Het was een tijdje heel spannend met dat coronavirus. Wereldwijd grote zorgen over besmettingen die zich ijlings verspreiden over andere landen. Dagenlang een hot item in de nieuwsvoorziening met alle ogen gericht op China en de WHO. De financiële markten verkeerden in een alarmfase en beurzen daalden. De rente op de kapitaalmarkt daalde opnieuw naar dieptepunten doordat beleggers vluchtten in veilig staatsleningen. 

Alarm op financiële markten voorbij

Zelfs de rente op de Italiaanse obligaties daalde tot onder de 1 procent. De rente op de Duitse 10-jarige staatslening bereikte een percentage van min 0,44 en de NL-10 jarige min 0,34 procent. Deze ontwikkelingen zijn tegendraads en gevaarlijk. Ik leg verderop uit waarom. Waarom nu de beurzen weer in halleluja-stemming verkeren zal voor velen een raadsel zijn.

Beleggers gered door Chinese centrale bank

De aantallen besmette personen in China nemen nog altijd toe en daarmee ook het aantal slachtoffers. Toch reageren beurzen altijd vooruit op de bewegingen in de onderliggende economie. Er zijn signalen verspreid over minder snel oplopende aantallen. Ondanks dat China nog op slot zit en miljoenen Chinezen zich niet kunnen verplaatsen en niet kunnen werken. Ondanks dat er 20 procent minder brandstof wordt getankt en de productie in veel fabrieken stil ligt. En ondanks dat er veel minder wordt geëxporteerd en straks ook minder geïmporteerd, zien beleggers toch een heropleving van de economie na enige tijd. Beleggers kijken vooruit en zien dat de Chinese centrale bank(The People’s Bank of China) ingrijpt door maar liefst 1,2 biljoen yuan (157 miljard euro) in de economie te pompen via een speciale opkoop van obligaties. Dat zijn natuurlijk pure stimulerende middelen en komen niet uit de verdiensten van de onderliggende reële economie. Leuk voor de elitaire beleggers die hiermee hun kans grijpen.

Kapitaalinjecties wereldwijd, maar niet voor coronavirus

Echter zijn geldinjecties van centrale banken slecht voor de samenleving in de ondersteunde economie. Het grote geld komt nauwelijks bij de massa in de samenleving terecht maar vindt zijn weg naar het grootkapitaal. De hedgefondsen en andere strategische beleggers speculeren met bijna gratis geld op de enorme beursbubbel die weer verder kan worden opgerekt door vers geld. In China worden beleggers geholpen aan nieuw kapitaal maar ook in de VS waar de FED enorm injecteert in de repomarkt. De grote handelshuizen op Wall Street hebben in vier maanden een bedrag van 400 miljard dollar ingepikt. Niets daarvan stroomt uit naar de onderliggende economie. Het enige profijt voor de samenleving is dat een beurscrash, met de verschrikkelijke gevolgen van faillissementen en werkloosheid, daarmee wordt uitgesteld. Maar hoe hoger de beurswaardes hoe heftiger en hoe plotseling een crash kan toeslaan.

Als virus op de beurs toch toeslaat

Hoe schadelijk een heuse beurscrash voor de onderliggende reële economie kan zijn dat heeft de geschiedenis meermalen aangetoond. Nu de beleggers opnieuw worden gedrogeerd met stimulerende middelen en beurzen weer aantrekken blijft het oppassen geblazen. Als na verloop van tijd het coronavirus zich niet gewonnen geeft dan zal de belegger wel eens de verliezer kunnen zijn. Als China langer op slot blijft en de beurs in Shanghai opnieuw daalt dan zal de beurskoorts zich als een virus mondiaal verspreiden. Dat betekent nog meer stimulantia van centrale banken in de VS en Europa enzovoort. Beurskoersen gaan heftig op en neer en de twijfel slaat toe. Beleggers vluchten opnieuw in veilig staatspapier en na een korte rentestijging daalt de rente op staatsleningen opnieuw. Dat stelt centrale banken voor een dilemma.

Tendens van renteverlaging zet door

De ECB en de FED moeten hun centrale rentetarieven verder verlagen om te voorkomen dat een kredietcrisis toeslaat bij de systeembanken. Het grote geld stoomt naar de veilige markt van staatsleningen en investeerders zien teveel risico in investeren en lenen niet meer bij de banken. De kredietmarkt stort in. De angst zaait paniek onder de bankiers die hun verdienmodel zien crashen. Als banken minder geld uitlenen maar nog vol zitten met spaargeld waarvoor ze een boeterente betalen bij de ECB van 0,5 procent dan moeten ze noodgedwongen de rente op spaargeld verder verlagen. Een tendens die al lang geleden werd ingezet en wordt voortgezet om dat dit het nieuwe normaal is. Het nultarief voor spaarrekeningen zal een negatief tarief worden.

Wachten op startschot

De bankiers van de traditionele spaarbanken vrezen het negatieve rentetarief en geven dat steeds duidelijker aan richting de ECB. Onmin in het bankenland zal onrust brengen bij het klantenbestand. Dat is wat ik bedoel. Hoever we momenteel af zijn van dit omslagpunt is de grote vraag. Het antwoord ligt bij de beurzen, en misschien in China. Als ergens de trekker wordt overgehaald voor een startschot dat paniek zaait op de beurzen. Met de ongekend lange beurshausse die momenteel gaande is wordt tegelijk een enorme spanning in inkomensongelijkheid opgebouwd. Maar ja, het vuurwerk wordt ook al verboden, dus zal de overheid een knallende beursbubbel ook willen voorkomen. De vraag of we daarop kunnen vertrouwen die ga ik niet beantwoorden. We wachten het af.

GW

Eén reactie

  1. En toch ga ik weer edelmetaalmijnen op deze lagere prijzen inkopen. En ga weer short Nasdaq op deze koersen. Tot nu toe zwaar in de min, maar het kan zo maar omslaan en dan..… woepie!!!!!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: