Dat is de hamvraag waarop tientallen miljoenen cryptobezitters overal ter wereld nagelbijtend zitten te wachten. En misschien (maar hopelijk niet want ook ondergetekende is een die hard cryptofan) ligt ‘m daarin net het probleem. Wanneer ‘iedereen’ weet dat in mei 2020 de bitcoin halving plaatsvindt, wie blijft er dan nog over om te kopen? Om de koers van BTC omhoog te stuwen? Er is natuurlijk wel het technische aspect: er komen opnieuw veel minder bitcoins op de markt. Op 13 mei 2020 zullen we het weten. Al naargelang de berekening kan die precieze datum wel nog variëren.
Vraag en aanbod
In 2012 en 2016 vonden de eerste twee halvings van bitcoin plaats. De beloning voor het mijnen van de munt halveert elke vier jaar. De mijners die zo’n beloning ontvangen (in BTC), verkopen telkens een groot deel ervan. Ze moeten leningen afbetalen of nieuwe investeringen maken. Telkens meer gesofisticeerde apparatuur aanschaffen. Omdat de moeilijkheidsgraad van het mijnen ook steeds verhoogt. De eerste beloning in 2012 betrof 25 BTC, de tweede in 2016 nog slechts 12,50 BTC. Bij de volgende halving zal de vergoeding voor het mijnen van een blok nog maar 6,25 BTC zijn. Steeds minder beloning betekent steeds minder bitcoin op de markt gegooid. Minder aanvoer, dus munten in omloop, leidt in principe altijd tot hogere koersen. Dat was tot nu toe in het tienjarige bestaan van bitcoin toch steeds het geval.
De Bitcoin Show
De heren van DBS laten hun licht over de kwestie schijnen, dus de eerste aflevering van 2020 wordt meteen spannend ingezet…