Dewereldmorgen.be | BNP Paribas richtte op het hoogtepunt van de voedselcrisis in 2010 een hedgefonds op om te speculeren op de voedselprijzen. Twee jaar later kunnen de rijke aandeelhouders van Opti Hedge dromen van grote winsten tijdens de nieuwe voedselcrisis die er zit aan te komen. Uit interne documenten blijkt ook dat BNP Paribas het fonds tegen alle regels in commercialiseerde.

In 40 landen is ondervoeding en alle ziektes die daar uit voortvloeien nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak. Een miljard mensen lijden honger. Het grootste deel van hun inkomen gaat naar voedsel en een stijging van de voedselprijzen (zoals we die in 2008, 2010 en nu opnieuw kennen) kan voor hen dodelijk zijn.

In het voorjaar van 2008 trok de Belg Olivier De Schutter, de speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel een eerste keer aan de alarmbel. In verschillende landen braken toen opstanden uit nadat de voedselprijzen gestegen waren tot recordhoogtes. De Schutter schatte dat die stijgingen voor 30 procent het gevolg waren van speculatie. Twee jaar later had de Belg een rapport klaar over het fenomeen van de voedselspeculatie. Schop de speculanten er uit, luidde zijn noodkreet. “Zij vertroebelen de hele handel. Ze zorgen voor zeepbellen en veroorzaken hoge prijsschommelingen. Hen uitsluiten is wenselijk”, zo liet De Schutter optekenen in de Belgische media.

Net op dat moment besliste BNP Paribas, waarvan de Belgische overheid de grootste aandeelhouder is, om een nieuw hedgefund op te richten – Opti Hedge – dat zich bezighoudt met het speculeren op de prijs van basisproducten als graan en maïs. Lees verder op DeWereldMorgen.be.

13 reacties

  1. Het instituut BANK is volkomen overbodig. De belangen van banken staan altijd diametraal ten opzichte van de belangen van de samenlevingen, waarin zij zich bevinden en die zij met hun diensten “bedienen”, lees uitzuigen.

    De functie van alle banken in Nederland – ook de Nederlandsche Bank, die in feite na de tweede bankwet van 1998 (met dank aan Kok en Wellink) niet meer echt ten dienste staat van Nederland – kan met gemak worden overgenomen door het Ministerie van Financien, zodat verliezen (zoals nu), maar ook WINSTEN rechtstreeks ten laste en ten gunste van de Nederlandse bevolking komen.

    Ook hoeft de regering dan niet meer het geld, dat ze nodig heeft, te lenen (tegen rente !!) van derden , maar kan ze dit, in verhouding met het totaal van bezittingen en diensten in Nederland, zelf drukken en uitgeven (en onttrekken !!), zodat niet derden maar het Nederlandse volk zelf profiteert van zijn eigen verdiensten en de welvaart vanzelf toeneemt.

  2. Helaas is dit GEEN nieuw fenomeen. Er wordt al veel langer op voedsel en andere primaire levensbehoeften gespeculeerd. In een wereld waarin valuta onder druk staan krijg je dit soort uitwassen. Dit in de wetenschap dat mensen altijd moeten eten en eten dus waarde heeft. Psychopaten en andere rucksichloze personen / bedrijven maken zich schuldig aan dit soort criminele belegingen. Immers dit soort praktijken is al op zijn minst doodslag als niet regelrecht moord is. Helaas trekken (zaken)bankiers en andere financiele criminelen zich letterlijk niets meer aan van de gewone en de arme mensen op deze wereld.

  3. Speculatie zorgt niet voor prijsopdrijving! Hoogstens alleen voor verhoogde volatiliteit. Dit fenomeen is al vaak genoeg onderzocht. De stijgende prijs moet je zoeken bij fundamentals zoals droogte, eetpatronen, stijgende welvaart en zwakke dollar(Fed).

  4. Daarbij zorgt speculatie voor price discovery en hedging voor boeren. Exposure in derivaten is dus niet speculeren in honger! De fysieke markt is natuurlijk anders! Dan beinvloedt je wel de prijs!

  5. Zowaar stond ik gisterochtend in de supermarkt. De kasten moeten weer wat gevuld worden. Wat me opviel was de prijs van koffiemelk. Een flesje vóór de vakantie 56 cent, nu 79 cent.
    Dat gaat richting de 30% aan prijsverhoging! Bizar!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: