Een kleine 3 maanden geleden schreven we hier op Biflatie.nl al over de nakende problemen in de Amerikaanse staat Californië. Door een tekort van $ 9,2 miljard tot juni 2013 heeft de staat van gouverneur Jerry Brown een groot probleem. Nu in april de Amerikaanse inkomstenbelasting weer binnen moet komen, ziet het er naar uit dat de problemen van blijvende aard zijn.

Op 28 april werd al duidelijk dat California bij lange na niet in de buurt van de begrote inkomsten van $9,13 miljard zal komen. Volgens de website van de gouverneur blijven de inkomsten steken op $6,74 miljard, een verschil van bijna $2,4 miljard. Brown heeft al aangegeven om in mei 2012 met een herziene begroting op de proppen te komen, nadat beleidsmakers bezuinigingen hadden geblokkeerd waardoor het tekort opliep van 1 tot 2 miljard dollar. Niet alleen de inkomstenbelasting loopt achter, ook de inkomsten uit belastingen voor bedrijven liet flink te wensen over en kwam uit op bijna een half miljard dollar.

Deze data en een update van de economische voorspellingen zullen allemaal te vinden zijn in de herziene versie‘, aldus een zegsman van de gouverneur. Ook dit geval staat niet op zichzelf. Of het nu Amerika, Spanje, Portugal of zelfs Nederland is. Overal kampen provincies en staten met enorme tekorten die vroeg of laat zullen worden overgenomen door de nationale overheid. Natuurlijk zullen overheden hun staten niet failliet laten gaan. Vroeg of laat kan dit voor een tweede golf van problemen zorgen. De nationale schuldniveaus stijgen hierdoor namelijk nog sneller.

California is de recessie die begon in 2007 nog niet helemaal te boven. Vooral door de huizenmarkt raakte de economie in het slop. Economische groei is hierdoor nog maar moeilijk te bewerkstelligen. Er werden in 2011 in California 35.500 huizen gebouwd, ten opzichte van bijna 200.000 in het jaar 2005. Californië is voor ongeveer 13% verantwoordelijk voor de het Amerikaans bruto binnenlands product. De werkloosheid in de Amerikaanse staat is sinds de kredietcrisis verdubbeld.

3 reacties

  1. Ja-ja, alles loopt lekker volgens schema.
    Sommige landen/staten alleen een beetje ‘beter’ dan de rest, hè ?
    Binnenkort een ’tandje erbij’ voor de ‘achterblijvers’, waaronder Nederland. Daar zorgen o.a. de prijsdalingen in de woningmarkt wel voor …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: