Nou ja, wat ‘gered’ betekent in het geval van een bank bailout. De Chinese staat neemt zo’n bank gewoon over. Iedere belegger herinnert zich zonder twijfel wat in 2008 in de States plaatsvond. Het werd de start van de Kredietcrisis waarvan de gevolgen in 2019 nog voelbaar zijn. Offcieel heet die bailout de Emergency Economic Stabilization Act 2008. En een noodtoestand was het, waarbij dringend gestabiliseerd moest worden. Of het hele financiële en monetaire systeem zou ineenstorten. Vraag is of in China eenzelfde noodsituatie zich ontwikkelt anno 2019?
Speculatie in vastgoed?
Na Baoshang (mei ’19) en Jinzhou (juli ’19) en kwam Hengfeng Bank aan de beurt. De eerste twee banken werden overgenomen door de Chinese staat. Hengfeng krijgt in augustus van dit jaar een ‘strategische investeerder’, een staatsbeleggingsfonds. Plus provinciale steun van de regio, Shandong. Was de reden misschien verkeerd gelopen speculatie in vastgoed? Want een rapport van augustus 2019 vanwege de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PBoC) waarschuwt nog eens ten overvloede. Maar dit in een context van een rapport over ’s lands monetaire politiek, dus een wat vreemd moment en plaats voor zo’n dringende stipulering?
‘No problem’
De Chinese overheid ontkent dat er problemen zijn bij kleinere banken in het land. Ze stelt nadrukkelijk dat genoemde banken geïsoleerde gevallen zijn. De markt en haar observeerders lijken het daar echter niet mee eens te zijn. ‘China’s Small Banks Run Into More Trouble,’ titelt The Wall Street Journal van juni 2019. In ieder geval vindt een zekere risk aversie plaats, zelfs bij grotere leners. De overname van de eerste bank reeds, Boashang Bank, ‘has led to concerns of potential liquidity risks in the market, particularly for small banks and non-banking financial institutions.’ Dit volgens analisten van het Amerikaanse Goldman Sachs die deze markten nauw volgen.
Eerste maal in 20 jaar
In bijna twintig jaar is het niet voorgevallen dat de Chinese overheid alzo moest ingrijpen. Dit voor wat betreft de eerste bank, Baoshang. Maar luttele maanden verder, in augustus 2019, staat de teller reeds op drie. Nu vinden kleine banken het plots veel moeilijker om te lenen van grote banken. ‘The interbank market — where banks lend to one another — has been hit, causing cash flow issues for borrowers. That has raised concerns about risks to the financial sector against the backdrop of rising defaults and a slowing Chinese economy.’ Aldus cnbc.com. Een teken dat het ernst is met de liquiditeit is nog een tussenkomst van de centrale bank. In juni injecteerde ze 500 miljard yuan (ongeveer 72 miljard dollar) in deze inter bankenmarkt.
Ja, maar dat gaat hier toch niet gebeuren!
Het gaat in Nedrigland en ook in de rest van de Europese Unie geweldig en dan met name via onze ongekozen vretende en zuipende deskundigen in Brussel!
Dat gaat hier natuurlijk niet gebeuren, U en de UWEN zijn immers gegarandeerd voor €100.000 via HUN deposito garantiestelsel!
LEES HUN DEPOSIROGARATIESTELSEL!
Gaat u rustig slapen, WI€ waken over U!
Er komt zeker een vrijdagavond dat al het bankverkeer sluit en dat U en de Uwen jankend tot het besef komen, dan ze niet meer bij hun Baggerlandse eurootjes kunnen komen en moeten afwachten wat het Brusselse depositogarantiestelsel nog heeft te bieden!
Ach dat vreselijke bailoutje van die Chineze toch!
Als het in Europa echt misgaat kan je krachtens de Noodwet Financieel Verkeer maar zeer beperkt bij je geld komen in Nederland. Daar komt nog bij dat de hoeveelheid contant geld bij lange na niet voldoende is om iedereen van contanten te voorzien. De hoeveelheid contant geld is maar iets van 4% van de totale geldhoeveelheid. Mensen met kleine tegoeden die op tijd bij de geldmaat staan hebben nog een kans. De rest niet. Dus een echte bankrun is op deze manier al niet mogelijk.
Iemand bekend met Jason Burack, van WallStForMainSt.com?
Hij heeft zeer informatieve Podcasts via YouTube, en heeft het probleem van de Chinese huizenbubbel al een maand geleden geanalyseerd:
https://www.youtube.com/watch?v=fUesfPQWzMc&t=1227s
En zijn conclusies liegen er niet bepaald om!
Alle andere Podcasts zijn ook altijd uitermate informatief (https://www.youtube.com/user/WallStForMainSt/videos)
Vreemd genoeg weinig bekeken kanaal, maar hij weet aan inside informatie te komen en deze te interpreteren zoals géén ander!
Absolute aanrader!!
Ik wilde met de 2e link op YouTube zijn kanaal laten zien, maar helaas wordt alleen de laatste video getoond.
Maar gewoon even abonneren op zijn kanaal!