Het consumentenvertrouwen in Nederland d.d. januari 2019 zakt tot het laagste punt in zeven jaar. Dat berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). We kunnen dus al beter spreken van consumentenwantrouwen. Is het een wonder met alle negativiteit die de consument recent voor de kiezen krijgt? Zoals het spreekwoord luidt: vertrouwen komt te voet maar gaat te paard…
Tussen hoogtepunt en laagtepunt
Het hoogst gemeten vertrouwen in de laatste 20 jaar bedroeg 36. Dat was in januari 2000. Vlak voor een jarenlange neergang van de wereldeconomie. Dat was dus achteraf gezien niet bepaald een voorbode voor wat komen zou. Het laagst gemeten consumentenvertrouwen was in 2013 met een getal in de enorme min, namelijk min 41. Ook weer vlak voor de Nederlandse economie opnieuw een flinke groeiperiode aanving. In dit opzicht mogen we misschien stellen dat het consumentenvertrouwen een contra-indicator is van wat komen gaat. In januari 2019 staat de teller op 1. Eigenlijk in neutraal terrein dus. Het lijkt alsof de consument een afwachtende houding aanneemt. ‘Consumenten zijn negatiever over hun financiële situatie. Verder vinden zij de tijd voor het doen van grote aankopen minder gunstig.’ Wel moeten we erbij vertellen dat januari de zesde maand op rij is dat het vertrouwen daalt.
Is het een wonder…
…dat ‘de consument’ – u en ik dus – steeds minder vertrouwen hebben in Nederlands financieel-economische toekomst? Dat we de vinger op de knip houden voorlopig? Aankopen uitstellen en even de kat uit de boom kijken? Want we kregen nogal wat naar financieel nieuws voor de kiezen, te slikken, de laatste tijd, toch?
De linkerhand neemt wat de rechterhand geeft (credo van àlle overheden)
10 Januari 2019. NOS.nl: ‘Gemeentelijke lasten omhoog door hogere afvalstoffenbelasting‘
10 Januari 2019. Nu.nl: ‘Overheid verwacht ruim 200 miljoen euro meer wegenbelasting in 2019′
22 Januari 2019. Nu.nl: Volgens de Consumentenbond valt de gemiddelde energierekening 290 euro hoger uit in 2019 vergeleken met vorig jaar.’
Is dit lijstje eindig? We denken van niet! En het jaar 2019 is nog maar pas begonnen. Is dit zo’n typische vestzak-broekzak operatie; de overheid gééft…en nèèmt? We denken van wel! Volgens de OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) staat Nederland op de 9de plaats van de 36 aangesloten landen. Dit voor wat de hoogste belastingen betreft in verhouding tot het GDP (Bruto Binnenlands Product). Met 38,8 procent, gemeten voor het recentst berekende jaar 2017. Het jaar daarvoor, 2016, stonden we ‘slechts’ op de 12de plaats met 38,4 procent. Benieuwd naar wat de cijfers over 2018 zullen zeggen. En we zullen ons hart maar vasthouden voor 2019 zeker…?!
Wereldwijd is sprake van een toenemend wantrouwen. Het meten van het wantrouwen onder de bevolking loopt misschien al wat achter bij de echte gevoelens in de samenleving. Gezien de wereldwijde negatieve ontwikkelingen zoals handelsconflicten, naderende Brexit, record schuldenberg, opkomst populisme en noem maar op, staan we waarschijnlijk aan het begin van een overgang van wantrouwen naar mistrouwen en daarna een vertrouwenscrisis. Met name in de EU is een groeiend wantrouwen jegens de centralisatie van de macht in Brussel. Zie het opkomend populisme. En zie de aanhoudende onrust in Frankrijk. De algemene verwachting onder steeds meer analisten is dat de economische groei wel eens meer kan inzakken dan de voorspellingen van CPB, IMF en andere instituten. Men zal via de MSM absoluut geen doemscenario’s gaan verspreiden. Mensen moeten namelijk hun geld vooral blijven uitgeven, zo is hun gedachte. Nu denk ik dat er volop reden is om aan te nemen dat dit zeker niet het geval is. Men gaat consuminderen. Kijkend naar ons eigen kikkerlandje waar miljoenen gepensioneerden al jaren op de nullijn zitten. Stel dat de koopkrachtstijging, zoals ons is beloofd, inderdaad tegenvalt dan worden de rapen ook gaar in NL. Als straks de beurzen opnieuw een daling inzetten dan zal niet lang daarna de neergang worden gevoeld in de samenleving. De kapitaalvernietiging zal enorme schade berokkenen aan de bankensector en die hebben te weinig vet op de botten, ondanks alle beweringen van de ECB. Het wantrouwen wordt dan nog groter als gelijk met de economie ook bedrijven gaan krimpen. De bekende neergaande spiraal. Ik vrees dat het vervolg hier op deze site nog uitgebreid besproken gaat worden.
https://www.telegraaf.nl/financieel/3056895/pensioen-steeds-minder-waard
Wat ik hiervoor al opmerkte, nu weer actueel. Gepensioneerden lopen flinke achterstand op. Dat worden straks niet alleen gele hesjes maar ook hordes rollators in Den Haag. De ‘oudjes’ zijn de eersten die op de rem gaan staan. Dat zijn er wel meer dan 3 miljoen en dat zal de winkelomzet niet ten goede komen. Nogmaals, het is een kwestie van tijd dat wantrouwen omslaat naar een vertrouwenscrisis. Als het vertrouwen wegebt in beleidsmakers dan kan snel chaos ontstaan. Macron bijvoorbeeld heeft al beperkingen aangekondigd wat betreft demonstraties. Om de onvrede de kop in te drukken zal men langzaam omschakelen naar een politiestaat. Dit onder het mom van bescherming van de bevolking tegen rellen. Onzekere tijden.
Mijn eerdere opmerking over de Pensioenfondsen is inmiddels achterhaald door de werkelijkheid. Kortingen op pensioenen onvermijdelijk per 2020 en 2021. Hogere premies uiteraard ook!
We zien ook steeds meer de beweging naar extreemrechts. Gingen kiezers na de financiële crisis en de recessie van 2008-2009 veel op de VVD stemmen, zien we nu dat veel kiezers nog rechtser gaan stemmen op de PVV en FvD van Baudet. Vooral ook veroorzaakt door ontevredenheid over het harde neoliberale beleid van Rutte op het gebied van de zorg, woningmarkt, pensioenen, arbeidsmarkt en de sociale zekerheid. Bij een volgende economische recessie zullen de PVV en FvD nog veel meer stemmen krijgen.
Vertrouwen in kopengedrag wordt zienderogen minder?
Martin Armstrong had via zijn computermodel cyclus berekeningen gebaseert op cycli van de geschiedenis al aangegeven dat eind 2017 de cyclus van wantrouwen in overheden wereldwijd in gang was gezet.
En het is te zien dat hij het bij het rechte eind had.
Maar dat maakt eigenlijk voor de echte machthebbers die de touwtjes van dit systeem in handen hebben niet uit.
Die zijn gebaat bij een boom-bust ter uitbreiding van macht en controle.
Als de boel ploft kopen ze alles tegen een habbekrats op, zie bv griekenland, waar de massa gemeenschappelijk voor heeft lopen slaven.
En ook aan de wederopbouw wordt weer dik verdiend omdat ze de middelen daarvoor ook in handen hebben.
Het is elke keer hetzelfde liedje en daarom ook voorspelbaar.
Helaas is het zo dat dit door de massa niet wordt doorzien omdat die ten eerste te druk bezig zijn met overleven en ten 2e elke keer vervangen wordt door nieuwe generaties die via het gecontroleerde scholingssysteem weer aangeleerd worden dat dit de normale gang van zaken is , zoals het gaat binnen de samenleving.
Pak daar ook nog bij de gecontroleerde media om de breintjes te sturen en op naar de volgende ronde.
Het enige wat deze cirkel kan doorbreken is een verhoging van het algemeen bewustzijn. En dat wordt natuurlijk zo hard mogelijk tegengewerkt door de status quo die er baat bij heeft dit opgebouwde systeem zo lang mogelijk te behouden.
Het feit is, in de kern, dat in principe niemand meer kan leven zonder geld.
Dus wanneer je als privaat persoon, wat banken uiteindelijk zijn aan de top als je het uitzoekt, het alleenrecht hebt op het eindeloos creeren ervan ben je de baas over iedereen. Het is eigenlijk heel simpel.
Alleen is het zo verbloemd en zitten ze zo verstopt dat het bijna onmogelijk is om daar wat aan te kunnen veranderen.
En dat is niet van de laatste week , maar iets wat zich al vanuit de babylonische tijd heeft ontwikkeld en verfijnd.