De eerste maand van 2013 behoort alweer tot de geschiedenisboeken. Het was een maand die voluit in het teken stond van de aandelenmarkten. De belangrijkste beursindices in de VS schoten met 5 tot 6 procent omhoog, waardoor we getuige waren van de sterkste start in 15 jaar! Bovendien staan we aan de vooravond van een historische uitbraak en dat wil niemand aan z’n neus zien voorbij gaan. Maar we kijken met argusogen naar de huidige rally: beleggers beklimmen geen ‘wall of worry’ meer, ze zijn eerder bang om de rally te missen.
Beurs VS. reële economie
De beursrally wordt ook niet geheel ondersteund door economische fundamenten. Het BBP over het vierde kwartaal van 2012 daalde met 0,1 in de VS. Marktwaarnemers waren eerder overtuigd van een groei. Bovendien zullen de nieuwe belastingen van de regering Obama er dit jaar inhakken, waardoor het economische herstel verder onder druk komt. En zo zijn er nog wel meer waarschuwingssignalen voor aandelen, maar daar trekken steeds minder beleggers zich iets van aan. We weten uit ervaring dat markten voor een langere periode tegen de realiteit in kunnen handelen.
Goudprijs daalde in januari met 1,7%
Nu steeds meer ogen gericht zijn op de aandelenmarkten, zakt de aandacht voor goud (en andere edelmetalen) weg. De prestatie van goud in januari was er een om snel te vergeten. De goudprijs daalde per saldo met 1,7 procent. De tanende focus was een van de gevaren voor de stierenmarkt voor goud in onze voorspelling ‘Goud in 2013’. Toch zien we bij goud veel meer positieve signalen dan bij aandelen. Op de eerste plaats is precies de gelaten sfeer een positief gegeven. Het is amper te geloven, maar de argwaan en het pessimisme na 12 jaren van aanhoudende stijgingen tekent de dimensie van de stierenmarkt voor goud: er is nog een hele weg te gaan!
Goud in 2013
Voorts hebben we de prestatie van goud in januari van 2013 eens bekijken ten opzichte van de voorgaande 10 jaar. Goud komt meestal traag uit de startblokken, waarbij over de eerste vijf handelsdagen gemiddeld een verlies van -0,3% werd opgetekend. Dit verlies werd echter weer rechtgezet in de volgende dagen van de maand januari, met een gemiddelde rendement van +2,46% over de eerste handelsmaand van het jaar. Lees verder op Goud-Portal.
‘ Dead cat bounce ‘
Net als de Tourrenners is het Uithoudingsvermogen van de markten onmenselijk. De financiële markten worden gedrogeerd middels kapitaalinjecties van de dopingartsen Bernanke en Draghi.
De Argentijnse beurs is in peso’s 360% gestegen de afgelopen 21 jaar. In USD gemeten is ‘ie gedaald met 9% de afgelopen 21 jaar. In goud? Geen idee, gedaald met 1200% oid. Soon coming to a theater near you.
Centrale banken gaan alles opslurpen, mark my words.
Oh ja, de Argentijnse overheid heeft aangekondigd dat de prijzen in de supermarkten de komende 2 maanden niet mogen stijgen…
Hyperinflationaire kaboem in 3 2 1…
@ houtskool zo is het inderdaad, zoals als altijd hebben we te maken met het pareto effect. Natuurlijk zit 80% van de beleggers fout anders kon die andere groep uiteraard niets verdienen.
Het zal inderdaad wel zo gaan dat de centrale banken blijven printen maar dan nog kunnen de beurzen weleens -80% gaan. Arg is natuurlijk geen belangrijk industrieland.
Gelukkig zijn de argentijnen voorbereid want ze maken dit zowat elke 10 jaar mee en zal de gemiddelde argentijn er niet zo wakker van liggen, dit in tegenstelling tot de gemiddelde kaaskop die nog niet beseft hoe ie uitgeperst gaat worden. Maar tzt zal dat besef wel komen als men wakker word in de satanische hel van het fiatgeld en je hebt geen koopkracht meer.
Als de muziek stopt wie heeft er dan wat goud en zilver in hand ik ben benieuwd?
Ja houtskool, ik wilde bij deze onze nederlandse Argentijn Pietertoupa ook even veel sterkte toewensen voor de onafwendbare h-inflatie…
http://www.zerohedge.com/news/2013-02-04/argentina-freezes-supermarket-prices-halt-soaring-inflation-chaos-follow
Maar als ik het goed heb begrepen heeft de beste man zijn voorzorgsmaatregelen reeds genomen in de vorm van edele materie.
En zes rottweilers en een AK47 ; laten we die even niet vergeten.
Pietertoupa, vertel eens, verandert er wat om je heen daar, of woon je ver van de bewoonde wereld ?
Ben benieuwd … kunnen we er alvast wat van gaan leren-gn-gnn…
Surviving in Argentina: http://ferfal.blogspot.com/2008/10/thoughts-on-urban-survival-2005.html
Sinds 1970 heeft Argentinië 3 grote monetaire crises gekend, waarbij in totaal 14 (!!) ‘nulletjes’ van de bankbiljetten werden afgehaald .
Ben benieuwd of er nu weer een faktor 10.000 in de pijplijn zit
Even van het argentijnse front, nu je weet Arg is natuurlijk erg groot , we zitten ver van de grote stad BA af en hier is niets aan de hand. Natuurlijk de argentijnen zijn goed voorbereid en de meeste ook nog eens zelfvoorziend want ze hebben de bittere armoede en ellende mee gemaakt nog niet zo lang geleden.
We zitten op het platteland eigen waterbron, de rotjes bewaken e voldoende lood in huis as het ect nodig is. Maar er is hier eigenljk niets veranderd. Iedereen heeft eigenlijk buitenlandse in principe ook waardeloze valuta.
Ik maak me meer zorgen over de kaaskoppen hoe deze met de aanstaande economische neergang om zullen gaan op zo,n klein mierenhoopje.
Gelukkig op de pampa ook voldoende merlot en uitstekende kwaliteit levende steak dus eigenlijk kan je zeggen we kabbelen rustig voort.