(uit: Cryptonieuwsbrief.nl) Voor het eerst in de (korte) geschiedenis zijn er meer adressen die ETH – ethereum – aanhouden dan bitcoin. De tweede grootste munt dan naar marktkapitalisatie. Niet alleen werd recent minder bitcoin gekocht, maar tegelijkertijd ook meer ETH. Dat de zogenaamde London hard fork aankomt, heeft daarmee te maken. Deze update van het ethereum netwerk moet de kost om er op te handelen omlaag brengen. ETH is altijd al de King of Smart Contracts geweest, en de blockchain-met-munt is eveneens populair om NFT´s op te creëren, non-fungible tokens. Dat zijn unieke tokens, digitale voorstellingen van kunst, een enige video, of zelfs de originele code voor het internet, waarop trouwens nog altijd geboden kan worden. Ook voor DeFi, gedecentraliseerde financiën wordt ETH gebruikt. 

Deflatoir/inflatoir

Een ander belangrijk aspect van genoemde update – die voor juli aanstaande voorzien is – wordt het deflatoire. Er zal namelijk telkens een beetje ETH ´verbrand´ worden wanneer het netwerk gebruikt wordt. Net zoals bitcoin een deflatoire munt reeds was en is – elke vier jaar komen er minder bitcoins op de markt. Dit in tegenstelling tot fiat munten – euro, dollar, yen, pond etc. – die in onbeperkte hoeveelheden bijgemaakt worden. Alle munten ter wereld die we kennen zijn immers inflatoir. Sinds die munten niet meer aan iets van zeldzame en stabielere waarde gekoppeld zijn; in 1971 werd zo elke band tussen geld en goud losgekoppeld. Sinds het definitief verlaten van de Goudstandaard hebben politici, regeringen met hun centrale banken ook eindelijk vrij spel. (Dus wie wil hier effe de party pooper komen spelen?) Komen ze geld te kort – a never ending story, dit keer is Corona het excuus – dan drukken ze gewoon wat bij. Daardoor kennen we al sinds 50 jaar zo veel en vaak inflatie. Teveel geld jaagt dan achter te weinig investeringen en we zien de prijzen van allerlei stijgen. Alles wordt duurder, zeggen dan de man en vrouw die het huishouden budget beheren. Dat is het gevolg van inflatie. Teveel geld in het monetaire systeem creëert ook bubbels, zoals in vastgoed en aandelen. 

De manipulators

Centrale banken proberen door middel van de rente die inflatie in toom te houden, of net aan te jagen, wanneer ze volgens hen te laag staat. Sommige economen en marktkenners menen dat de inflatie die we sinds enkele maanden heviger merken maar tijdelijk is, en dat de wereld een periode van deflatie zal doormaken. Dan zien we te weinig vraag naar goederen en diensten, en verlagen net de prijzen. Enkele zien dan zogenaamde stagflatie als gevolg, dat is een stagnerende economie plus stijgende prijzen. Maar de meerderheid verwacht dat de huidige inflatie zal voortduren. In zo´n klimaat zouden goud en cryptomunten het goed tot zeer goed moeten doen.  

Worst

Ach, het zal de doorsnee belegger in cryptocurrencies waarschijnlijk worst wezen of als Chinees. Onthouden we dan misschien toch dat de koers van ETH vandaag fors opleeft en opnieuw boven de $2000 uitkomt. De crypto markt is manisch-depressief (of zijn het de beleggers en traders die de markt maken). Na een rode vrijdag en een somber weekend, is de week gisteren alvast positief gestart. De meeste coins tonen weer tekenen van leven. Net die beweeglijkheid biedt kansen, voor wie het sentiment weet voor te zijn of te gebruiken in zijn voordeel. Of je kunt gewoon je crypto bezit laten slapen, er (heel) lang niet meer naar omkijken, dat heet dan hodlen. (Wie durft?)

´De ergste crash in de geschiedenis´ 

Een prominent bestsellerauteur (´Rich Dad, Poor Dad´) en financieel-economisch commentator met miljoenen volgers is Robert Kiyosaki. Hij raadt eenieder die het horen wilt aan vooral bitcoin te kopen, omdat hij ´the worst crash in history´ in het verschiet ziet. 

W

Ambcrypto.com merkt dat het aantal kopers versus verkopers de laatste week oploopt, waardoor zich een zogenaamde W-beweging vormt. Het zijn geen whales (partijen die enorme hoeveelheden coins bezitten, meest sedert jaren) die kopen, want dat aantal adressen blijft stabiel; dus zullen het retail investors zijn, is de conclusie. Kleine beleggers en traders. Die aanzienlijke bewegingen in de koers van alvast bitcoin? Wees maar zeker dat het whales zijn die de koers trachten te manipuleren, of kleine beleggers die altijd en masse bewegen: allemaal erin, of allemaal eruit. Ook altijd maar tijdelijk, en net dat maakt het manisch-depressieve.

´Don´t do it!´

De Mexicaanse miljardair waarover we gisteren berichtten, die van zijn bank de eerste in het land wil maken die bitcoin accepteert? Vergeet het, zeggen de Mexicaanse autoriteiten. Niet doen, zeggen ze ook tegen beleggers. En tegen de miljardair: cryptomunten mogen niet in ´ons´ financieel systeem gebruikt worden. Tja, dat kunnen ze nu wel zo met branie poneren, maar de realiteit is meestal anders. Neem bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, dat de grootste crypto beurs ter wereld – Binance – tegenwerkt (zoals ook in Japan en het Canadese Ontario). Iedereen met een smartphone en een app van Binance – of eender welk crypto platform – kan in de praktijk nog altijd doen en laten wat hij wilt. Waar het spreekwoordelijke addertje zit is je eigen bank. Wanneer die niet toelaat dat je geld – crypto omgezet in bijvoorbeeld euro´s of ponden – terughaalt naar je bankrekening; wat doe je dan? Ik zou zeggen: haal het niet terug? 

Vluchten kan niet meer (of toch?)

Maar wat doe je dan met je bezit, gesteld dat je een mooi bedrag in crypto/euro hebt verzameld op je crypto account? Je kan de kredietkaart van die beurs (de Binance Visa kaart bijvoorbeeld) gebruiken om zaken te kopen. Echter: wat als jouw bank je rekening opzegt, eenzijdig, net omdat je zaken doet die cryptocurrencies betreffen? Het gebeurt, daar krijgen we bericht van. Ach, ik weet het ook niet hoor. In ieder geval lijken the powers that be nog steeds machtiger te zijn dan tien miljardairs, of miljoenen kleine beleggers. ´De wet´ heeft nog altijd het beslissende woord, denk ik. Al zullen tech-savvy crypto bezitters altijd wel een uitweg zoeken – en vinden? Voor het ogenblik zien we nog nergens een georchestreerde, gecoördineerde actie tegen crypto platformen of -bezitters. En indien uw geld 100 procent wit is, en u bereid bent om 30 procent van uw (eventuele) winsten af te staan, heeft u niets om zich zorgen over te maken.

VS, Singapore en China

In de VS gaat de wetgever in ieder geval proberen de sector te reguleren. (Ook omarmen om dood te drukken?) Buiten de eventuele bedreiging voor de positie van de dollar als wereldreservemunt, handelt die vooreerst nog altijd pragmatisch: zorgen dat elke Amerikaan zijn en haar belastingen betaalt. Het plan van de regering Biden is om elke financiële beweging boven de 10.000 dollar in de richting van crypto platformen te laten bijhouden, te doen registreren. Dan kunnen ze in ieder geval daar te zijner tijd een kijkje in nemen. De IRS, Amerikaanse belastingdienst, wordt gezien als een van de strengste ter wereld. Van een lange arm gesproken…(?!)

In Singapore houdt de regering dan weer een wedstrijd over hoe haar CBDC, de cryptomunt van de centrale bank – er uit zou moeten of kunnen zien.

In China of bij een Chinees-gelieerde beurs moet je niet meer zijn, vermits een spreekbuis van de regering cryptocurrencies een fraude instrument noemt en een illegale investering. 

De markt ondertussen

De total market cap is terug wat aangegroeid tot 1,44 trillion – biljoen – dollar. BTC staat aan 35.325 dollar en de dominantie bedraagt 45,75 procent. Zowel de altcoins als bitcoin zelf nemen iets toe in waarde.

Morgen is uw Crypto Nieuwsbrief er weer met meer crypto/blockchain nieuws. Voor nu wensen we u alvast nog een heerlijke dinsdag 29 juni 2021!

2 reacties

  1. vraag anders eerst even of het ook maar iemand interesseert, dat kan je een hoop knip en plakdiaree schelen.

    antwoord : neen. ( zie leesaantallen)

    dank u.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: