Terwijl de media momenteel alleen is gefocust op Spanje en Griekenland, is ergens anders in Europa de op één na grootste banken bailout in de geschiedenis gaande (relatief gezien). Cyprus, een kleine economie met een BBP van 18 miljard euro, is op dit moment een plan (PDF alert) aan het opzetten waarin de nationale banken €10 miljard zouden krijgen. Deze actie zou maar liefst 56% van het BBP kosten, waardoor deze bailout slechts nipt achter Indonesië (57% in 1997) blijft. Onderstaande grafiek van het IMF (PDF alert) toont aan dat het land daarmee de recente bailouts van Ierland en IJsland uit 2008 voorbij streeft.

bailout banken

Bankencrises zijn van alle tijden

De afgelopen decennia zijn er drie grote bankencrissisen geweest. Latijns Amerika in de jaren ‘80, de Aziatische financiele crisis in 1997 en de wereldwijde financiele crisis in 2008. Ondanks dat de landen en details veranderden, bleven de grote lijnen intact. Geld stroomde massaal in een economie en zijn bankwezen, waardoor activa stegen. Dit proces ging net zo lang door tot investeerders zich zorgen begonnen te maken over of de boom niet te ver was gestegen, waardoor de eerste beleggers hun geld terugtrokken. Vervolgens kwam de economie en activa in een neerwaartse spiraal terecht, wat ervoor zorgde dat banken in zware financiële problemen kwamen.

Hoe groter de bailout, hoe groter de krimp

Vervolgens schieten internationale organen als het IMF of de EU te hulp om verdere problemen te voorkomen. Toch heeft deze hulp niet altijd het gewenste effect. Onderstaande grafiek toont aan hoe landen in de drie jaar na de internationale steun zich hebben ontwikkeld. De voornaamste conclusie is dat, hoe groter de bailout, hoe groter de economische terugval. Toch vertelt dit niet het hele verhaal. IJsland heeft bijvoorbeeld de banken wel geholpen, maar liet internationale crediteuren in de kou staan, ten faveure van de eigen bevolking. Hierdoor was de initiële krimp groter, maar is het groeipotentieel inmiddels ook toegenomen. Dit terwijl Ierland, onder streng toezicht van het IMF en de EU, minder kromp, maar nauwelijks zicht heeft op vooruitgang.

bailouts banks

Steeds dezelfde fouten

Één van de grootste problemen is echter dat aan de oorzaak niets gedaan wordt. Ondanks dat het recept elke keer nagenoeg hetzelfde is, blijven instituten dezelfde fouten maken. Zelfs het IMF gaf recentelijk toe dat ‘capital controls’ mogelijk nodig zijn ten tijde van booms and busts. Het is voor het eerst dat een neoliberaal instituut als het IMF jarenlange ervaring boven ideologie kiest. Het is dan ook afwachten hoe lang het duurt voordat men doorheeft dat het huidige Griekse pad doodlopend is.

2 reacties

  1. Het is opvallend om te lezen hoeveel geld Cyprus nodig heeft om de bankensector overeind te houden.
    Ook de cypriotische banken hebben te veel geld uitgeleend.
    Nu weet ik inmiddels door Willem Middelkoop dat de B.I.S. de overkoepelende organisatie is van de centrale banken wereldwijd. (ik ben best wel benieuwd welke centrale banken niet bij de B.I.S. zijn aangesloten en wat de reden is voor het niet lid zijn)
    Je zou bijna zeggen dat het een vooropgezet B.I.S.-plan was/is om die wereldwijde onroerend goed luchtbellen te creeeren.
    Die lui zitten zo dicht bij het geldproductie-vuur dat ze toch zouden moeten weten, eigenlijks al in de jaren 90, dat het fout zou gaan als al die banken zo hysterisch veel hypotheekleningen (en andere leningen) verstrekken.

    Wat mij is opgevallen de laatste jaren in het msm-nieuws dat er geen (financieel) journalist was die hierover vragen heeft gesteld.
    Geld is wat dat betreft zoals lucht. Je ademd het elke dag in en op het moment dat de luchtverstrekkers geen lucht meer verstrekken in verband met het omhakken van bomen, snappen we ineens waar lucht vandaan komt en tsja dan is het te laat.
    Ofwel we gebruiken die eurobiljetjes en muntjes elke dag maar het verhaal achter dit geld beginnen we nu pas langzaam te begrijpen.

    hmm ik zou ook wel een geldfabriek willen hebben en dan het product geld in de markt gaan brengen. En op elke munt en elk biljet de afdruk van mijn beeltenis. En dan met de tekst eronder: ‘Koning Nout zei met u’

    Ik zal deze week eens reclamebureau opzoeken om te informeren of zij nog een goede marketingcampagne weten.

  2. Deze zou hilarisch zijn als het niet zo verdrietig was:

    Propping up euro ‘could spark meltdown’
    Tuesday, 04 December 2012 11:06
    ATTEMPTS to prop up the eurozone could trigger a fresh financial meltdown, experts warned last night.A report from investment bank Saxo raised fresh fears about the EU’s multi-billion bailouts to stop Greece and others leaving the euro.

    Although a Greek exit was “frightening”, the alternative was the “slow death” of the European economy.

    “It may seem unpalatable, but to correct the imbalances monetary union has created, an upheaval of the system may be the only option,” it said.

    The chilling report was published yesterday as efforts to save the euro intensified with new bailout plans for Cyprus and Spain.

    EFD co-leader Nigel Farage MEP said: “We need to listen to the voices of sanity and let Greece and the others escape the financial prison of the euro.”

    The Saxo Bank report compared eurozone leaders to “drug users or alcoholics”.

    Steen Jakobsen, the bank’s chief economist, said: “The magnitude of this debt crisis is far larger than the market realises, so big there is no real solution as imagined by either side of the north-south divide.”

    Germany’s Chancellor Angela Merkel said she still opposed a Greek exit because it would cost “much money”.

    http://www.th-eu-nit.com/index.php/articles/1474-propping-up-euro-could-spark-meltdown

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: