Omdat president Trump de bestaande sancties nog verzwaard heeft tegenover het land, denkt Cuba aan het gebruik van digitale munten. De sancties werden ingesteld nadat Fidel Castro ’s lands dictator, Batista, in 1959 verdreven had. Anno 2019 betekent dit zestig jaar repressie en economische blokkade, het is een triest jubleum. Tot de Sovjet-Unie viel in 1989 kreeg het exotische eiland nog hulp van die kant. Vervolgens belandde het in een jarenlange crisis.
20 Maart 2016
Op die dag zette Barack Obama als eerste Amerikaanse president sinds de revolutie van 1959 voet op Cubaanse grond. Hij beloofde normalisatie van de relaties tussen beide landen. Maar door de verkiezing van Republikein Donald Trump in 2017, is wel het tegendeel gebeurd. Door de nog strengere sancties zet Cuba alle zeilen bij om een nieuwe economische crisis te vermijden. De import van goederen en grondstoffen wordt immers enorm bemoeilijkt. Net als de export. Het plan 2030 zal werken aan zes doelstellingen in het bijzonder. ‘The priority will be tourism, biotechnology and pharmaceutical industry, renewable energy sources, food production, construction and export of professional services, the latter considered by analysts as the main source of income for the country.’
Voedsel en medicijnen
Bij de voorstelling van Plan bracht minister van Economie Alejandro Gil nog drie speerpunten naar voor. Het kader waar binnen alles moet plaatsvinden. Vooreerst moet gewerkt worden zo dat ‘not to increase the debt, the timely collection of export revenues and guaranteeing the coverage of domestic demand for food and medicine.’ Want als elke goede economist weet Gil dat schuld je tot slaaf maakt. Van het buitenland, in het bijzonder buitenlandse banken.
Crytomunten
Minister Gil: “We are considering studying the application of cryptocurrency in national and international commercial relations (…). You have to see how you can incorporate measures of this type that allow us to move forward looking for a solution to the problems.” De bedoeling is, zegt hij verder, om ook door middel van cryptomunten een meer duurzame economie te ontwikkelen, ‘less affected by the whims of the U.S. administration under Trump.’
Ook andere gesanctioneerde landen overwegen crypto’s
Rusland bijvoorbeeld, waar in mei 2019 een Japanse delegatie onder meer hier over kwam onderhandelen. Japan zou haar know how op dit gebied delen, en Rusland zou vier regio’s inrichten om een en ander uit te testen. Ook Iran zou aan cryptomunten werken als tegengewicht voor Amerikaanse sancties. Dat land ligt precies 40 jaar in het vizier van de VS, sinds de Iraanse Revolutie ook daar een dictator verwijderde. Nog een triest jubileum. Dat was dan Sjah Reza Pahlavi in 1979. In se moeten alle landen en iedereen op de wereld pro VS zijn of worden. Het is de natte droom van de meeste Amerikaanse presidenten. Misschien kunnen digitale munten als bitcoin en altcoins weerwerk bieden. Onze natte droom? Dat ze ooit de Amerikaanse dollar zullen vervangen. Dan is het binnen het jaar gedaan met ’s lands hegemonie en het politieman van de wereld willen spelen.
Twee opmerkingen
In een van zijn docufilms neemt Michael Moore een groep zieke Amerikanen mee naar Cuba. Realiteit, geen fictie. Deze waren niet of onvoldoende verzekerd. Ze konden de dure behandelingen dus niet betalen. In Cuba werden ze gratis verzorgd. Want elke soort medische behandeling tot de meest complexe, is er gratis. Cubaanse dokters behoren tot de beste ter wereld, dat ook nog…
De ironie van het lot. De beste soort sigaren vind je maar op één plek op aarde, jawel, op Cuba. En dààrvan de allerbeste soort dan nog in één streek, de Vuelta Abajo. Heel opvallend en het kan geen toeval zijn, beste lezer. We proberen hier meerdere YouTube video’s over de streek en haar sublieme sigaren te plaatsen. Elke keer weer luidt het: ‘Sorry, deze inhoud kan niet ingesloten worden.’ Geeft te denken….? Uiteindelijk lukt het dan toch met ééntje.