Terwijl de levensvatbaarheid van banken een steeds groter probleem aan het worden is in ons huidige systeem (Friesland Bank was het laatste slachtoffer in Nederland), komen we met de 50 veiligste banken ter wereld. Wat veilig precies is, is natuurlijk voor iedereen anders. Feit is wel dat veiligheid tussen je oren zit. Er zijn inmiddels genoeg mensen die geen enkele bank meer vertrouwen. Niet geheel onterecht. In Amerika zijn er in 2012 inmiddels 16 banken failliet gegaan. De laatste was de Fidelity Bank in Michigan. Deze is dan ook niet terug te vinden in de top 50.
Het financiële tijdschrift Global Finance heeft deze ‘veilige banken lijst’ opgesteld aan de hand van kredietbeoordelingen en eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal. Opvallend is dat er 3 Nederlandse banken in de top 10 terug te vinden zijn, namelijk, de BNG (Bank Nederlandse gemeenten) op nummer 2, de Nederlandse waterschapsbank op nummer 6 en de Rabobank Group op nummer 8.
Boerenleenbank doet het goed
De lijst met de 50 veiligste banken ter wereld bevestigd nog maar eens dat de Rabobank wordt gezien als één van de veiligste banken ter wereld terwijl het in omvang één van de grotere banken is. Het coöperatieve model is echter minder risicovol in vergelijking met concullega ’s. De andere hooggeplaatste banken zijn veelal regionaal van aard en zijn daardoor van weinig importantie. Rabobank is daarentegen door de Nederlandse overheid bestempeld tot ‘systeemrelevante bank’ net als ABN Amro, ING en SNS Reaal.
Griekse schuldenruil opnieuw uitgesteld
Er is de afgelopen tijd veel ophef geweest over de Griekse schuldenruil. Afgelopen week wisten we u te melden dat er mogelijk nog een belangrijk staartje zit aan de schuldenruil nu ABN Amro voor €1,3 miljard aan Griekse staats(gegarandeerde)obligaties bezit. De bank zou vooralsnog echter weigeren om mee te doen met de schuldenruil, waardoor het ongeveer 800 miljoen euro zou verliezen. De belangrijkste reden voor de weigering zit hem volgens de bank in het feit dat het geen directe staatsobligatie, maar om leningen aan staatsbedrijven. Om private partijen extra de tijd te geven heeft de Griekse overheid voor de derde keer in korte tijd besloten om de deadline van de schuldenruil uit te stellen tot 20 April. Gerrit Zalm heeft dus nog een paar extra nachten de tijd.
Marc Faber verwacht correctie aandelen
Marc Faber, de Zwitserse econoom en auteur van het “Gloom Boom and Doom report” heeft in een interview met CNBC laten weten dat er mogelijk een nieuwe bear market voor de deur staat. De goeroe noemt het technische plaatje als de voornaamste bedreiging. Er zijn voglens Faber verschillende signalen voor een daling van de aandelenmarkten op korte termijn. De laatste keer dat Faber deze voorspelling deed was in begin augustus 2011. Ook toen liet hij weten dat hij een correctie verwachtte. In de weken daarna daalde de S&P 500 met 14%. In de komende tijd zal blijken of deze nieuwe waarschuwing van Dr. Doom terecht is.
Limit to Growth in 2030?
De huidige crisis is nog peanuts in vergelijking met wat komen gaat. Dat zegt de Australische wetenschapper Graham Turner in The Smithsonian Magazine. De wereld is volgens Turner op weg naar een grote catastrofe. In zijn huidige onderzoek beroept te wetenschapper zich op een academisch paper genaamd ‘The Limits to Growth’ uit 1972. Dit boek is overigens een aanrader om te lezen! Limits to Growth is geschreven door de Club van Rome, een groep Europese wetenschappers, die door hun gezamenlijk bezorgdheid over de toekomst van de wereld dit boekje maakten. Er worden verschillende scenario’s voor de toekomst van onze wereld geschetst, die een beeld geven over de bevolkingsgroei, de voedselproductie, de industrialisatie en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Turner verwacht dat er in 2030 grote problemen zullen ontstaan. De scenario’s voorspellen een grote kans op een bevolkingsreductie en de economische crash. Zijn conclusie is helder: “We are not on a sustainable trajectory.“
Falende hoogleraren
En tot slot een mooi artikel op Follow The Money over falende hoogleraren en planbureaus. Het artikel laat treffend zien hoe Sweder van Wijnbergen, hoogleraar op de UvA en een graag geziene gast bij RTLZ, keer op keer zijn onkunde mag etaleren als het gaat om het voorspellen van de financiële markten. Daarnaast levert auteur Jesse Frederik ook nog eens het bewijs dat ons eigen Centraal Plan Bureau (CPB) constant hun voorspellingen te rooskleurig inschatten.
Quote of the Day: The economy depends about as much on economists as the weather does on weather forecasters. -Jean-Paul Kauffmann –
Quote of the Day #2: Safety is something that happens between your ears, not something you hold in your hands. – Jeff Cooper –