Dan spreken we over jongeren, adolescenten vanaf 18 jaar. Zo jong nog en al zorgen te dragen op de frêle schouders? En wat voor zorgen dan wel. Of ze reeds genoeg geld hebben gespaard om de nieuwste iPhone te kopen? Of die nieuwe, redelijk duur geprijsde jas uit de zomercollectie? Omdat het aandeel of de cryptomunt die ze net kochten maar niet wil stijgen? Nou neen: zij maken zich naar verluid zorgen om iets dat zo verschrikkelijk ver weg nog lijkt als…hun pensioen! Hun pensioen? Tjonge jonge, hoe erg is het tegenwoordig gesteld met de Jeugd van Tegenwoordig. Watskeburt?
Nou ja, alle jeugd dan behalve dan deze jongens toch:
Maar even ernstig nu.
Zes jongeren op tien vrezen financiële problemen bij pensioen https://t.co/RsnVnOUkS1
— De Tijd (@tijd) April 27, 2021
Progressief kent geen leeftijd
Pensioenfondsenfederatie Pensioplus hield een rondvraag onder 1.766 ondervraagde Belgen tussen 18 en 40 jaar, een representatieve steekproef dus. En wat blijkt: 53 procent vreest dat de (Belgische) overheid hun pensioen niet gaat kunnen uitbetalen. Zes op tien ondervraagden verwacht dat dit pensioenbedrag hoe dan ook niet zal volstaan om volwaardig te leven. ´Opmerkelijk is dat vrouwen zich meer dan mannen zorgen maken en somberder naar het financiële aspect van het pensioen aankijken.´ Het vrouwelijke geslacht weet trouwens veel beter dan het mannelijke hoe correct met geld om te gaan; dat is ook geen geheim. In deze context is het toepasselijk om een vraag aan te halen die een grootvader me vorige week stelde. Zijn mail luidde als volgt:
´Beste Joost,
Ik heb begrepen dat ik als DCB-er altijd vragen aan jullie mag stellen.
Wel nu, onze kleindochter hoopt binnenkort aan de slag te gaan als ZZP-ster en ik heb haar verteld dat, al is ze nog maar 21 jaar, ze nu ook reeds moet nadenken over pensioenopbouw. Om haar een duwtje in de rug te geven willen wij haar een cadeautje geven, namelijk een Bitvavo-account met daarop een (belastingvrije) schenking van 3.244,00 euro. We willen de gok nemen dat dit de komende 40 jaar mogelijk beter rendeert dan dat we dit op een spaarrekening bij een bank zetten.
Als nieuweling in de cryptowereld – in september vorig jaar voor het eerst van mijn leven crypto’s aangekocht en nu reeds een rendement gehaald van ca. 550% dankzij dat jullie adviezen bij mij zijn langs gewaaid …. maar wel degelijk jullie raad grotendeels heb opgevolgd – zou ondergetekende graag van jullie willen vernemen welke aanraders jullie in petto hebben om deze portefeuille te vullen, met zowel welke crypto’s als in welke verhouding. Als nieuweling zou ikzelf kiezen voor XRP, VET, BTC en BAT. Maar graag verneem ik jullie aanraders.
Tevens wil ik jullie een hele beste pluim geven voor de info en communicatie. De maandelijkse “De Crypto Belegger” vind ik hartstikke tof, maar wat een fijn gevoel en geruststelling ook geven de “tussendoortjes” op de juiste momenten… Hartstikke gaaf!
Graag tot horens,
Vriendelijke groet,
L´
Beleggen voor 2067
Kijk, dat vond ik nu zo…aandoenlijk? Vooruitziend? Lovenswaardig? Revolutionair? Nou ja, dit verdiende een uitgebreid antwoord, en dat gaf ik deze progressieve grootvader uiteraard. Ik stuurde hem, hen onder meer de Crypto Cursus, zo´n 50 pagina´s met onontbeerlijke theorie & praktijk om méé te zijn in cryptobeleggen. En ook een Rapport dat ik met een collega-deskundige opstelde, met vier absoluut aan te schaffen cryptomunten. Marktwaarde: 199 euro, maar voor ´L´ en zijn kleindochter met alle plezier gratis weggegeven. Anno 2021 voor het pensioen zorgen van zijn kleindochter van 21 jaar…dat pakweg in 2067 zal komen?! Nou ja, al sinds begin 2019 zijn er pensioenfondsen zo vooruitziend om in crypto te stappen. En dit terwijl pension funds het meest conservatieve geld vertegenwoordigt dat maar bestaat – van progressief gesproken!
Ook ik zou graag voor mijn nichtje, petekind, zo’n belegging voor haar pensioen willen doen.
Wellicht dat u ook míj dit advies zou kunnen geven?
Met vriendelijke groet
Misschien is Joost het met me eens dat de beste pensioenbelegging voor die generatie, wel eens de zogenaamde “groene beleggingen” zijn. Hoe ziet namelijk moeder aarde er in 2067 uit met meer dan 10 miljard bewoners? Wellicht investeren in bedrijven die vleesvervangers maken, bedrijven die in zonnepanelen doen, etc..
Ik las laatst dat Goldman Sachs flink in commodities is gaan beleggen, omdat grondstoffen en landbouwgrond schaars wordt… Ethisch gezien niet aan te bevelen, maar zou wel eens een flink rendement op kunnen leveren. Crypto is denk ik ook de toekomst (met hyperledger), maar je moet wel weten welke munten het gaan redden, dus wel gespreid beleggen in crypto denk ik.