Het is te zeggen: de belangrijke stad Shenzhen in Zuid-China (meer dan 15 miljoen inwoners) geeft de digitale nationale munt weg. Voor een bedrag van maar liefst 10 miljoen RMB, Renminbi, wat neerkomt op bijna 1,3 miljoen euro! Het is reeds het zoveelste proefproject voor ´s lands crypto/blockchain plannen, maar deze keer op grote schaal. ´The campaign is the largest pilot program of DCEP to date, in which 50,000 lucky participants can receive 200 RMB each to spend at about 3,400 merchants´. De Chinese administratie heeft de Digitale Yuan officieel aangekondigd als in gebruik te komen tegen 1 januari 2021. Veertig jaar geleden was Shenzhen nog een vissersdorp. Men komt er dus economisch van wel héél ver. Terwijl de stad anno 2020 de bijnaam ´de Silicon Valley van China´ verdient. Dat en nog veel meer vernemen we uit het recentste boek van Stefan Blommaert:
´De eeuw van Xi. Hoe China onze toekomst bepaalt´
De Vlaming heeft er jaren gewoond en gewerkt, als correspondent/reporter ter plaatse voor de nationale televisiezender VRT. Ik dacht dat ik al heel veel afwist van het land, zijn geschiedenis en zijn bewoners, maar dit komt van een journalist die een en ander aan den lijve ondervonden heeft. Tussen de Chinezen gewoond en geleefd heeft. Zelfs letterlijk hun taal spreekt! Hij veegt heel wat vooroordelen weg die wij als westerlingen nog al eens over het land kunnen hebben. Terwijl hij ook veel weetjes rondstrooit doorheen zijn boek, waar wij eerder geen idee van hadden. Over het bijgeloof van de inwoners bijvoorbeeld, hoezeer contant geld in onbruik is geraakt en nog veel meer. Een aanrader dus voor wie meer wil weten over, inderdaad, hoe China onze toekomst bepaalt. Neem nu China´s BRI, Belt and Road Initiative. Wikipedia.org:´De term Nieuwe Zijderoute verwijst naar een ontwikkelingsstrategie van de Chinese overheid, gericht op verbinding en samenwerking tussen landen in Afrika-Eurazië. De formele Engelse benaming van het initiatief was aanvankelijk One Belt, One Road, maar medio 2016 werd dit gewijzigd naar Belt and Road Initiative.´ Zoals Blommaert ook uitlegt, heeft het zijn voordelen dat je er als regering niet om herverkiezing hoeft te malen. Het laat toe om te plannen op lange, zelfs heel lange termijn. Zo moeten de gigantische genoemde infrastructuurwerken klaar zijn tegen 2049. Dat is: voor zover iets als een ´Coronavirus´ geen roet in het Chinese eten heeft gestrooid.
Nummer twee, op weg naar nummer één
Dat BRI wordt inderdaad ook wel eens als the New Silk Road benoemd. De oorspronkelijke Silk Road was dan de uitbreiding naar het Westen en Zuiden onder de Han-dynastie (201 VC tot het jaar 220 van onze tijdrekening). Bij het moderne BRI moeten we denken aan havens, ook luchthavens, en wegen, ook spoorwegen. Zeer omvangrijke, ingrijpende en ook dure infrastructuurwerken dus. Uitstrekkend over een immens gebied van Oost-Azië tot in Europa. Het plan komt dan in 2013 uit de koker van president Xi Jinping. ´Some analysts see the project as an unsettling extension of China’s rising power, and as the costs of many of the projects have skyrocketed, opposition has grown in some countries. Meanwhile, the United States shares the concern of some in Asia that the BRI could be a Trojan horse for China-led regional development and military expansion. Under President Donald J. Trump, Washington has raised alarm over Beijing’s actions, but it has struggled to offer governments in the region a more appealing economic vision.´ Het is het zoveelste bewijs, oponthoud of niet, dat het land de nummer één wil worden op economisch gebied in de wereld. Zelfs ook op politiek gebied misschien. De hegemonie van de huidige nummer één brekend, de Verenigde Staten voorbijstrevend. Ook op dit vlak brengt het boek van Blommaert enige onthullende en keiharde waarheden te berde.
Voortrekker, voorloper
Bedrijven, ook niet-Chinese, lonken naar de plaatselijke aandelenbeurzen, die relatief stabiel zijn gebleven tijdens crises. Zoals de Kredietcrisis van 2008 en de huidige Coronacrisis, anno 2020. Recent heeft de administratie een listing, IPO, Initial Public Offering of beursgang in het land ook makkelijker gemaakt. Ernst & Young bracht er nog een rapport over uit met de weinig literaire maar wel veelzeggende titel IPOs continue to grow in mainland China and Hong Kong despite the outbreak of COVID-19. Terwijl de Fed nog treuzelt, aarzelt met specifieke wetgeving rondom digitale munten/blockchains die vooreerst broodnodig is… Terwijl de ECB veel palavert erover, mondelinge beloftes rondstrooit maar niets concreets nog doet… Terwijl het Westen nog afweegt, overweegt en bestudeert wat misschien ooit een CBDC kan worden… Dat is dan een central bank digital currency, in het geval van China een DCEP genoemd, wat staat voor Digital Currency Electronic Payment… Gaan op 12 oktober aanstaande om precies te zijn de eerste digitale yuans richting de wallets van een veelheid van burgers, om à volonté gespendeerd te worden. Dit soort snelheid en gedrevenheid, actie en voortvarendheid kent Europa niet. Kennen de Onverenigde Staten niet méér. Dus neemt China gelijk de eerste plaats in op dit technologische, digitale vlak. Blommaert geeft duidelijk aan dat het land zich meer en meer politiek engageert, internationaal. Vrijgekomen plaatsen, leemtes invult, telkens de VS zich ergens uit terugtrekken. Uit het Klimaatakkoord van Parijs bijvoorbeeld.
Grootste beursgang ooit?
Zo koos fintech-reus Ant Group ervoor, we schrijven augustus 2020, om géén listing te zullen doen in de VS maar in China, het eigen land. En in Hongkong, wat China natuurlijk als eveneens nationaal gebied beschouwt. Ongeacht wat voor protest zovelen van de Hongkongers ook maken. Dit wordt naar verwacht de grootste beursgang uit de geschiedenis! ´The billionaire Jack Ma, best known for founding e-commerce giant Alibaba Group, also founded Ant, an affiliate of Alibaba. If Ant does in fact break the record for biggest IPO, it will join Alibaba in doing so. When Alibaba went public in 2014 on the New York Stock Exchange, the listing represented the biggest-ever at the time.´ Waarom niet in de VS? Omdat de politieke vijandigheid van de Trump administratie jegens alles wat Chinees is haar afschrikt. Denk aan Huawei en de 5G, waarnaar de Amerikaanse burgers kunnen fluiten. Of TikTok, jammer en helaas voor de jongsten onder hen. Dat schrijft Ant Group ook met zoveel woorden: ´geopolitical tensions, regulatory challenges and protectionist policies that may support domestic players.´ En nog in datzelfde Fortune: ´the relationship between China and the United States … which may result in or intensify potential conflicts in relation to territorial, regional security and trade disputes and negatively affect our cross-border business.´ Het gerenommeerde Amerikaanse zakenblad neemt verder nota van een groeiend aantal bedrijven dat China/Hongkong verkiest om te debuteren, boven een Amerikaanse beursgang. Protectionisme dus heet het kwaad, zo dodelijk voor de internationale handel en terug van lang weggeweest sinds 2017. Zijn, Donald Trumps America First zou wel eens kunnen verworden tot America Last, wanneer het als land beslist een einzelgänger te blijven.