Zowel Iran als Cambodja, om maar deze twee te noemen, zetten weer stappen vooruit richting de digitale maatschappij. ’t Is ook een niet meer afwendbare toekomst, die van cryptomunten en blockchain technologie. Dus die kant willen zij wel uit. Goed beseffend dat het een kwestie is van méé zijn of achterblijven. Een mogelijk niet meer in te halen achterstand oplopen. Nederland en de EU in het algemeen doen liever een stap terug. Door het digitale bedrijven heel wat moeilijker te maken zich in deze contreien te vestigen. Hen zoveel nieuwe regels op te leggen dat zij het liever elders gaan zoeken. Herinner u nog dat heel wetgevend Amerika in rep en roer stond toen Facebook haar Libra plannen bekend maakte in 2019. Wat is het toch dat gevestigde, geïnstitutionaliseerde economieën zoveel vrees aanjaagt? En zovele kleinere economieën net aantrekt in die digitale toekomst?

Het nieuwe digitale geld

Iran geeft de Turkse cryptomijner iMiner toestemming om in het land te werken. ‘According to iMiner’s website, the company is the “first and largest bitcoin mining and extraction system in Iran” currently with 2,000 mining machines already hosted on its local site, with additional operations in Russia, Canada, Turkey and the U.S.’ Wel is het zo dat president Hassan Rouhani ervoor wil zorgen dat het nieuwe digitale geld het land niet verlaat. Begrijpelijk voor een natie die lijdt onder de lage olieprijs. En sinds jaren op alle mogelijke en onmogelijke manieren gehinderd wordt door de Trump administratie. Door zeer vergaande sancties op financieel en economisch gebied. Cambodja’s Project Bakong is dan weer de uitgestippelde route naar een CBDC. Een eigen digitale munt voor ’s lands centrale bank zou binnen het jaar realiteit zijn.

Satoshi leeft?

Bitcoin heeft het ondertussen moeilijk om de psychologische en technische horde van $10.000 te nemen. De koers van BTC dook gisteren, 21 mei 2020, zelfs even terug onder de $9.000. Op moment van schrijven is dat weer bijna $9.100. Klikken op de link geeft u de live BTC koers. Er bewogen onverwacht 50 BTC uit een wallet van 2009. De cryptogemeenschap kwam dan ook even in rep en roer. Was dit Satoshi’s portefeuille? Dus leeft hij (of zij of ze) nog. En zou dan het miljoen BTC dat daar verondersteld op staat op de markt komen? Maar neen, hoogstwaarschijnlijk toch niet. Want er bestaan wel meerdere wallets uit die beginperiode van bitcoin. Maar het deed toch even schrikken bij een heel aantal cryptobezitters. Er zaten er net ook heel wat long, en whales profiteerden vervolgens ervan om winst te nemen. Zodoende verklaart dit deels de dip in de BTC koers. Ook werd berekend dat mijners meer bitcoin verkopen dan ze sinds de halvening van 11 mei jl. mijnen. Kwestie van uit de kosten te raken. Om in business te blijven, vermits hun beloning sindsdien ook gehalveerd is. Er komen sindsdien wel de helft minder bitcoin op de markt. Maar de mijners kunnen (en moeten, zolang de koers onder $10.000 blijft) ook bitcoins die reeds in bezit waren verkopen.

Metcalfe’s Law

Ene Spencer Wheatley van ETH Zurich in Zwitserland heeft met een aantal collega analisten de zogenaamde Metcalfe’s Law ontwikkeld. Ook Didier Sornette, hoogleraar Ondernemingsrisico’s werkte eraan mee. De Wet is genoemd naar Bob Metcalfe. ‘The value of a network is famously accredited to Bob Metcalfe, the inventor of Ethernet and founder of the computer networking company 3Com. Metcalfe’s Law states that a network’s value is proportional to the square of the number of its users.’ De echte waarde van een bitcoin kan ermee naar verluid worden bepaald. Dus ook aangeven wanneer de munt op cryptobeurzen te hoog staat of te laag noteert. Volgens deze Metcalfe’s Law staat BTC…vier keer te hoog in mei 2020! Sornette en zijn collega’s beweren accuraat bubbels in crypto te kunnen voorspellen. Daar is onder hoogstwaarschijnlijk vélen ondergetekende het helemaal niet mee eens. Integendeel: ik zie bitcoin als sterk ondergewaardeerd. Maar wel omarm ik dergelijke negatieve berichten en signalen. Of ze op waarheid berusten of niet. Het duidt er weer op hoeveel twijfel en ongeloof er nog in deze markt heerst. Een contrarian hoort in feite niets liever. Als uitermate positief zien wij dan weer dat het S2F model van PlanB nog altijd valabel is. En dat institutionelen meer en meer en voor hogere bedragen zijn ingestapt en nog instappen. Toch, zoals steeds: de tijd zal het uitwijzen. Wat u?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: