Als het om de economische, financiële en maatschappelijke crises gaat dan heb je het over twee werelden, die van veraf, het abstracte en die van heel dichtbij. Veraf is dat Renault in Frankrijk de komende jaren 7500 banen gaat afbouwen, dat Opel in diverse landen duizenden werknemers ontslaat. Veraf zijn ook de Spanjaarden en Grieken die geen werk meer hebben, die een kleine of geen enkele uitkering krijgen, niet meer naar de dokter kunnen omdat deze contante betaling eist, om zijn eigen hoofd boven water te kunnen houden, en meer van dit soort zaken.
Dichtbij is het als je met een garagehouder, om tafel zit die niet meer weet wat hij kan of moet doen, met pijn in zijn buik rondloopt van de spanningen. De autoverkoop is enorm in het slop geraakt. Dure auto’s, waar nog een redelijke marge op zat, worden helemaal niet meer verkocht. Als er überhaupt een potentiële koper komt dan wil die een kleine, goedkope, mooie en liefst super zuinige auto. Veel ontwerpers en autofabrikanten hebben hier niet, nauwelijks of veel te laat op ingespeeld. Elke fabrikant en importeur probeert op eigen wijze vast te houden aan wat hij heeft of had, terwijl er dringend impulsen nodig zijn om de totale –kleine Nederlandse markt- te reorganiseren. Al die importeurs en garages met één of enkele merken, vormen eigen bureaucratische, afgeschermde toko’s, met bij elkaar opgeteld een enorme berg aan overheadkosten gelet op het aantal verkochte auto’s, de omzet en vooral de netto te behalen winst.
Gebrek aan creativiteit en veranderbereidheid
Door veel goede jaren zijn we met zijn allen figuurlijk en soms ook letterlijk gesproken dik en lui geworden en in een soort narcoseslaap terecht gekomen. In het hbo- en universitaire onderwijs blijken zo’n veertig duizend studenten er in het eerste jaar, soms al na één week, de brui te geven, aan hun net begonnen studie. Een ex-studente, na vijf dagen hbo-journalistiek er al mee gestopt, omdat het “heel anders was dan ze had gedacht”, zat en zit nu doel- en werkloos thuis, dacht er aan om toch maar weer te gaan studeren, maar had nog geen idee wat.
De wereld, Europa en Nederland
Het lijkt en is een ziekte van de westerse wereld, namelijk een in zestig of meer jaren opgebouwde traagheid en verstening. Dat bleek ook nog weer eens uit een zondag gehouden discussie, uitgezonden in het programma Buitenhof tussen de hoogleraren Alexander Rinnooy Kan, VandenBroucke (tevens Belgisch minister van staat) en Koos Richelle Directeur Generaal Sociale zaken van de Europese Commissie. Alle heren schetsten zeker voor 2013 een meer dan somber beeld voor de Europese burgers zeker wat de werkloosheid aangaat en kwamen daarna niet verder dan wat algemeenheden en dooddoeners. Elke vorm van vuur, inspiratie, boosheid, initiatief, vitaliteit laat staan oplossingsgerichtheid ontbrak.
Ontketenen aanwezige potentie
Ons land beschikt, aanwezig in zijn burgers, over een enorm potentieel aan kennis, ervaring en innovatief vermogen. We hebben ook een enorme verstikkende bureaucratie, een regelberg van gigantische proporties, instrumenten voor inkomensherverdeling, subsidies en belastingen, kortom een zware lappendeken die elk initiatief, elke onbaatzuchtige inzet, direct ontmoedigt en mensen die willen en kunnen helpen doet verzuchten “als het zo moet dan….”
Van individueel naar samen
In de afgelopen decennia hebben we bijna allemaal een eigen individuele leefwereld geschapen. Een eigen huis, eigen kamer, eigen tv, computer en smartphone. We zetten vier jarigen al aan het leren en moeten anno 2013 constateren dat er nog nooit zo veel jonge mensen waren die moeite hebben met rekenen en het begrijpen en schrijven van hun eigen moedertaal. Kernpunt in wat jongeren geleerd hebben is dat het leuk moet zijn. Beroepen waar met de handen gewerkt moet worden zijn daarom uit. Marketing, klantenpsychologie, journalistiek of het lekker brede bedrijfskunde, voor als je helemaal niet weet te kiezen, zijn in.
Naar Oplossingen
Steeds weer praten over de crisis en de ontdekte problemen heeft weinig zin als je net als de Gasten in Buitenhof niet met echte en concrete oplossingen komt. Wat mij betreft worden alle jongeren tot hun 15e jaar opgeleid in een aantal algemene vakken inclusief techniek. Ontplooiing van ieders talent en kunnen op eigen niveau staan daarbij voorop. Klassen worden afgeschaft. Er wordt groepsgewijs en individueel gewerkt. Tot hun 15e moet er ook veel aandacht zijn voor beroepen en werkzaamheden in de samenlevingen . Dat kan door stages, door het uitnodigen van praktijkmensen, rondleidingen en meer. Alleen op die wijze kan de jongere tot een meer afgewogen keuze komen wat de verdere studie betreft of het gaan werken in een systeem van leerling, gezel en meester.
Ook wat werkgelegenheid is zijn er een aantal duidelijke trends te onderkennen. Vaste banen zijn uit en komen waarschijnlijk niet meer terug. Voor producten en werkzaamheden waarvoor dit kan is er wereldwijde concurrentie. De druk om de loon- én productkosten laag te houden of krijgen zal groot zijn. Te meer omdat de groep minstverdienende flink groeiende is en de vaste kosten van ons dagelijkse leven nog behoorlijk zullen toenemen. Flexibiliteit en meer samendoen worden kernbegrippen voor de komende jaren. Een leven lang leren of beter gezegd zich het hele leven lang ontwikkelen is en wordt een eerste vereiste. Verder kijken dan je neus lang is opdat en zodat er zich –misschien plotseling- nog ongekende perspectieven kunnen ontplooien.
Ten slotte
Vers van de pers werd vanmorgen in de media bericht dat in ons land de autoverkopen in 2012 zo’n 10% zijn gezakt t.o.v. 2011. De organisatiekosten nemen toe terwijl de omzet en winst in elkaar zakken. Wie dus niet op tijd de bakens verzet en dat geldt voor elke schakel in het proces, ontwerpers, fabrikanten, importeurs en garagehouders, die wordt van zelf door de werkelijkheid achterhaald. Deze simpele regel geldt voor onze hele samenleving, of je past je aan, maakt een evolutionaire sprong of sterft gewoon uit.
Een realistische kijk op het “Vereenigde Europa” en Nederland. Helaas leiden al deze waarheden tot een neergang van onze welvaart.
De jeugd heeft geen energie meer en het ontbreekt aan innovatie. Met het vergrijzen van de Westerse wereld zal de last die op de schouders van de jeugd wordt gezet onhaalbaar blijken te zijn.
Vergeet niet dat de huidige generatie een uitstekende jeugd hebben gehad en dus verwend zijn geweest. Het heeft hun aan niets ontbroken! De wil om keihard te werken ontbreekt gewoon! Dat was toch niet nodig in het socialistische paradijs?
Dat gaat dus veranderen, het welzijnsniveau zal flink afnemen (zeker met 30%). Dat is de harde realiteit, tenzij nog iemand denkt dat het allemaal weer goed komt? Helaas sprookjes bestaan niet.
De toekomst voor de Westerse Wereld is inkt zwart. Ongeacht welke politieke wind er gaat waaien. Het laatste beetje wat in de pot zit gaat eerder naar Griekenland als naar de rechtmatige eigenaren.
Politici spelen nu eenmaal graag mooi weer van een andermans geld. LET OP! In de komende jaren gaan de belastingen nog veel verder omhoog (inkomstenbelasting en BTW etc.)
Mijn advies, laat je niet kaal plukken en ga korter werken. Immers wie niets heeft kan niets verliezen (en hoeft niet voor al die lasten te betalen). Een oud maar wijs gezegde, bovendien geniet je dan meer van de dagen en is ouder worden een veel minder zware last.
If You can’t beat them , join them…zo gezegd en geniet van elke dag.
Goed artikel !
Alleen dat van het afschaffen van klassen en die persoonlijke begeleiding lijkt me een zeer kostbare zaak ivm al die ambtenaren die als begeleider/leraar moeten worden aangenomen.
Dat is ook de grote fout hier in FR ; 55% van de werknemers werkt direkt of indirekt voor de overheid hier – pure waanzin – en vormt zo de ideale formule voor onbeheersbare staatsschulden.
@ knowtoomuch Bedankt voor de reactie.
Ik zou het zo aandurven om het systeem aan te passen als omschreven en wel kostenneutraal. Er wordt nog zo veel verspild in het onderwijs. Er staan vele docenten te popelen om mee te doen, Een wereld aan mogelijkheden staat open voor wie wil en niet ziende blind is
Veraf en dichtbij.
Uit een analyse van Jim Tehepuring wordt duidelijk dat het spel nu beland is in de fase die valutaoorlog heet.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=z9lmGuq945E
Natuurlijk noemt Jim het netjes valuta in beweging.
Je munt zodanig in waarde laten devalueren dat je export opveert. Tenminste dat is het idee.
Dat de afzetmarkt rap aan het veranderen is in een kerkhof is onbelangrijk, want er zijn gewoon geen andere opties meer.
Hoewel, ik heb geen fantasie en er niet voor gestudeerd dus zal je mij niet horen zeggen dat dit het eindspel is…
Las vanmorgen dat de werkloosheid gestegen is van 7.0 naar 7.2 in 1 maand tijd. Spanje en Griekenland, het lijkt inderdaad een ver van mijn bed show, maar zodra we hier op 10% staan zal de wereld er ook hier drastisch anders uit gaan zien. Armoede gaat zeker toenemen!
Ik vond dit linkje, intresting!
https://petitions.whitehouse.gov/petition/perform-assayed-public-audit-all-treasurys-claimed-8100-tons-gold-and-net-swaps-loans-sales/rGyFTLwD
Dit artikel geeft goed aan hoeveel winst er te behalen is voor ons allemaal als we bereid zijn te veranderen, te evolueren.
Jongeren voelen intuïtief aan dat verder gaan op de oude voet weinig zinvol, inspirerend enz. is. Als je zinvol bezig wil zijn (en wie wil dat nou niet?) dan ga je toch geen marketing, klantenpsychologie, journalistiek enz. studeren!
Het voelt voor meer en meer bewuste jongeren niet goed om fake te produceren. Ook al wordt die nep-productie goed betaalt of geniet dat nog hoog aanzien (althans bij de oudere, “aangepaste” generaties).
Het menselijk potentieel zou veel beter tot zijn recht kunnen komen. Maar dan moeten zelfs de schoolopleidingen op de schop.
Het kan en moet drastisch anders, willen we aan verdere evolutie toekomen.
Hele goede, concrete voorstellen over hoe verder, zijn te vinden op:
http://www.rondetafelbeleid.nl/contact
Wie betere ideeën heeft, kom er mee voor de dag.
Ik ben het helemaal met e eens Word wakker.
Maar vergis is niet, snelle marketing jongens, met poen doen het goed bij de vrouwen. Rol van ‘sex’ op keuzes en ambities moet je niet onderschatten.
Even serieus, nou ja in essentie is bovenstaande correct, macht, status en geld kun je vewerven met al die ‘activiteiten’ die onze maatschappij corrupt, plat, en asociaal maken.
Dat is het probleem.
Met andere woorden de mensen die nu status en geld hebben, moeten geherwaardeerd worden en dan begrijp je wel wat ik bedoel.
Die lui van rondetafelbeleid zijn voorstander van 100% erfbelasting.
In een woord: gadverdamme.
Wat maakt dat je 100% erfbelasting als gadverdamme kwalificeert?
Wat zou een betere maatregel zijn?
Zelf vind ik het gevoelsmatig in eerste in stantie ook geen prettig idee maar ik zie het wel als een effectieve maatregel om een maatschappij te creëren waarin:
1) iedereen gelijke kansen (start)kansen heeft
2) de nutteloze, schadelijke machtselite opgeruimd wordt
3) het oppotten van kapitaal wordt tegengaan zodat geld doet waarvoor het bedoeld is: rollen
4) de inzet /bijdrage/verdienste van iemand wordt gewaardeerd; dus riante beloning voor bijdragen die de mensen/mensheid echt dienen
5) het menselijk potentieel maximaal ten goede kan komen aan groei, bloei en vooruitgang van de mensen/mensheid omdat dat het beste beloond wordt (nu wordt vooral financieel / economisch gewin het beste beloond…)
Het is gadverdamme, inderdaad.
Het geld naar de staat is diefstal van het familie kapitaal van waaruit familie bedrijven zijn en worden gerund. De staat dient alleen primaire behoeften collectief te voorzien en het liefst met vrijwilligers. Geld behoort niet bij de staat maar bij de burgers. Zij kunnen , willen , moeten of zouden zelf weten wat zij met hun “eigen” geld doen. Maar ja Nederigland zit vol met parasieten, landlopers etc.
Blijkbaar heb je nog niet de moeite genomen om je verder inhoudelijk op de hoogte te stellen door een kijkje te nemen op de genoemde website.
Dan blijkt dat:
– parasieten en landlopers niet hoeven aan te kloppen bij de staat
– geld niet bij de staat zit maar bij publieke banken in handen van het volk
Verder over o.a. bedrijven, zie onderstaand een stukje tekst van de website:
” De economische macrostructuur – waarmee we de banken, beurzen en regulerende instanties bedoelen – wordt geheel bestuurd door ervaren, meritocratische, publiekelijk aanspreekbare ambtenaren die bij slechte prestaties zonder compensatie worden ontslagen, en nooit buitensporige, disproportionele bonussen zullen ontvangen voor het simpelweg verrichten van hun werk. Ze worden beloond voor het bewerkstelligen van stabiele groei.De economische microstructuur zal kapitalistisch zijn – individuen en collectieven kunnen bedrijven beginnen en handelen zonder bemoeienis van de Staat. Er zal sprake zijn van competitie, winsten, markten, keuze en al het andere dat goed is aan kapitalisme, en geen van de nadelige aspecten. Publieke banken, geen private banken, lenen geld aan bedrijven.
Deze nieuwe vorm van sociaal kapitalisme zorgt ervoor dat geen kapitalist ooit zo rijk wordt dat hij de regering kan dicteren. We worden niet langer bestuurd door banken of kapitalistische corporaties die buiten het politieke systeem opereren, niet voor het volk aanspreekbaar zijn en het land kunnen verlaten als ze dat willen.”
Meer zie:
http://www.rondetafelbeleid.nl/sociaalkapitalisme
Van geforceerde groei naar gecontroleerde krimp. BRICS die de komende decennia het westerse pad gaan bewandelen, zoekend naar de valse belofte van ‘steeds meer’. De welvaartsvalkuil die het welzijn heeft doen verdampen. Het westen is toe aan de volgende fase: afscheid nemen van eeuwige groei en een transitie van welvaart naar welzijn. Geeft niets, als het maar pro actief en gecontroleerd gebeurt. En dat de BRICS daarmee hun ‘recht’ op overmatige consumptie gaan verliezen door instortende export naar het westen, is jammer. Kunnen ze die waanzin mooi overslaan en gezellig meedoen. Alleen nog ff die ontmanteling van derivaten. Ach en wee biflaten. Het is lastig knokken tegen Kondratieff.
In feite een prachtige optimistische boodschap die je hier neelegt
Mooi verwoord ook. Plusje.
Er liggen tal van gebieden waar enorme inspanningen van de werkende bevolking van Nederland mogelijk zijn en feitelijk ook zouden moeten gebeuren.
Ik noem een aantal zaken:
– duurzamer maken oude woningvoorraad
– op hoogte brengen van alle dijken
– ontwikkelen en aanbrengen van duurzame energiebronnen (denk aan aardwarmte)
– Onderhoud en vervangen bestaande infrastructuur
– keuzes maken voor een slagvaardige overheid
– ombouwen van de samenleving voor het opvangen van de vergrijzing.
– watervoorziening in de toekomst
Al deze zaken vragen in de toekomst enorme investeringen. Waarom dan niet nu starten. !! Voldoende mensen beschikbaar. De sleutel ligt wat mij betreft in het samenwerken! (hier al eerder gemeld)
Ik ben het eens dat er meer dan voldoende kennis om te innoveren aanwezig is binnen Nederland. Laten we die kennis gebruiken. Ik begrijp bijv. ook nooit waarom Nederland zo ver achter loopt met het duurzame energie. (Aardwarmte kan ons onafhankelijk maken !)
Kennelijk zijn de kolen geïmporteerd uit het buitenland nog goedkoper dan ontwikkelen van een alternatieve energiebron.
Met betrekking tot het onderwijs begrijp ik een heleboel dingen niet.
DIt zal vast aan mij liggen. Technische studies zijn een vies woord geworden (of te moeilijk) Persoonlijk ben ik voorstander voor het terug invoeren van de LTS. Prachtig was dat, lekker bezig zijn en je ziet direct resultaat.
In Nederland is men gek op commissies en deltaplannen.
Ik pleit voor een commissie bestaande uit een grote groep mensen uit de samenleving. Deze commissie gaat een tijdje aan het werk en doet (bindende) aanbevelingen met betrekking tot de bovenstaande gebieden. Politici hoeven niet bang te zijn dat ze een verkeerde keuze maken, want de keuzes zijn al gemaakt. Binnen onderdelen van dit project liggen wat mij betreft mogelijkheden voor het onderwijs (studenten kunnen direct aan de slag met iets concreets) en innovatieve bedrijven die reeds plannen hebben ontwikkeld. Ook gewone werknemers kunnen een gedeelte van hun tijd besteden aan dit project. Doordat bedrijven uren beschikbaar stellen komt specifieke kennis vrij ten goede aan het project.
Voor bedrijven levert dit op termijn zeker wat op. Denk hierbij aan kennis, gemotiveerde medewerkers en contacten!
De burgers worden elke maand geïnformeerd over de vorderingen en op tv zijn een aantal keer per week discussies over de te volgen richting. Burgers kunnen per sms hun inbreng uitoefenen op het project. (doen we ook eens wat goed met de techniek van de Voice of Holland)
Deltaplan anno 2013.
Ik ben voor.
Arie Mulder
Ik stem vóór Arie. Heb je al een 0800-nummer voor me? 🙂 Mooi betoog en ben het roerend met je eens!
Dank je Red.!
Waar het om gaat is dat er iets gebeurd, iets gaat leven bij het grote publiek. Hoe kunnen we dit bewerkstelligen.?
Ben bang dat het nog veel slechter moet gaan wil men echt in beweging komen, helaas. Moet gezegd veel mensen kunnen geen kant op.
Hoorde laatst iets over tijd als alternatief betalingsmiddel. Daar zit wel wat in.
Arie Mulder.
Prachtig wat je voorstelt Arie. Je voorstellen dienen ons, we zouden er duurzaam op vooruitgaan. De sleutel is inderdaad samenwerken en politieke keuzes…. ach de mensen weten goede keuzes te maken.
Waarom gebeurt het niet? Je zegt: ik begrijp het niet.
Er zijn knalharde oorzaken aan te geven waarom voorstellen als die van jou niet tot uitvoer komen.
Kort door de bocht gezegd komt het erop neer dat het belang van de mensen/mensheid niet telt. Wat telt is financieel gewin door machthebbers ten koste juist van anderen.
Dit is een basis principe dat nagenoeg iedereen met de paplepel wordt meegegeven en het dus in de praktijk uitleeft. Ieder naar zijn kunnen en op zijn niveau. Het is zo gewoon dat we het wellicht niet eens beseffen. Wel zien we het gebeuren bij anderen die op hogere posities in de maatschappij vertoeven. Want hoe hoger iemand in de boom zit des te groter de stromen van financieel gewin.
Helemaal bovenin zit men op rozen in de wolken, onzichtbaar voor jou en mij. Daar gaat het om giga bedragen. Deze wolkenbewoners blijven voor ons buitenbeeld maar doen er achter de schermen alles aan om datgene wat wij met de paplepel binnenkrijgen de huidige gang van zaken niet in gevaar brengt. Want zoals het nu is, is dat maximaal in het voordeel van de hoogstgezetenen.
Goed stuk Ben
Al jaren verbazen we ons er over hou het er laatste 10 jaar aan toe gaat.
Hoop dat er nu de omekeer komt en armoe wat armoe .
Zelf ben ik van 1956 en snoep frisdrank chips was er niet
1 kachel in huis kruik mee naar bed s,morgens de kachel aanmaken.
En geen idee dat je het arm had.
Goede opleiding op de LTS daarna de bedrijfschool.
En nu ik kan me heel goed redden en maak alles wat het niet meer doet.zet de teerring naar de nierring en ben tevreden.
Houtkachel zonnenenergie wateropvang ledverlichting en nog veel meer.
mob.telefoon van 7jaar oud zonder verplichtingen.
kleine zuinige auto van 14 jaar oud die ik zelf onderhoud.
En verbaas elke dag weer om me heen wat ik allemaal zie.
Wat een stumpers………..
Schokkend, maar de waarheid. Ben fan van Jim.
http://www.youtube.com/watch?v=nqp0AJe38Ec
Zo’n hyperlink op “7500 banen” in het artikel, naar NRC, gaat je straks een boel geld kosten. Vandaag is het internet weer een stukje verder gesloopt door de powers that be….:
http://filodiversmij.blogspot.nl/2013/01/recht-hof-verklaart-hyperlink.html
en
http://filodiversmij.blogspot.nl/2013/01/recht-hoofdpijn-van-hyperlink.html
Welnee, NRC is juist blij met die link, want zo krijgen ze bezoekers. Zonder hyperlinks gaat het internet dood. Maar misschien is dat ook net de bedoeling. Enge gedachte.
En toestemming vragen voor een link is toch een beetje omgekeerde wereld? Websites willen toch juist dat er links worden gedeeld op het internet?? Zo zit het web nou eenmaal in elkaar. Ik denk dat daar geen rechtelijke uitspraak iets aan gaat veranderen.
heb je de uitspraak wel gelezen?
Niet in geheel nee. Het gaat om links naar een website waar stukken stonden uit een leerboek van Wolters, dus niet van een website? Dan is dat toch niet te vergelijken met een link naar een website van een krant met een stukje nieuws, waarvan het de bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen het lezen?
Dave, zeer goed gezien!
Een typisch voorbeeld van hoe en waarmee de machtselite zich zoal bezig houdt. Zij hebben aandacht, tijd en geld over voor ogenschijnlijk onbenullige thema’s als hyperlinks. De massa en “deskundige” doorzien het niet. Ergens op het niveau met beslissende macht wordt ijverig gelobbyd / desnoods met geld geschoven.
Het gaat de elite niet over hyperlinks. Het gaat erover om de massa zo goed mogelijk in het gareel te houden. Hou ze zo dom/onwetend mogelijk, is daarvoor een kernpunt. Op de scholen is dit al tijden goed geregeld.
Het internet vormt momenteel echter een te informatief medium omdat enkele doortastende zielen keurig hun mede lotgenoten op de hoogte kunnen brengen van de werkelijkheid. En dat moet en zal zo veel mogelijk tot in de kiem gesmoord worden als het aan de elite ligt.
Hyperlinks verbieden (onder het mom van auteursrecht) ondermijnt de snelheid en effectiviteit van “onze” communicatie met elkaar enz.
Wat ik nou zo leuk vind aan de artikelen van Ben, is dat hij de onderwerpen zo ‘dicht bij huis’ opschrijft. Geen pseudo-intellectueel gebabbel, maar vanuit een filosofische invalshoek naar de materie kijken en dan niet vergeten te vertaalslag te maken naar wat e.e.a. betekent voor mensen. Niet blijven hangen in vaagheden, maar concreet maken, liefst met voorbeelden.
Een oprecht compliment.
In Buitenhof werd er door hopeloze hotemetoten gesproken over een ‘sociaal Europa’ op een volstrekt ongeloofwaardige manier. Ik weet nu al zeker dat het bij woorden blijft. Europa is er naar mijn overtuiging voor het grootkapitaal en niet voor de gewone mensen. Het is gewoon een misplaatst charme-offencief omdat het enthousiasme voor de EU steeds verder afbrokkelt bij de gewone man. De gewone is niet gek, en ziet zo langzamerhand wel wat de EU voor hen betekent. En dat is niet veel goeds. Daar ga ik nu even niet verder op in omdat daar nog genoeg gelegenheid voor komt.
Wat ik hier even wil inbrengen is dat er een balans moet komen tussen het prikkelen van mensen ( creativiteit en inzet ) en het bieden van basiszekerheid. Je zou kunnen denken aan een soort basisinkomen voor elke Nederlander, in combinatie met snoeiharde bezuinigingen in de bureaucratie van de sociale zekerheid. Geen verschillende uitkeringen meer maar één basisuitkering ( praktijk zal heus wel weerbarstiger zijn ) en daarnij kunnen mensen extra inkomsten verwerven door werk. Uiteraard is het de bedoeling dat het basisinkomen niet te hoog is, zodat mensen wel moeten werken, tenzij dat aantoonbaar niet kan.
Bottum line is dat ik vind dat beschaving inhoudt dat het leven, meer inhoudt dan overleven. Een balans dus tussen competitie, stimuleren en zekerheden. Vanuit die gedachte kun je meer uit mensen halen, omdat ze vrijer zijn en minder stress hebben.