China stelt een maritieme zijderoute voor om de handel te bevorderen met de Zuidoost Aziatische landen. Er bestaat al geruime tijd onenigheid over de territoriale soevereiniteit in de Zuid-Chinese Zee tussen China en de landen die tot de ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) behoren. Tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi in Indonesië en Maleisië zei hij dat de maritieme zijderoute het “gouden decennium” tussen China en de regio tot een “diamanten decennium” zou maken.

asean

Big business

Momenteel is China het tiende lid van de ASEAN en daarmee ook de grootste handelspartner. Vorig jaar oversteeg de handel tussen China en de regio de 400 miljard dollar. Dat is zes keer zoveel als een decennium geleden. Wederzijdse investeringen waren ruim boven de 100 miljard dollar, een verviervoudiging ten opzichte van tien jaar geleden.

Belangrijke handelsroute

Daarnaast wordt een nieuwe zijderoute wederzijds geambieerd door de bevolking doordat het nog steeds collectief in het geheugen aanwezig is, aldus een rapport. De Zijderoute was 2000 jaar geleden niet alleen een handelsroute, maar ook een route voor cultuur en vrede dat Europa, het Midden-Oosten en Azië met elkaar verbond.

Spanningen

Het nieuwe voorstel moet de spanning die er ondanks de groeiende handel nog steeds is wegnemen. Onenigheid over de Zuid-Chinese Zee tussen China en vooral de vier ASEAN-landen Vietnam, de Filipijnen, Maleisië en Brunei is groeiende. China maakt aanspraak op vrijwel de gehele Zuid-Chinese Zee. Daar zijn aanzienlijke olie- en gasreserves gevonden die grotendeels de aanleiding zijn van het dispuut.

3 reacties

  1. De zijderoute werd ook gebruikt door spiritueel-, technisch- en intellectueel geïnteresseerden om de in India aanwezige kennis op te doen. Pythagoras en Jezus Christus waren dat soort reizigers.

  2. Mijn moeder en grootmoeder ook Rob. Zij zijn beide volkomen a-technisch gebleven, maar spiritueel en intellectueel waren ze volkomen bij de tijd en in orde tot op hoge leeftijd.
    De zijderoute, de naam zegt het al, was de weg waarlangs zijde naar de westerse wereld kwam. Dat via die route meer tot ons kwam dan alleen maar zijde moge duidelijk zijn. Maar dit terzijde.
    Martijn schrijft een vergelijk over de maritieme zijderoute. Gewoon een goed gevonden naam, die aandacht trekt. En terecht, want het is gewoon een goed artikel. Als je dat nou eens zei.
    Ik heb persoonlijk het Asean jaar in Djakarta in ik dacht 1992 mogen meemaken met de prachtigste parade’s en veel poespas. Dat is voor die landen gewoon een heel belangrijke gebeurtenis, waarbij onderling van alles en nog wat besloten wordt. Het moet gewoon de weg effenen tot betere onderlinge verstandhouding op allerlei vlakken. Spiritueel, nee. Intellectueel, nou misschien. Technisch, ja zeker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: