De crypto wereld is een erg fluctuerende industrie, waar de regels en principes nog niet volledig vastliggen. Heel wat factoren bepalen de koers van de algemene crypto markt, en elke gebeurtenis kan een impact hebben op zowel individuele munten als op de volledige sector.
Een van de meest opmerkelijke en invloedrijke gebeurtenissen is de halvering van Bitcoin. Dit fenomeen vindt plaats om de zoveel tijd, en heeft niet alleen gevolgen voor Bitcoin zelf, maar ook voor andere cryptomunten, zowel bij de prijsvorming als op andere economische vlakken.
In dit artikel vertellen we je meer over wat de halvering van Bitcoin precies is, hoe dit de inflatie ervan vermindert, en welke invloed dit heeft op andere cryptomunten.
Wat is de halvering van Bitcoin?
Om de halvering van Bitcoin (in het Engels “Bitcoin halving”) uit te leggen, moeten we eerst een stapje terug doen en beginnen bij het begin.
Bitcoin is een cryptomunt gebaseerd op een blockchain. Een blockchain is een gedecentraliseerd digitaal logboek waarin alle transacties worden opgeslagen in de vorm van blokjes die aan de keten worden vastgelegd. Elke transactie moet worden geverifieerd, bijvoorbeeld door een proces genaamd “mining”, waarna het aan de blockchain kan worden toegevoegd.
In het geval van de Bitcoin-blockchain gebeurt minen door een Proof-of-Work-mechanisme, waarbij gebruikers ingewikkelde algoritmen moeten oplossen. De eerste gebruiker die een transactie verifieert, krijgt een bepaald aantal bitcoins als beloning. Zoals je je wel kan voorstellen, zorgt dit concept voor enorme concurrentie.
Om de 210.000 blokjes (transacties), wat min of meer om de 4 jaar gebeurt, wordt het aantal bitcoins dat je krijgt als beloning gehalveerd. Dit is een protocolmechanisme in het Bitcoin-netwerk om de inflatie te verminderen, en uiteindelijk zal de distributie van Bitcoin steeds trager verlopen, tot het totale aanbod van 21 miljoen bitcoins wordt bereikt. Dit maakt Bitcoin dus een schaars goed, want de voorraad is inherent beperkt.
Bij elke halvering wordt de beloning die miners ontvangen voor het valideren van transacties in twee gedeeld. Aanvankelijk was deze beloning 50 bitcoins per blok (aan de huidige waarde van Bitcoin een slordige €3.000.000). Na de eerste halvering ging het naar 25 bitcoins, dan 12,5 en bij de laatste halvering in 2020 ging het naar 6,25 BTC per blokje. In april 2024 zal de volgende halvering plaatsvinden, wat de beloning naar 3,125 bitcoins per blok brengt.
De impact op de inflatie van Bitcoin
Met dit ingenieuze systeem wordt inflatie dus beteugeld, want de snelheid waarmee nieuwe bitcoins in omloop komen neemt gestaag af. Dit zorgt voor een langzamere groei van het totale aanbod aan BTC. De digitale munt wordt schaarser, en dus ook waardevoller.
Dit verklaart waarom de waarde van Bitcoin na elke halvering enorm de hoogte is ingeschoten. Het maakt Bitcoin immers een meer waardevaste cryptomunt.
Het voornaamste doel van de Bitcoin-halvering was om de inflatie onder controle te houden en zelfs te verminderen, waardoor BTC een echte “hedge” tegen inflatie en waardeopslag middel op lange termijn kan worden. Je kan het vergelijken met het edelmetaal goud, en Bitcoin wordt hierdoor vaak het “digitale goud” genoemd.
Als concreet voorbeeld kunnen we wijzen op de inflatiegraad van Bitcoin na de halvering in 2020, die daalde van 3,65% naar 1,8%.
Invloed op andere cryptomunten
Tot zover is alles vrij duidelijk en logisch. De halvering van BTC zorgt voor een vertraagde toestroom van bitcoins in omloop, wat het een schaarser goed maakt en dus ook meer inflatiebestendig. Maar welke invloed heeft dit op andere cryptomunten?
Zoals Joren Verdoes van Bitcoin Magazine aangeeft, komen er op regelmatige basis nieuwe projecten op de markt, en deze werken heus niet allemaal met dezelfde principes als Bitcoin. Toch is het duidelijk dat de halvering van Bitcoin een invloed heeft op de algemene cryptomarkt.
Dit kan je verklaren door te kijken naar het psychologische effect op de cryptomarkt, het marktsentiment. De halvering wordt gezien als een “bullish” signaal voor de hele sector. Concreet kan je dit zien als een “meeloper” effect: als Bitcoin, de duurste, bekendste cryptomunt met de hoogste marktkapitalisatie, het goed doet, kunnen investeerders en handelaren worden aangemoedigd om ook andere cryptomunten aan te kopen, in de verwachting dat ze hier ook voordelen uit zullen halen.
Door al het positieve nieuws over Bitcoin, voornamelijk op specifieke crypto websites maar ook in de mainstream media, zal de hele cryptomarkt meer aandacht krijgen. Hoe meer mensen hun ogen richten op crypto, hoe meer interesse er zal zijn in andere cryptomunten, zowel van beleggers als van ontwikkelaars die nieuwe projecten willen starten.
Historisch gezien stijgt de prijs van bitcoin na de halvering, dit heeft effect op de gehele cryptomarkt. Dit kan immers leiden tot een domino-effect, waarbij ook de prijzen van altcoins stijgen.
Mogelijke toekomstscenario’s voor altcoins
Alles wat we tot nu toe hebben besproken, is gebaseerd op historische data van de cryptomarkt. Maar zoals we in de inleiding hebben aangegeven, liggen de principes van cryptocurrency nog niet helemaal vast. Het is dus zeker mogelijk dat we na de aankomende Bitcoin halvering te maken krijgen met verschillende scenario’s, zoals:
- Stijging van altcoin prijzen: het meest waarschijnlijke scenario is dat we na de Bitcoin halvering een stijging zien van de prijzen van altcoins. Dit kan te wijten zijn van een kapitaalstroom van BTC naar andere cryptomunten, omdat beleggers op zoek zijn naar hogere rendementen.
- Diversificatie van beleggingen: Beleggers kunnen hun crypto portfolio diversifiëren door te beleggen in cryptomunten met andere halverings- of mining-mechanismen of andere unieke kenmerken. Dit zal ook leiden tot de stijging van hun prijzen.
- Meer interesse in Proof-of-Stake-munten: steeds meer cryptomunten, zoals Ethereum 2.0 en Solana, werken niet met een halvering mechanisme, en zijn afgestapt van het enorm energieverslindende Proof-of-Work. Deze munten zijn een duurzamer alternatief voor Bitcoin, een cryptomunt die gebaseerd is op verouderde technologie en waarbij het rendement (percentueel gezien) steeds minder zal worden.
- Technologische innovatie: cryptomunten komen in heel wat variaties, en er zijn heel wat niche-munten die zich richten op specifieke sectoren zoals toeleveringsketens, gedecentraliseerde opslag, of zelfs videogaming op een blockchain. Als de aandacht van Bitcoin naar dergelijke munten verschuift, zullen we ook meer technologische vooruitgang in andere sectoren zien.
Naast deze erg waarschijnlijke scenario’s, kan er ook een impact zijn op de regulering en institutionele aanvaarding van crypto. De toegenomen schaarste van Bitcoin kan de interesse van centrale banken, grote bedrijven en overheden verder aanwakkeren, of hen nopen tot strengere regulering en inmenging in de crypto wereld.