Yahoo Finance noemt het ‘The Financial World of the Future.’ Die wereld-der-financiën zal er heel anders gaan uitzien dan voor de intrede van cryptomunten en blockchain. Voor de digitale wereld op de voorgrond trad. De jaren 2017-2018-2019 zouden maar een voorproefje zijn van wat nog komen zal. De haast niet te omvatten potentie. Bijzonder ingrijpend en de status quo ondergravend en verstorend. Denken we in de eerste plaats aan FinTech, Financial Technology. Daarbij gaat het om de positie van de banken, de financiële makelaars en de beurzen. Tussenpersonen in deze zullen moeten verdwijnen. Het hele financiële landschap zal onherkenbaar hertekend worden.
(R)evolutie
- ‘Re-engineer or displace the banking and brokerage industries …
- Remove the middleman from most financial transactions, and even …
- Replace custodian banks.’ Dat is wat er zoal te gebeuren staat, reeds aan het gebeuren is.
De bewaarders
‘Why Replacing Custodians Would Be Revolutionary.’ Custodians zijn ‘bewaarders’, van geldmiddelen. Wanneer we beleggen in een fonds, wie houdt dat geld dan vast, wie bewaart het? Wanneer dat fonds er aandelen, obligaties of vastgoed mee aanschaft, wie bewaart die? ‘A custodian bank.’ Wanneer een buitenlandse mogendheid nationaal bezit, geldmiddelen aanhoudt, stalt in pakweg ons land; iets of iemand moet die toch bewaren? Inderdaad, en dat is zo’n tussenpersoon of entiteit. Custodians dus. Maar wat met de gevaren voor gesjoemel, confiscatie, bankroet? Dan komt DeFi op het toneel. Decentralized Finances. ‘The big idea of DeFi is to build a system that does not rely on the ability of custodians to withstand those kinds of shocks.‘
De basis van…alles?
DeFi kan de basis worden voor aandelenmarkten, goederen- en futuresmarkten (termijncontracten). Voor wisselmarkten, kredietmarkten, voor…alles? En allemaal met behulp van de DLT, de Distributed Ledger Technologie. Het gedecentraliseerd logboek, waarbij automatismes gelden. Controle, en mechanismes.
Zoeken naar stabiliteit
De missing link, de ontbrekende schakel nog? ‘A stable unit of account.’ Gebruikers moeten precies weten wat hoeveel waard is. ‘In other words, a standard, relatively fixed, monetary unit everyone can use to measure value.’ En in deze voldoen zelfs de grootste en bekendste cryptomunten niet. Maar kijk: daar komt de Dai Stablecoin. ‘The DAI Stablecoin could be a key to this emerging new space; and, despite some challenges, it could help unlock the full potential of DeFi.’
Maker DAI
Maker is een ‘smart contract’ platform op de Ethereum blockchain, dat de waarde van stablecoin DAI ondersteunt en stabiliseert. Het doet dit door ‘a dynamic system of Collateralized Debt Positions (CDP), autonomous feedback mechanisms, and appropriately incentivized external actors. MKR tokens are created or destroyed in accordance with price fluctuations of the DAI coin in order to keep it as close to $1 USD as possible, and is part of a fully inspectable system on the Ethereum blockchain. MKR tokens are also used to pay transaction fees on the Maker system, and provides holders with voting rights within Maker’s continuous approval voting system.’
Ratings
Yahoo Finance of beter de auteur van genoemd artikel is een proponent van Maker DAI als dé munt van de toekomst. Die van DeFi, van FinTech in het algemeen. Dat is dan Juan Villaverde als econometrist en wiskundige, die zich sinds 2012 wijdt aan de analyse van cryptomunten. Hoofd van het Weiss Ratings team van analisten and computer programmeurs, die de naar eigen zeggen ‘first-of-their-kind Weiss Cryptocurrency Ratings‘ introduceerden. Een neutrale rating voor digtale munten. Mogelijk, misschien wordt Maker Dai (MKR) wel de doorbraak, die missing link. Hoe werkt MKR en waarom is deze munt, of beter dit token potentieel zo belangrijk?
Zeg nooit zomaar token tegen een token
U volgt nog, beste lezer, dat welke munt of token ook gekozen wordt, de missing link blijkt, het een stable coin moét zijn. De term zegt het zelf: een stabiéle coin, cryptocurrency. Maar ook weer geen ‘gewone’, die uit zijn aard gelinkt is aan (eerste keus) de Amerikaanse dollar. Contrair als ondergetekende is (de aard van het beestje) houden we niet van de dollar. Het grootste deel van de wereld wel, maar wijzelf dus niet. Vinden het ook geen stabiel geld, maar ach: wat is dan wel stabiel geld? Alle verliezen ze geleidelijk of snel aan waarde. Toch, dit terzijde. Indien gebaseerd op de dollar, moeten exact zoveel en zoveel dollars (de tegenwaarde van de hoeveelheid DAI uitgegeven) voorhanden zijn. In kluizen, maar…dan zitten we wéér met een custodian?! Wat we net willen vermijden, dus… Want wie gaat immers die dollars weer bijhouden? Neen, DAI is wel een heel bijzonder token, helemaal niet zoals alle andere stablecoins.
MKR en DAI
In het artikel in kwestie, deel twee, wordt DAI enorm geflatteerd. Is het waar? Kan het waar zijn? DAI wordt omschreven als volgt: ‘A Decentralized Central Bank’! Alstublieft! Een gedecentraliseerde centrale bank, alsjemenou… Hoe verantwoord je dat? Kijk: je deponeert een munt (bijvoorbeeld ethereum, ETH) in een smart contract, en verkrijgt meteen op je rekening de tegenwaarde in DAI. Daarmee kan je handelen; kopen, betaald worden, maar ook sparen of als onderpand laten dienen. Een smart contract kan van alles bevatten en zijn. Eens de ’transactie’ (volledig met alle details gevat in het slimme contract in kwestie) achter de rug is, ruil je je DAI opnieuw in voor je oorspronkelijke munt, in dit geval ethereum. Maker is de naam van het platform waar DAI op wordt verhandeld, het is ook een (beweeglijke) cryptocurrency die dient om het platform te onderhouden. MKR staat op moment van schrijven aan 480 dollar. Er zijn 880.000 MKR in omloop van de 1 miljard te creëren. DAI is het gebruikte token, de stablecoin, die dus altijd verondersteld zo goed als één dollar waard te zijn. Ook op moment van schrijven, dinsdag 14 januari 2020, is 1 DAI inderdaad $0,995230 waard.
Communicerende vaten
Bitcademy.nl legt het nader uit: ‘De Dai munten zijn dus stabiel en gekoppeld aan de USD. Aan de andere kant is de MKR token vrij om te bewegen in prijs en stijgt in waarde in overeenstemming met een toename in gebruik. Je kan MKR gebruiken om de kosten te betalen die zijn gemaakt op CDP’s die Dai genereren in het Maker-systeem, en als de vraag naar Dai en CDP’s toeneemt, moet ook de vraag naar MKR toenemen.’ CDP’s zijn Collateralized Debt Positions. Schuldposities met onderpand, zo kun je ze het best vertalen. ‘Bovendien, wanneer stabiliteitskosten worden betaald met MKR, wordt de uitgegeven MKR permanent vernietigd. Dit vermindert de totale MKR toevoer, waardoor de waarde ervan wordt verhoogd.’ Daarin zit ‘m net het bijzondere van heel deze opzet, Maker DAO genoemd. DAO staat voor Decentralized Autonomous Organization.
Hoger lager
MKR gaat hoger en lager naargelang er meer (of minder) vraag naar is, om deze CDP te vergoeden bijvoorbeeld, de kosten dus. En heft zichzelf op, verdwijnt vanzelf na de transactie. De DAI wordt gelijk aan de dollar gehouden door MKR, die automatisch gegenereerd wordt bij meer vraag (naar DAI). En automatisch vernietigd wordt na elk ‘gebruik’. Het onderpand zijn dus geen fysieke dollars, maar de gedeponeerde munten; ethereum, en eigenlijk elke munt die op de ethereum blockchain gebouwd is. Kunt u nog volgen? Maar het is dus wel ontzettend inventief…
Revolutionair
De Engelstalige uitleg van deel 3 van eerder genoemd artikel ter verduidelijking nog en als conclusie: ‘Unlike other stablecoins, DAI does not use a centralized custodian to hold the assets that back it, such as U.S. dollars. Instead, DAI users deposit the back-up assets in a smart contract. That smart contract itself holds the assets. And then the smart contract creates the corresponding DAI tokens. In other words …
The DAI Smart Contract Creates New Money
This is revolutionary. It means that DAI can, in effect, act like a central bank.
What’s even more revolutionary is this:
Unlike at the Fed, the money-creation is not decided by a chairman or a Federal Open Market Committee (FOMC). It’s decided by a piece of self-executable code that lives on an immutable distributed ledger.‘
Stabiel
Nog even Bitcademy aan het woord laten, ter verduidelijking. Want toegegeven: het is geen makkelijke stof. ‘Maker (MKR) is een gedecentraliseerd contractplatform waar Dai wordt beheert en verkocht. Dai is een stablecoin (prijs stabiele munt) die de waarde van één Amerikaanse dollar aanhoudt. Dit wordt mogelijk gemaakt door gebruik van externe marktmechanismen en economische prikkels.‘ En tenslotte nog praktisch: waarvoor kan je Maker gebruiken. (We zouden eigenlijk beter zeggen: waarvoor niét…)
In de praktijk
‘Het Maker platform kan goed van pas komen bij de volgende markten:
- Internationale handel – De kosten van internationale transacties kunnen erg hoog oplopen. Dai elimineert tussenpersonen uit het transactieproces en maakt het mogelijk dat de wisselkoersen op een adequate manier worden vastgesteld en gemitigeerd. De internationale handel zou met gebruik van het Maker platform veel geld kunnen besparen.
- Financiële markten – Een prijs stabiel onderpand zoals Dai is nodig voor opties en afgeleide slimme contracten in de financiële sector.
- Gokmarkten – Volatiele cryptocurrencies stellen de gokker niet alleen bloot aan het risico van de weddenschap, maar ook aan het onderliggende prijsrisico van de belegging. Door een prijs stabiele cryptocurrency zoals Dai te gebruiken, kan de gokker zijn risico alleen voor zijn of haar weddenschap isoleren.
- Transparante boekhoudsystemen – Met volledig verifieerbare transacties stelt Dai overheden, bedrijven en organisaties in staat hun efficiëntie te verhogen en hun kans op corruptie te verkleinen.’
Complexiteit
Bezitters van MKR hebben ook stemrecht over het evolutieproces van het platform. Vernieuwingen, uitbreidingen, updates; daarin heeft iedereen dus een stem. Nog, zoals de website het omschrijft: ‘A decentralized community of MKR token holders govern the Maker Protocol, the smart contracts that power Dai.’ De hele opzet van Maker DAO is ontzettend gecompliceerd voor niet-vertrouwden, en dat kan inderdaad ook een barrière vormen, zoals Bitcademy schrijft. Tonen we even (nou ja) hoe het Maker Protocol er uit ziet schematisch (niet schrikken hoor!):
De decentrale bank
Het hele concept is een centrale bank waardig…neen, wat zeggen we nu: is duizend keer béter dan een centrale bank. Het is een décentrale bank! Een compleet ecosysteem dat net als alle goede, complete ecosystemen een hermetische kring vormt. Een perfecte kring? Dat zal van de interne beveiliging van het systeem afhangen. Maar deze decentrale bank maakt in principe alle centrale banken overbodig.