Kenners van het financiële systeem vragen het zich inmiddels al langer af; Zijn alle stimuleringsmaatregelen nu een maatregel om de nationale economie een handje te helpen of heeft het vooral als doel om de valuta te laten depreciëren?

valutaoorlogWat het antwoord dan ook mag zijn, de tweede mogelijkheid lijkt in ieder geval een positief bijgevolg voor nationale exporteurs. Een goedkopere munt betekent immers meer export en dus meer inkomsten. Iets waar centrale bankiers maar al te goed van op de hoogte zijn. Met wereldwijde stimuleringsmaatregelen aan de orde van de dag is het van belang dat we ons gaan verdiepen in de term “Valutaoorlog”, ook wel bekend als “Currency Wars”. Guido Mantega, de Braziliaanse minister van Financiën, gebruikt de term dan ook expliciet, wanneer hij het heeft over de nieuwe stimuleringsronde van de Federal Reserve.

Valutaoorlog, handelsoorlog, oorlog

Het devalueren van de nationale munt is volgens het veelgeprezen boek Currency Wars dan ook één van de mogelijkheden om de nationale belangen te verdedigen. Jim Rickards, auteur van het boek, noemt drie verschillende stadia waarin oorlogen tussen landen zich kunnen bevinden. Ten eerste zijn er de bovengenoemde currency wars (valutaoorlogen), waarbij met de hulp van de centrale bank de nationale munt goedkoop wordt gehouden. Vervolgens zijn er trade wars, ofwel handelsoorlogen. Dit is het stadium waarin landen zich bedienen van allerlei economische sancties. Voorbeelden hiervan zijn exportquota’s of tarieven. Tenslotte volgen real wars, ofwel de echte oorlogen, dit is volgens velen een wetmatigheid die nauwelijks te ontkennen valt.

Financiële oorlog Japan en China

Japan en China maken elkaar momenteel het leven zuur om een paar eilandjes. Het begint op een heuse handelsoorlog te lijken. Handelssancties van beide kanten worden geïmplementeerd en tevens worden er internetaanvallen uitgevoerd. Dit zijn de eerste tekenen van flinke problemen tussen Japan en China. Je kunt ook de financiële markten ten val brengen. Het was daarom ook niet verwonderlijk dat een Chinese overheidsadviseur opriep tot een aanval op de Japanse obligatiemarkt, waamee een ‘funding crisis’ zou worden veroorzaakt. Door financiële aanvallen zou het Japan op de knieën krijgt, tenzij Tokyo zijn beslissing intrekt om de Senkaku/Diaoyu eilanden in de Oost-Chinese zee te nationaliseren.

China kan Japanse obligaties gaan verkopen

Op dit moment zou China ongeveer $230 miljard aan Japanse staatsobligaties bezitten, waarmee het de grootste buitenlandse crediteur is. Volgens The Telegraph zal het land niet schromen om deze in te zetten “als effectieve sancties voor Japan”, wat waarschijnlijk neer zou komen op het massaal dumpen van deze obligaties. Een crash van de Japanse obligatiemarkt zal een verwoestend effect hebben op financiële markten, waarbij crediteuren in de rij zullen staan om hun obligaties eveneens te verkopen en waarbij de Bank of Japan als “buyer of last resort” zich zal moeten opwerpen als laatste reddingsboei.

Japan daarentegen heeft nauwelijks vuurkracht van gelijke soort, het bezit nauwelijks Chinese obligaties en heeft zelf al genoeg fiscale problemen om de boel op gang te houden zoals wij u al eerder lieten weten. Het is daarom ook afwachten hoe hoog Japan de spanning wil laten oplopen met China. Het heeft immers het verkeerde land uitgekozen om ruzie mee te maken.

6 reacties

  1. Een zwakkere valuta betekent ook inflatie, want hoe meer geld, hoe minder waarde, leuk voor de export, maar slecht voor de koopkracht van de burgers!!!

  2. Ik denk dat je je moet afvragen waarom China het – zo het zich laat aanzien – op dit moment op de spits drijft. Wie denk je nou dat China aanvalt, Japan of de US. Het komt China meer dan goed uit als de US een keuze moet maken tussen 2 van zijn financiers. Intern voor China heeft het het voordeel van het kanaliseren van de volkswoede. De FED brengt ondertussen alles in stelling voor een oorlogseconomie met z’n QE (T) (T=topless), wat wil je nog meer.

  3. Tijd dat de Euro fors in waarde verliest. Goed voor de zuidelijke landen, want daarmee wordt de export goedkoper en kunnen de Euro-landen zich uit de depressie ontworstelen. Nadeel is dat de inflatie hard oploopt wanneer de Euro fors in waarde zakt, geïmporteerde grondstoffen in andere valuta worden stukken duurder en torenhoge inflatie veroorzaakt armoede wanneer de lonen en uitkeringen niet meestijgen met de inflatie.

  4. Moin, tijd dat de euro fors in waarde verliest?
    Dit is goed voor de export van…. Griekenland? Welke export?
    O ja die olijven en vakanties.
    Niks meer.

    Griekenland en Spanje gaan er NOOIT meer uitkomen.
    Daarvoor moet je meer exporteren dan importeren.

    Dat zit er voor deze landen helaas niet in.

  5. Als alle landen devalueren (the race to debase) om export te bevorderen praat je inderdaad over currency wars. Het leuke is, ‘vroeger’ kon een land nog exporteren om zodoende een overschot te creëren op de handelsbalans. Nu wil iedereen exporteren, maar naar wie? Naar andere landen die ook de munt devalueerden en waar de koopkracht van burgers DUS is aangetast? Handelsbarrières opwerpen en verder devalueren?
    Hoogste tijd dat de globalisering zichzelf opvreet en multinationals geen ruimte krijgen om van 2 walletjes te eten. Goedkoop iPads laten maken bij Foxconn (slavernij) en deze door Amerikanen op krediet te laten kopen. De wereld economie is strontziek, straks gaat de politieke en economische elite oorlogje voeren om de aandacht van zichzelf af te leiden als veroorzakers van de grote berg ellende die over de wereld wordt uitgestort. De groei is weg, er is teveel schuld, de productie is naar China en iedereen devalueert om competitief te blijven. En dat gaat vanzelfsprekend over de rug van burgers. Want de terminaal zieke kankerpatiënt wil niet erkennen dat ‘ie nog maar een paar maanden heeft.

  6. @4 Moin, strikt genomen kun je een prima economie hebben met een tekort op de handelsbalans toch??
    Zeker als een land niet rijk is aan grondstoffen, en bedrijven deze importeren en vervolgens waarde toevoegen en op de binnenlandse markt verkopen.
    Zo’n tekort moet wel gecompenseerd worden door menselijk kapitaal en een efficiente maakindustrie.
    Wat zou het mooi zijn als elk land voldoende grondstoffen bezit en alle benodigde producten zelf kon produceren.
    Wereldwijd zou de productie natuurlijk veel minder efficient zijn en de materiele welvaart lager.
    Maar wel zelfvoorzienend en onafhankelijk.
    Ik lul natuurlijk maar wat naar dat ik verstand heb, maar dat is mijn goed recht. Ik zeg gewoon wat me te binnen schiet en dat doet me goed.
    En wat het voordeel van het devalueren betreft. Dat wordt een beetje overschat.
    Het is toch nog altijd een symptoom van een ongezonde economische situatie, of niet soms?
    Bovendien, ik heb begrepen dat 95 procent van de Europese handel binnen Europa plaatsvindt dus…..
    En als de VS door monetaire verruiming haar munt devalueren is het effect al helemaal weg, want dan blijft de gedevalueerde euro voor de VS relatief duur.
    Dat zie je dan ook gebeuren de koers van de euro blijft op peil.
    Niet door verstandig beleid van de EU maar omdat de VS minstens net zo’n achterlijk beleid voert.
    Zo zie je maar weer, alles is relatief. Het is niet erg om dom te zijn, als de anderen maar dommer zijn.
    Of niet soms?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.