Zwitserlands belangrijkste beurs, de SIXX Swiss Stock Exchange, gaat in primeur ’the world’s first multi-crypto-based exchange-traded product (ETP)’ lanceren. De eerste globale multi crypto ETP (Echange Traded Product, wat veel weg heeft van een exchange traded fund) zal de naam HODL krijgen. Hij zal vijf grote cryptomunten volgen: Bitcoin, Ripple, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin. Elke munt zal volgens belangrijkheid een bepaalde weging krijgen, met Bitcoin nauurlijk het leeuwenaandeel. Alles zal geheel en meticuleus wettelijk verlopen om te appeleren aan zowel de private als de institutionele investeerder. Precies omdat de sector behoorlijk wat wettelijke tegenwind oploopt her en der. Zwitserland als baken van stabiliteit in een woeliige wereld, weeral en ook op dit progressieve gebied? Dat verdient een pluim. Maar er zijn nog landen die op de voorgrond staan waar het om cryptomunten gaat.

CC0 Creative Commons Pixabay

Zwedens Coinshares

Maleisië en de Marshall Eilanden bijvooorbeeld, nu niet de meest voor de hand liggende oorden dan nog. Maar ook Zweden heeft al lang het voortouw genomen. In dit laatste land noteert al sinds 2015 een genaamd Bitcoin ETP called Coinshares, dat maar liefst een miljard dollar sindsdien heeft aangetrokken. En dit op de belangrijke Zweedse beurs Nasdaq Stockholm. 

(Crypto)change: yes we can!

Maleisië is dan wel nog een bijzonder geval. Voor de verkiezingen van 9 mei jl. 2018 werd een publieke oproep gedaan om te investeren in de Harapan Coin. De Harapan werd zelfs ‘The World’s First Crypto Politic ICO’ genoemd. Deze cryptomunt was bedoeld om de oppositie te financieren (!) in een land dat al decennialang geteisterd wordt door extreme corruptie en wanbeleid. De Morgen: ‘Het ongelooflijke blijkt mogelijk: oppositie claimt overwinning op ”eeuwige” regeringscoalitie’. De nieuwe regering sinsdien zal het niet makkelijk hebben met vier te regeren, en dan nog onder een 92 jarige premier. Maar het is een breuk met een zeer naar verleden. De druppel der corruptie deed de emmer uiteindelijk toch overlopen. En de financiering kwam er zonder twijfel door de cryptomunt de Harapan (HRP). Genoemd naar oppositie-coalitie ‘Pakatan Harapan’. Door middel van een fonds kunnen inwoners op vrijwillige basis meehelpen het land weer in goede banen te leiden. Een paar jaar geleden werd de vorige premier gearresteerd, altijd een goed teken dat een land echt schoon schip wil maken. Waar een cryptomunt dus ook goed voor kan zijn!

Geen sof maar SOV

De Marshalleilanden zijn nog een stuk exotischer en verder van ons weg. Een eilandengroep in de Stille Zuidzee namelijk die sinds 1986 onfhankelijk is. Officieel de Republiek der Marshalleilanden en genoemd naar de Britse ‘ontdekkingsreiziger-kapitein John Marshall, die er in 1788 voet aan wal zette.’ De huidige president van het piepkleine landje schoot er bijna haar job bij in, door haar standpunt pro cryptomunten. Ze is namelijk een fervent voorstandster van zo’n eigen digitale munt, die de naam SOV zal dragen, naar sovereign. En tevens direct in competitie met de Amerikaanse dollar wil gaan. Heikele intenties natuurlijk, ingaan tegen de zelfbenoemde politieagent van de wereld. Maar niettemin heel dapper en iemand moet het voortouw nemen, toch? Geweldig dan nog m.i. dat het een vrouw, een dame is. Het IMF heeft haar voorbehoud, waarschuwt voor de risico’s maar is niet geheel tegen. Ook al omdat de zaak, de lancering, blijkbaar heel grondig voorbereid wordt.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: