Welk fonds heeft meer dan 650 miljard Euro onder beheer en heeft naar zeggen ongeveer 1.3% van alle aandelen ter wereld in handen? Het is het Government Pension Fund Global, wat het sovereign wealth fund is van de Noorse overheid. In dit fonds worden elk jaar de Noorse inkomsten van de olie exploitatie gestort, zodat deze ook in de toekomst, als de olie winning daalt, inkomsten genereert voor de Noorse overheid. Dit klinkt een heel stuk beter dan wat wij in Nederland doen…
Enorme inkomsten pot voor de Noorse Overheid
Het fonds, wat de afgelopen jaren enorm is gegroeid (zie de grafiek) heeft sinds 1998 een gemiddeld rendement gemaakt van 5.8% per jaar. Het fonds zit voor ongeveer 62% in aandelen, 37% in fixed income en een ongeveer 1% zit in vastgoed. Er van uitgaande dat de waarde van het fonds rond de 650 miljard blijft en er ook dit jaar 5.8% rendement wordt gemaakt, betekent dat de Noorse overheid dit jaar een dividend van 37.7 miljard Euro mag ontvangen. Elk jaar wordt er ook rond de 12 tot 35 miljard euro in het fonds gestort, afhankelijk van de olieprijs.
Waar zijn de Nederlandse gasinkomsten?
Sinds 1960 schijnt de Nederlandse overheid meer dan 220 miljard euro aan gasinkomsten te hebben ontvangen. Een kwart hiervan ging naar de sociale zekerheid en daarnaast werd nog eens 15% van de inkomsten aan infrastructuur gespendeerd. De gasinkomsten bedragen dus een groot gedeelte van de begroting. En hier is dus het probleem; de komende jaren zal de gaswinning dalen (het gas raakt op), waardoor de inkomsten van de overheid ook zullen dalen, wat tot een begrotingsgat gaat leiden. De Noren hebben dit veel slimmer gedaan en hebben ook voor de toekomst inkomsten veilig gesteld. O en dan vergeet ik nog bijna te vermelden dat de kosten van de Nederlandse verzorgingsstaat alleen maar zullen toenemen door de toenemende vergrijzing…
Wel opvallend. Hoe meer naar het noorden, hoe beter men de financiën op orde heeft. Zelfs zo’n ijsschots als IJsland heeft na een flinke dip de boel al redelijk snel weer voor elkaar. Schijnt zeker met het klimaat te maken hebben. Richting de evenaar waar temperamentvolle mensen wonen onder hoge temperaturen leeft men makkelijker en geniet men van de zon zonder al te veel drukte om de centen. Daarvoor is het te warm. In het koele noorden wonen de bedaarde en nuchtere mensen die niet over één nacht ijs gaan alvorens een juiste (financiële) beslissing te nemen. Hier blijkt dus dat het klimaat overduidelijk invloed heeft op economische besluitvorming. Vreemd dat we het met z’n allen dan nog zo lang volhouden in eenzelfde muntunie. Van Griekenland en Spanje tot Denemarken en Zweden. In NL zweven we er een beetje tussenin en nemen daarom vaak niet de allerslimste besluiten wat betreft de inkomsten uit gaswinning. Sorry dat ik afdwaal van gaswinning naar de euro, maar wat mij betreft kan onze euro aan het gas.
Inderdaad Piet,de Scandinaviërs staan fysiek en mentaal dichter bij de universele elementen.
Als je eenzijdig,slecht geaard bezig bent,kan daar ook geen nieuw leven uit voortkomen.
En deze wetenschap zit nog in hun genen.
Voor een kind heb je een vader en een moeder nodig en de rest.
.
net zo als zwitserland nu zal noorwegen in de nabije toekomst ook onder zware druk worden gezet om toe te treden tot de eu, of in ieder geval goed te luisteren naar de grote meester (de eu)
als zwitsland afgeperst kan worden dan kunnen andere landen dat ook.
Ik meen 1,3% van totaal Europese aandelen, niet wereldwijd? Met de intentie om dit te verhogen naar 5%.
Overigens zijn aandelen m.i. ‘Unfunded liabilities’ as we speak, het vertegenwoordigd niet (meer) de onderliggende waarde. Maakt dat het Noorse pensioenfonds de ‘greater fool’? Net als Japanse staatsfondsen min of meer worden gedwongen om de Nikkei op te pompen?
Opdat de multinationals hun verliezen straks kunnen socializeren?
Uiteraard kun je in een papieren wereld niet ff 300 miljard euro in fysiek zilver proppen, maar Noorwegen moet zich niet rijk rekenen.
Mwah, niet zo’n sterk verhaal. De Nederlanders doen in wezen hetzelfde als de Noren, alleen dan via hun pensioenfondsen. Betaalde belastingpremies zijn daarbij aftrekbaar van de inkomstenbelasting, belasting wordt pas betaald bij uitkering van het pensioen. Op deze manier bouwt de staat een belastingclaim op die inmiddels zo’n 350 miljard euro bedraagt en de burgerij een claim van 650 miljard. Stukje groter dan de waarde van die hele gasvoorraad dus. Moet al die papieren waardes natuurlijk niet in de fik gaan natuurlijk, want dan zijn en Noren en de Nederlanders hun spaargeld kwijt.
Juist. IBM bouwt een torenhoge schuld op, koopt eigen aandelen in met die schuld (tegen 0,1%, zero interest rate policy), en ziet haar schuld/aandelen ratio in rap tempo verslechteren. Omdat een crash in aandelenmarkten inmiddels mag worden gezien als systeemrisico, probeert men het institutionele geld de bagger in de schoenen te schuiven —>> de ‘greater fool’.
Zodoende kunnen centrale banken, die inmiddels ook gewoon aandelen kopen met geprint geld, en tbtf banken en verzekeraars hun aandeeltjes verkopen aan pensioenfondsen waarna het circus onderuit mag gaan; socialize losses.
http://www.zerohedge.com/news/2014-10-20/blood-red-big-blue-why-ibm-crashing-charts
Hij die betaalt en spaart met hetzelfde spul
Is, vroeger of later, geheid de lul
(oud Syldavisch gezegde)