Na deel 1, nu het tweede deel met álles over de blockchain! Blockchain betekent in het Nederlands vertaald blokketen. Het is een in principe oneindige ‘ketting’ opgebouwd uit blokjes die telkens aan elkaar vastzitten, eigenlijk worden gemaakt. Vergelijk het met een immense databank, want dat is het in essentie: een opslagplaats van data, van gegevens – informatie. Hét grote verschil met talloze bestaande databanken (van administratieve overheden, politiediensten, bedrijven,…) is dat de informatie verspreid is ‘over meer partijen, die vanuit hun node actief zijn, een kopie hebben en werken aan het bijhouden van de keten, en elkaar controleren’. Het is een decentraal concept.
Héél véél computers
Alle computer in het netwerk zitten aan elkaar gebonden, zodat Indien één snoodaard of malafide partij zou proberen te knoeien met zo’n blokje gegevens, dit meteen door alle andere gebruikers (computers) van die blockchain automatisch herkend en geweigerd wordt. Het is misschien of waarschijnlijk al geprobeerd, maar tot nu toe nog nooit gelukt in de bitcoin blockchain. Waardoor de veiligheid der gegevens zo goed als gegarandeerd is. Dat zag u visueel mooi uitgebeeld in de video’s van Deel 1 van dit artikel.
Oorsprong
De eerste toepassing van blockchain-technologie was natuurlijk de Bitcoin, gecreëerd in 2009 door een persoon of groep waarvan de identiteit tot op heden niet echt publiek gekend is (pseudoniem is Satoshi Nakamoto). In 2011 werd hier door de oprichter van deze website al geschreven over het nieuwe fenomeen Bitcoin. Toeval of geen toeval, maar de gebruikte technologie meandert sindsdien zonder stoppen door het hele financiële, economische en maatschappelijke leven. Waarbij in veel gevallen de intermediair, de tussenpersoon of -partij (in dit geval bank, financiële instelling en overheid) overbodig wordt gemaakt.
Technologie
De technologie van blockchain is een gecompliceerde serie wiskundige formules; software met ingebouwde versleutelingen en controles tussen alle betrokken computers. In de software van een bepaalde blockchain zijn de regels, afspraken, toepassingen en instellingen vastgelegd. Waarbij tegelijk (net zoals met internet) niemand eigenaar van de blockchain is… en iederéén eigenaar is. Het is een nieuw protocol met zeer veel mogelijkheden. Belangrijk ook om weten is dat de éérste block van een betreffende blockchain nooit veranderd meer kan worden. Net zoals alle opvolgende blokken die telkens aan elkaar vast komen te zitten. Er kan dus wel toe- en aangevoegd worden en er kunnen vertakkingen van blokken bijkomen, maar wat is, blijft ook bestaan. Stel, in de toekomst, ooit: een woning kan worden doorverkocht, al is het zeven keer, maar elke informatie, elke voorgeschiedenis a.h.w. van koop-en-verkoop blijft bestaan.
Toepassingen
Veel experts vergelijken op treffende wijze de blockchain met het internet. Waar dit laatste ‘een revolutie (is) in de toegang tot informatie’, betekent blockchain ‘een revolutie in vertrouwen’. Je omzeilt en maakt dus overbodig de traditionele tussenpersoon of -partij voor afspraken, transacties, contracten en ga zo maar verder. Geldig, bindend, en dit kan in principe tussen mensen, groepen, partijen, bedrijven, zelfs overheden die mekaar soms zelfs ‘niet kennen’ en/of ‘niet vertrouwen’. Hierbij een aantal voorbeelden van huidige en toekomstige toepassingen:
- Geld
- Onroerend goed
- Spullen
- Overheid
- Muziek
- Social media
- Gezondheidszorg
- Overheid
(Geen) toekomstmuziek?
Het voorbeeld ‘muziek’ even uitgelegd in de praktijk. Voor niet-gebruikers en zij die niet bekend zijn met Spotify of Deezer, is zelfs deze online muziekdienst al een ‘revolutie’ (denk maar aan oudere mensen of zij die helemaal niet thuis zijn in technologie en ‘nieuwe snufjes’). Eigenlijk betaalt een streaming abonnee deze tussenpartij (9,99 euro per maand) om zo goed als onbeperkt muziek, liedjes, albums te mogen gebruiken, altijd en overal. De streamingdienst betaalt de artiesten, performers, producenten en componisten hun deel, het copyright, de auteursrechten. Wel, door middel van blockchain kan misschien, ooit, en mogelijk nog sneller dan gedacht, tussenpartijen als Spotify overbodig worden. Je betaalt dan zélf en direct, rechtstreeks die artiest, zanger, componist,… In digitale munten wellicht zelfs!
De een zijn brood is de ander zijn dood
Met Bitcoin en Altcoins schakel je banken, financiële instellingen en zelfs de overheid uit als tussenpersoon. Des te sterker en veelomvattender naarmate meer mensen, partijen, bedrijven etc. deze (nu nog) alternatieve betaalmiddelen gaan gebruiken. Sneller, goedkoper en in principe ook veel veiliger. Voor de eigendomsoverdracht van een pand kun je de notaris omzeilen. Stel je voor dat je ooit de grootste winkel ter wereld zou of zult kunnen uitschakelen – Amazon?! Of Ebay? Je betaalt vandaag immers direct of indirect deze ’tussenpersonen’ of beter ’tussenpartijen’ als koper om iets te verkrijgen van een verkoper of omgekeerd, toch? Zullen weer en opnieuw heel wat bedrijven en beroepen straks of ooit ‘overbodig’ worden? Dat zal dan niet anders zijn dan met de meeste nieuwe technologieën en uitvindingen sinds mensenheugenis. Oud verdwijnt en maakt plaats voor nieuw. Je kan het betreuren of ook verwelkomen. Dat heet dan vooruitgang maar of het dat inderdaad in de praktijk altijd en overal ook is, is een filosofische discussie. Op de stappen der evolutie terugkeren is trouwens zo goed als ondoenlijk.
Kritiek en ongeloof
Hier vindt u alvast acht soorten kritiek, waarschuwingen voor gevaren en andere bezwaren van tegenstanders, sceptici en critici. De grappigste (maar tegelijk ook een doordenker) is m.i. wel deze: ‘Blockchain is a Solution Looking for a Problem’…De blockchain wordt dan ook wel gehyped afgelopen tijd, menig nieuwe startup wil ook met de blockchain aand e slag, terwijl dat in veel gevallen eigenlijk helemaal niet hoeft!
Wat zal de toekomst brengen?
In theorie zijn de mogelijkheden voor blockchain oneindig als nieuwe manier voor bestandsopslag (gegevens die bv. de overheid bijhoudt), eigendomsoverdracht (van een woning bv), betalen (tussen privépersonen, lonen, aankopen bv) en nog duizend dingen meer. Jawel, blockchain staat nu nog in zijn kinderschoenen, maar dat kind groeit en blijft groeien, tegen een tempo dat op een gegeven moment geen schoenmaker ter wereld het nog zal kunnen bijhouden… Hieronder nog een aantal boeken die zeker de moeite waard zijn om te lezen!