er te weinig bitcoins zijn om als smeerolie voor de economie te kunnen dienen, met als gevolg dat de waarde uit de bocht giert. Iig lijkt een noodzakelijke ‘dienende’ functie te ontbreken. Met als gevolg dat net als met het huidige geld, de economie om het geld draait in plaats van – zoals het zou moeten – andersom.

  5. Het is magisch en eigenlijk onbegrijpelijk.
    Vooral het beheren van bitcoins is veel te complex. Kan, tot nu toe, nauwelijks overgelaten worden aan digibeten.
    De data moet op zijn minst versleuteld (Truecrypt) zijn opgeslagen op de lokale PC.
    Het is wachten op eenvoudige software.

    Toch staan er veel klanten in de rij. Als ik het wel heb kan de belangrijkste bank MTGox nieuwe klanten nauwelijks aan. (Russen? )

    Iemand die zich onzeker voelt omtrent bestaande valuta zou kunnen overwegen om wat centjes in Bitcoins te stoppen. Net zoals pietsie goud/zilver/grondstoffen.
    Het is toch wel bijzonder dat er ergens in de cloud een betaalmiddel bestaat dat niets, maar dan ook niets te maken heeft met valutaoorlogen of staatsschulden.

    Ik heb er, jaartje of wat geleden, in een gekke bui,een zootje gekocht. Doe ze nooit meer weg.
    Zat wel ff te rillen van de stress afgelopen nacht. Wat een schommelingen!

    En dan nog dit.Het is volgens mij, ook dit tot nu toe, onmogeljk om te speculeren in Bitcoins. Putjes en Calletjes op Bitcoins bestaan toch nog niet?

    Dus als je de munt wilt beinvloeden zal je daarwerkelijk moeten aankopen of verkopen.

    Huib

    1. Het wachten is op eenvoudige software. Daar zit hem precies het probleem. Alle goede software beschikt over zgn. achterdeurtjes en die gaan ze je echt niet vertellen. In de beginperiode van de PC’s schreven we zelf onze eigen software en heel gecomprimeerd want het liep bijna altijd stuk op computergeheugen. Vervolgens liet je dit zien op de vele beurzen die in die tijd gehouden werden. Helaas stond alles in die tijd alleen nog maar op floppies. Je moest dan ook niet raar staan te kijken als iemand je floppy eenvoudigweg jatte. Dus bouwden we tellertjes in, die het hele programma deleten zogauw de aangegeven grens bereikt was. Tegenwoordig gaat dit natuurlijk iets geavanceerder en hackers weten vaak handig gebruik te maken van dit soort ‘achterdeurtjes’. Dus als conclusie durf ik wel te zeggen dat bitcoin een gevaarlijke ontwikkeling is. Wat niet wegneemt dat het speculatief best heel interessant kan zijn, maar tot een betalingsmiddel (valuta of ultiem uitruilmiddel) zie ik het in deze opzet niet komen. Je moet het nog steeds inwisselen voor een gangbare valuta wil je er profijt van hebben.

  6. Hoe langer ik over die bitcoins nadenk, hoe enger ik het ga vinden: Geldscheppende macht in handen van rekenkracht. Oftewel in handen van machines, oftewel de Googles, Yahoo’s, Microsofts e.a. in deze wereld.

    Rise of the machines…

    Vergeleken daarbij zijn de theorietjes van KTM kinderspel…

  7. als het te gevaarlijk wordt, dan wordt het door de grote centrale banken weg gemanipuleerd (zoals goud/zilver/aandelen) of opgekocht,

    het enige echte bezit is bezit wat je in je handen kunt houden.

    voor bubblehandelaren misschien een leuke nieuwe digitale bubble

    1. Juistem. Log even in op belastingdienst.nl en vul het nummer in van uw bitcoinrekening. Voor de vermogensrendementsheffing bijvoorbeeld. Vergeet bitcoin, het kan zelfs een gevaar worden als een verkapte SDR, wereldmunt. Netjes gedevalueerd waar en wanneer nodig. Zodra deze airmiles een risico vormen voor het establishment lazert de koers naar beneden tov ander manipuleerbaar ruilgoed. Steeds minder bitjes in je coins, biflaten.

  8. Er is maar een ” Ruilmiddel ” Goud , zilver en alles wat een vaste waarde heeft. Dus een ruilmiddel waarvoor je iets moet produceren. Bedrukt papier heeft ook een waarde , voor op het toilet.

    1. Neen, dave, àlles loopt op rolletjes en de werkeloosheid daalt de komende 2 jaar met minimaal 60%, ècht, je maakt je voor niks druk !

      O ja, en goud- en zilverprijzen gaan hetzelfde percentage omlaag binnen een jaar ….

      WAHAAHAAA !!!!

  9. Volgens Max Keiser (in de show van Abby Martin op RT) zou een enkele Bitcoin wel eens $100,000 tot $1 miljoen waard kunnen worden wanneer meer mensen er gebruik van maken.

    http://maxkeiser.com/2013/03/07/breakingtheset-max-keiser-on-bitcoin-hugo-chavez-myths-latin-american-socialism/

    Ik heb vorig maand wat bitcoins gekocht via Bitonic.nl, deze zijn nu al 2x zoveel waard. Voorheen kocht ik staatsloten en won nooit wat, ik koop nu liever Bitcoins. Als Keiser gelijk heeft loop ik aardig binnen, wordt het niks dan zakt de prijs terug en in het ergste geval raak ik alles kwijt. Net als met die staatsloten dus.

  10. De Bitcoin zit hem inderdaad in de reken kracht die geleverd kan worden door de gewone mens zoals u en ik dus zeker niet door Google en andere grotere machten. IK denk juist dat de Bitcoin grote succes heeft door het feit dat wij de gewone burger hier de macht heeft. Zou dit veranderen door dat er grote aantallen worden opgekocht door bvb,Google zodat zij hierdoor een machtspositie creëren, zou de waarde van Bitcoin zo ver dalen dat hij niet meer interessant is en is de Bitcoin 2 een feit.

  11. Het lijkt mij een heel mooi middel. Net als ‘echt geld’, alleen zonder centrale bank monopolie.
    Daarnaast wordt er door sommige gesproken over de koppeling naar materie (zoals goud ed) en dat dat het enige echte bezit zou zijn. Nou, ik geloof dat echte waarde zijn waarde juist ontleent aan het gebrek aan materie…
    Als middel dus heel mooi, maar niet meer dan een illusie. Als ‘mining’ dan voor iedereen toegankelijk is, heeft de bitcoin mijn voorkeur!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: