Een ondernemer, genaamd Jeff Berwick, heeft in Cyprus de eerste bitcoin ATM ter wereld geïntroduceerd. De pinautomaat kan gebruikt worden om enerzijds geld te storten en daarvoor bitcoins bijgeschreven te krijgen, anderzijds kunnen er Bitcoins uit de wallet worden gehaald en daarvoor komt dan een geldbedrag uit de pinautomaat. Het virtuele gedecentraliseerde geldsysteem heeft onder andere door de crisis in Cyprus steeds meer aandacht gekregen in de mainstream media. Hierdoor is de prijs van Bitcoin fors opgelopen. In de afgelopen twee maanden is de waarde van de digitale munt met zo’n 350% gestegen. Begin maart was de waarde van één Bitcoin ongeveer $40,- Vandaag de dag wordt één Bitcoin voor ruim $100 verhandeld. De marktkapitalisatie steeg zelfs tot boven de $1 miljard.
Vertrouwen
De populariteit van de Bitcoin neemt toe en steeds meer mensen beginnen de voordelen van de digitale valuta in te zien. Het vertrouwen in banken heeft een nieuw dieptepunt bereikt door de perikelen in Cyprus, en mensen zoeken naar alternatieven. De bitcoin begint zich steeds meer te bewijzen. Het is een manier om banken en overheden buitenspel te zetten, die hebben namelijk gen macht over de geldstromen. Er zijn ook steeds meer bedrijven die gebruik maken van het virtuele geld. Dit tot grote schrik van Amerika die krampachtig een poging doet om het peer-to-peer systeem (P2P) voor elektronische betalingen een halt toe te roepen. Zo wordt er geprobeerd om de witwasregels toe te passen op virtueel geld en bedrijven te reguleren om bedragen boven de $10.000 te laten rapporteren.
Alternatief?
Met de manifestatie van de eerste Bitcoin pinautomaat, lijkt het alsof de virtuele munt aan de critici wil zeggen “Ik kan de plek van een andere valuta overnemen!”. Want dat een Bitcoin ATM precies daar verschijnt waar de crisis hard heeft toegeslagen kan geen toeval zijn. Bitcoin kan niet worden gemanipuleerd door bank en de (r)overheid en dat merken de mensen. Vanwege zijn peer to peer mentaliteit blijkt de coin een goed alternatief voor de bestaande ‘fiat currencies’ en wellicht zelfs voor het huidige geldsysteem. Video hieronder via Mashable.
Arona V.
MARK MY WORDS: De Bitcoin is een Ponzi-scheme valuta!
de ontwikkelaars worden steenrijk, net als de huidige bezitters van Bitcoins. De waarde loopt onevenredig omhoog t.o.v. de ontwaarding van een dollar, Euro etc.
De Bitcoin zou veilig zijn, maar is m.i. nog gevaarlijker dan een goudstandaard waar meer flexibiliteit in zit dan de bitcoin. Mogelijk is e bitcoin ook een afleiding vd a.s. goudstandaard…als centrale banken en overheden in de bitcoin geloofden, dan stond spoedig de bitcoin op onbetaalbare hoogte als deze tot aankoop van bitcoins overgingen…en dan moeten we allemaal tot ver achter de komma kunnen rekenen als we een brood willen afrekenen.
Ik wilde ook nog aanvullen dat het niet waar is dat banken en overheden hier geen invloed op uit kunnen oefenen: door dollars/euro’s uit het niets te toveren en aan te wenden bij aankoop resp. verkoop van bitcoins, kan de waarde van de virtuele Bitcoin door het dak worden gemanipuleerd door forse aankopen….en weer omlaag door ze te dumpen.
De zwakte vd bitcoin is simpelweg het bestaan van andere, virtueel wel te manipuleren valuta’s, die de waarde vd bitcoin kunnen sturen(vraag/aanbodmechanismen).
Een extreem voorbeeld: banken toveren 100miljard uit de hoge hoed en koopt (bijna)alle bitcoins op. Als ze niet alles hebben, dan blijft er zo weinig over en tegen zo’n hoge prijs dat de bitcoin de virtuele prullebak in kan.
In een wereld met uitsluitend één valuta als de bitcoin, wordt het onwerkelijk om mee te betalen. In 2050 zou er maximaal 21 miljoen bitcoins circuleren meen ik…dat wordt dan toch ver achter de komma rekenen als je kleine zaken wilt afrekenen? Bovendien worden vraag en aanbodfactoren verstikt. Je moet enige flexibiliteit hebben in een financieel systeem, maar waarbij de macht vd uitgever flink ingedamd is…(daar -lijkt- de bitcoin een punt te hebben, maar dat alleen is niet voldoende)
Hoezo zouden de ontwikkelaars steenrijk worden. De Bitcoins circuleren tussen de gebruikers. De waarde van de Bitcoin hangt niet samen met fiat geld.wel met economische ontwikkeling en vertrouwen in het huidige systeem
De bitcoin kan door vraag en aanbod schommelingen in koers vertonen maar de hoeveelheid in omloop van de coins kan niet gemanipuleerd- als een bank ze zou opkopen en vast houd kan het de vraag verhogen maar door schaarste van de coin te creëeren zouden gebruikers makkelijk over kunnengaan op één van de broeder en sister coins zoals de Litecoin, PPcoin, Rucoin etc..
. De bank zou zijn investering dag dag moeten zeggen omdat niemand meer bereid is om de hoge instapprijs te betalen. De Bitcoin ligt opgeslagen in het netwerk en niet bij een instituut als een bank, de coin is verspreid onder zijn gebruikers dat maakt de coin tov van fiatgeld onbereikbaar voor macht instituten. Er wordt al tot ver achter de komma gewerkt om in bitcoin af te rekenen. De virtuele munten zijn niet meer tegen te houden en gaan de plek van fiat innemen let maar op
Nu is het allemaal nog leuk en te overzien, maar ik verwacht dat wanneer bitcoin een serieus alternatief vormt voor de gangbare valuta, men dit als een bedreiging gaat zien. Daarna zullen juridische stappen worden ondernomen en het zaakje uit de lucht worden gehaald. Je denkt toch niet dat als het gaat over zoveel geld, zoveel macht en invloed, men zich aan de kant gaat laten zetten door een alternatieve munt? Ik begrijp dat men snakt naar een alternatief waar men graag in wil geloven, maar ik denk dat het naief is om op deze boot te stappen. Landen zullen de munt gaan boycotten of andere wegen bewandelen. Ze zullen nooit toestaan dat hun kip met de gouden eieren word geslacht. Ik vermoed dat dit sprookje niet veel langer gaat duren dan een jaar of vijf. “And you can take that to the bank”…
We the sheeple, buig je hoofd voor het machtssysteem!
Bitcoin is voor degenen die niet slachtofferig zich zelf onderwerpen maar die zich sterk maken om uit dit verrotte machtssysteem te komen.
Bitcoin = Verzet
Bitcoin = Vrijheid / onafhankelijkheid
Bitcoin = Geloof en vertrouwen in de 99%
Take your self to the bank and get a hair-cut!
ook volgens mij heeft de Bitcoin niet echt een lang leven.
Zelf heb ik het idee dat het wel dood bloed ook omdat men
niet iets tastbaar heb en daarom geloof ik nog steeds meer
in fysiek edelmetalen .
Verder ben ik ervan overtuigd dat de economie al in is gestort.
Het wachten is nu op ,en het zal gebeuren, dat de hele infrastructuur
in elkaar zakt.
.
Ik geef toe, een beetje late reactie, maar deze link gaat echt uitgebreid in op het Bitcoin fenomeen.
http://bullmarketthinking.com/bitcoin-bubble-2-0-from-a-monetary-standpoint-they-are-on-par-with-the-stuff-you-find-at-chuck-e-cheese/
Deze BTM (zoals Bitcoin-ATM’s ook wel worden genoemd) is uiteindelijk niet meer doorgegaan op Cyprus geloof ik, maar er is onlangs wel een behoorlijk innovatieve Bitcoin-“bank” geopend op het eiland: Neo & Bee.
Ik heb hier onlangs een artikeltje over geschreven -> http://coincourant.nl/explainer-neo-bee-ja-leuk-maar-wat-is-het/
Mochten jullie het aardig vinden om dit artikel ook eens op Biflatie over te nemen (eventueel in aangepaste vorm) moeten jullie het me maar even laten weten.
Groet, Aaron.